Jasper Skytram gondel op Whistlers Mountain, Alberta

Jasper Skytram Whistler Mountain Alberta

De Jasper Skytram is een kabelbaan vlak buiten het stadje Jasper in de ruige Rocky Mountains. Deze cabinelift brengt je binnen slechts zeven minuten naar een hoogte van bijna 2.300 meter, de top van Mount Whistler.

De Jasper Skytram is de hoogste en langste ondersteunde luchttramspoor in Canada. Tijdens de tocht naar boven geeft een gids informatie over de Skytram, over Mount Whistler en de omgeving. In de streek van Banff National Park en Jasper National Park zijn er drie opties om een gondel naar boven te nemen (Banff, Lake Louise en Jasper) en de Jasper Skytram is absoluut sensationeel en mag je zeker niet missen!

Omhoog met de Skytram, wat kan je verwachten?

Wanneer je met de gondel omhoog gaat zie je al snel de Athabasca River, kleine gletsjermeertjes en het stadje Jasper kleiner worden. De nabijgelegen bergketens in de omgeving worden beter zichtbaar. Als je geluk hebt en het weer helder is, dan kun je op 100 kilometer afstand Mount Robson zien liggen, de hoogste piek in de Canadese Rockies. Kijk af en toe zeker naar beneden uit de gondel, want de kans dat je hier beren of elanden ziet grazen is zeer groot!

Wanneer je boven aankomt kan het weercontrast met beneden in het dal nogal verschillen. Boven waait meestal een gure wind en is het aanzienlijk kouder. Ikzelf ben ooit op mijn teenslippers naar boven gegaan. Je voelt hem al aankomen: foutje, bedankt! Oe, wat waren mijn tenen blauw!

Jasper Skytram Kabelbaan

Als je bent uitgestapt kan je vanaf het deck uitkijken over de hele vallei. Het Treeline Restaurant ligt  op het bovenste station van de Jasper Skytram en serveert ontbijt, lunch en lichte snacks. Voor de wandelaars is er een boardwalk en vanaf daar kan men verder wandelen naar de Whistler Summit. Het is een vrij steile wandeling van 30-45 minuten, maar op de top word je beloond met een spectaculaire 360 view van de omgeving.

Het seizoen loopt in de regel van eind april tot begin oktober als het weer het toelaat. Wil je de Skytram bezoeken, check dan zeker de website even om teleurstellingen te voorkomen.

Tips voor de Jasper Skytram

  • Kleed je goed aan met dunne laagjes. Op 2.300 meter hoogte is het aanzienlijk kouder dan in het dal. Als het in het dal 25 graden is, dan kan het bovenop Mount Whistler maar een graad of vijf zijn. Bereid je dus goed voor. Als je boven wilt gaan wandelen, zorg dat je stevige schoenen aantrekt. Neem natuurlijk altijd water mee, want in de ijle lucht krijg je extra dorst.
  • In de drukke zomermaanden gaan in elke gondel zo’n 25 mensen. Probeer een plekje bij het raam te regelen, want dan heb je het mooiste uitzicht naar buiten en kun je mooie foto’s maken.
  • Ga je later op de dag naar boven en daar wandelen? Zorg dat je weet hoe laat de laatste gondel naar beneden gaat, want daar boven is het ’s nachts best koud.
  • Je wilt natuurlijk niet tussen de massa’s staan. Zorg dat je er of ’s morgens bent om 8 uur. Als je ‘s middags naar boven wilt, is het aan te raden dat na 16 uur te doen. Aangezien de Skytram in het hoogseizoen sluit om 21 uur is het prachtig om er ’s avonds te wandelen en de zon achter de bergen te zien verdwijnen.
  • Reserveer je kaartje 24 uur van tevoren online. Dan ben je zeker dat je niet geconfronteerd wordt met een lange wachtrij of dat je een paar uur moet wachten, omdat alle gondels zijn volgeboekt. Check even het weerbericht, voordat je daarboven midden in een regenbui of mistbank staat. Het is zonde als je geen 100 meter ver kan kijken.
  • Houd er rekening mee dat als je in het vroege voorjaar of late najaar met de Jasper Skytram naar boven wilt, dat er delen van de wandelroutes afgesloten kunnen zijn in verband met sneeuw. Ook zijn de openingstijden dan korter. Kijk daarom altijd van tevoren even op hun website.

Jasper Skytram Panorama

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies