Bezoek de indrukwekkende Joggins Fossil Cliffs, Nova Scotia

Joggins Fossil Cliffs Nova Scotia

Joggins is maar een heel klein plaatsje aan de westkust van de provincie Nova Scotia. Gelegen aan de Bay of Fundy hebben de Joggins Fossil Cliffs met de miljoenen fossielen wereldwijde bekendheid verworven en heeft hiermee verworven op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Toevallig weet ik iets meer over de plek omdat mijn oom en tante in Canada goed bevriend waren met de vader en dochter die hebben gezorgd dat deze unieke plek op aarde onder de aandacht kwam van UNESCO.

Geschiedenis van de Joggins Fossil Cliffs

De Mi’kmaq bewoonden deze regio al eeuwen en noemden het “Chegoggins”, de plek waar de grote vissen leefden in de Bay of Fundy. Toen de Engelse en Franse kolonisten de omgeving bezetten, kwam men erachter dat hier veel steenkolen te delven waren en vanaf het tweede deel van de zeventiende eeuw tot 1958 werden vele koolmijnen ontgonnen. Een mijnramp in dat jaar zorgde er voor dat de mijnen werden gesloten.

Door de aangelegde infrastructuur is Joggins na het sluiten van de mijnen altijd een geliefde bestemming geweest voor toeristen. De prachtige Bay of Fundy, de mooie omgeving en uitgestrekte stranden waren goed toegankelijk vanuit heel Nova Scotia en New Brunswick.

Sinds begin 1900 was Joggins al bekend vanwege de fossielen die vaak werden gevonden in de kliffen die boven de baai uittorenen. De meeste fossielen waren van varens die hier miljoenen jaren geleden groeiden. Daarnaast zijn er veel fossielen van prehistorische bomen en van het vroege zeeleven dat in die tijd volop in ontwikkeling was.

De dagelijkse getijden eroderen de kust verder, waardoor voortdurend nieuw fossielen in de diepere lagen van de kliffen bloot komen te liggen. In 2008 werd het kustgebied van 14,7 kilometer lengte op de UNESCO Werelderfgoedlijst opgenomen na de inspanningen van vader en dochter Boon om dit unieke stuk natuur te conserveren.

Over de fossielen

De fossielen die bij de Jogging Fossil Cliffs worden gevonden dateren van zo’n 310 miljoen jaar geleden, toen het gebied nog een tropisch regelwoud was. Deze periode in de historie van de aarde wordt ook wel het ‘kooltijdperk’ of het Carboon genoemd.

Reeds in de jaren 20 van de negentiende eeuw werden de eerste observaties van de fossielen gedaan en vijftien jaar later werd er voor het eerst studie naar gedaan. In 1852 werd bij de Joggins Fossil Cliffs een van de belangrijkste opgravingen ooit gedaan: de vondst van het oudste reptiel dat op heden bekend is, de Hylonomus lyelli.

Joggins Fossil Centre

Het Joggins Fossil Centre ligt op de plaats waar de vroegere Joggins kolenmijn No. 7 lag en waar je uitzicht hebt op de fossielkliffen van Joggins. Het centrum biedt een mooie leerervaring over de lokale geologie, maar ook in het algemeen. Met een uitgebreide collectie van fossielen en mooie exposities is het visitor centre een bijzonder mooie en educatief uitstapje wanneer je in de regio bent. Hier leer je alles over de geschiedenis van mijnbouw die de lokale gemeenschap heeft gevormd en over de rijke geologische geschiedenis van de Joggins Cliffs.

TIP: Mijn eigen ervaring leert dat je het best eerst het visitor centre kunt bezoeken en vervolgens een rondleiding langs de kliffen kunt volgen of deze zelfstandig kunt bezoeken. Met de opgedane kennis kun je veel beter begrijpen wat je bij de kliffen allemaal ziet. Houd ook zeker in de gaten wanneer je het gebied bezoekt, want als het vloed is in de Bay of Fundy, kun je de kliffen zelf niet bezoeken.

TIP 2: Een bezoek aan de Joggins Fossil Cliffs is een prachtige combinatie met de roadtrip van de Glooscap Trail, een prachtige route die ik met name tijdens de Indian Summer van harte kan aanbevelen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies