Officials van Jasper National Park hebben het publiek opgeroepen geen Inukshuks in de bergen meer te maken. De recente explosie van de stenen poppetjes langs wandelroutes in de bergen heeft een verontrustend effect op de ecologie.
Natuurlijk wil iedereen die Canada bezoekt wel ergens een inukshuk achterlaten, maar het verzoek is uitdrukkelijk om dit niet in de bergen te doen, waar de stenen een belangrijke functie vervullen: ze voorkomen dat de onderliggende aarde op zijn plaats blijft en het verplaatsen van stenen kan aardverschuivingen, van grotere of kleinere aard, veroorzaken.
Over Inukshuk
De stenen sculpturen in de vorm van een poppetje worden van oudsher door de Inuit Eskimo’s gebruikt als wegwijzers/verkeersborden en zijn binnen de Canadese cultuur een belangrijk symbool. Door de als maar toenemende toeristenstromen worden er steeds meer Inukshuks gemaakt als een soort “I was here”. Lees meer over het oorspronkelijke gebruik van Inukshuks.
Bodemerosie door Inukshuks in de bergen
Een team van vrijwilligers heeft in Jasper National Park veel paden had gemarkeerd met stenen, zodat weer duidelijk was hoe de wandelroutes liepen en om te voorkomen dat er grond wegspoelt bij de eerste de beste regenbui. Veel van deze stenen worden nu tijdens de zomermaanden in hetzelfde tempo weer weggehaald door toeristen en opgestapeld als een Inukshuk.
Kevin Gedling, de partner voor Partnering en Engagement in Jasper National Park, legt uit dat de Inukshuks niet direct een gevaar opleveren, maar dat er wel een duidelijk signaal moet worden afgegeven aan de bezoekers van Jasper National Park en natuurlijk ook voor andere parken in de Rocky Mountains, zoals Banff NP en Wells Gray.
“We willen gewoon dat mensen begrijpen dat ze met hun Inukshuks in de bergen een behoorlijk grote impact hebben op het gebied. Het gaat niet alleen om persoonlijke voldoening, maar ook om de unieke natuur in het gebied,” vertelt Gedling. “Inukshuks bouwen in de bergen kan verwarrend zijn voor mensen die de oriëntatiepunten gebruiken als een manier om de berg op of af te gaan.”
Aangezien wandelpaden boven de boomgrens vaak worden aangeduid met Inukshuks, wordt het lastig als iedereen steenmannetjes gaat bouwen.
Leave No Trace
Gedling vindt dat meer bezoekers op de hoogte moeten worden gesteld van het idee van Leave No Trace, een non-profitorganisatie die wandelaars uitlegt hoe ze hun impact op het milieu kunnen minimaliseren. De website Leave No Trace is een waardevolle bron voor mensen die op vakantie naar Canada (of waar dan ook) gaan om naar te kijken hoe ze de impact op de natuur kunnen verminderen.
In feite komt het hier op neer: “Geniet met volle teugen van de geweldige natuur, maar laat alleen voetafdrukken achter en maak alleen foto’s.” Een Inukshuk in de bergen maken, is vanaf heden dus ‘not done’.
0 Reacties