Ontdek de heerlijkste bagels en de joodse cultuur in Montreal

bagels Montreal voeding joodse cultuur

De joodse bagels in Montreal zijn wereldberoemd. De joodse cultuur van Montreal is afkomstig van over de hele wereld. De eerste joodse inwoners waren kooplieden en handelaren die vanuit Groot-Brittannië in de koloniale tijd van rond 1760 van Europa naar Canada trokken. In de vroege twintigste eeuw volgden de arme Oost-Europese joden, op de vlucht voor ontbering en onderdrukking.

In de stad met weinig middelen, maar met een rijke Jiddische cultuur lieten zij hun handelsgeest op de vrije loop en gevestigd langs St-Laurent ( “The Main”) ontwikkelden zij een bloeiende kledingindustrie. Sinds de jaren 50 van de twintigste eeuw hebben joden vanuit de hele wereld zich in Montreal verzameld, waar zij samen een bloeiend cultureel centrum hebben ontwikkeld. Sterker nog, de artistieke, literaire en culinaire prestaties van de joodse gemeenschap in Montréal vormen een essentieel onderdeel van de identiteit van de stad.

Montreal, walhalla van heerlijke joodse bagels

Uiteraard maakt voeding een groot deel uit van de joodse cultuur in Montreal. Eten is een belangrijke uiting van cultuur en de drie iconische voedingsmiddelen van Montréal zijn poutine, gerookt vlees, en bagels. Met name de bagels en het gerookte vlees zijn nergens zo onderscheidend als in Montreal. Dit zijn typische producten die nergens anders zo geweldig zijn als in Montreal.

Gerookt vlees uit Montreal wordt gemaakt van de borst. Dit vlees wordt gekruid, gerookt en vervolgens met de hand gesneden, net voordat deze wordt geserveerd. Er zijn vele delicatessenwinkels in Montréal, maar Schwartz (3895 Saint-Laurent Boulevard) is zeker de meest bekende. Deze zaak werd in 1928 opgericht door Ruben Schwartz. Het concept werd zo succesvol dat het restaurant tegenwoordig in handen is van een club zakelijke investeerders, waaronder Céline Dion.

Vaak staat er een rij tot ver op straat, maar als het weer mooi is, kan je het eten ook meenemen naar het heerlijke Parc Jeanne Mance een paar straten verderop. Dit park is van oudsher een ontmoetingsplaats voor de joodse gemeenschap. Hier speelden generaties kinderen honkbal, picknickten families en vonden kunstenaars hun inspiratie. Tot op de dag is het park een levendige omgeving waar de joodse gemeenschap een belangrijke ontmoetingsplaats vindt.

Proef de joodse haute cuisine van Montreal zelf

Naast Schwartz is Wilensky’s een delicatessenwinkel die gelukkig minder druk is, maar absoluut niet bespaard op kwaliteit. Met name voor een lichte lunch is Wilensky’s (34 Fairmount West) de aangewezen plek om je lunch te halen. Sinds 1932 is Wilensky’s niet veel veranderd. Net zoals je vroeger naar binnen liep om je eten te kopen, zo loop je over de drempel 80 jaar terug in de tijd. Nog altijd worden de tradities van weleer in ere gehouden. Zo maken ze ook nog steeds hun eigen frisdrank op de ouderwetse manier, op basis van zelfgemaakte siroop.

Ook de bagels in Montreal zijn een belangrijke illustratie van de joodse cultuur in Montreal. Wanneer je deze bagels hebt geproefd, leg je de lat voor andere bakkerijen erg hoog. Bagels uit de supermarkt zal je geen bagels meer durven noemen. Kortom, deze móet je proeven!

Fairmount Bagel (74 Fairmount West) is sinds 1952 één van de twee belangrijkste bagelwinkels in Montréal. De bagels zijn kleiner, zoeter en dichter van structuur dan gewone bagels. Ze worden met de hand gerold en gekookt in honingwater, alvorens ze worden gebakken in de houtgestookte oven.

In Montreal is er al sinds jaar en dag een gemoedelijke rivaliteit gaande tussen Fairmount Bagel en St-Viateur_bagel (263 Saint-Viateur West), een bakkerij een paar straten verderop. Omdat de joodse bagels in Montreal vers uit de oven allemaal onbeschrijflijk lekker zijn, laat ik het in het midden welke de lekkerste is.

Hof Kelsten (4524 Saint-Laurent Boulevard) is een meer recentelijk geopende joodse bakkerij. In 2014 opende deze boulangerie de deuren in een klein, chique-industriële ruimte. Hier wordt de Franse charme samengesmolten met de traditionele joodse cultuur en worden de heerlijkste delicatessen uit beide keukens gecombineerd. Traditionele gerechten, hoogwaardige ingrediënten en deskundige productietechnieken zijn de sleuteltermen die zorgen voor topproducten waar bewoners van alle uithoeken van de stad op afkomen.

Natuurlijk staat de stad Montreal bol van de cultuur en zijn er nog talloze gezellige eettentjes te vinden. Bovenstaande zaken zijn slechts een kleine selectie van de allerbeste joodse eetgelegenheden. Wil je in Montreal op de joodse manier traditioneel gerookt vlees eten? Lees dan zeker ook ons blog Gerookt vlees eten in Montreal. Daarin vind je een selectie van de beste charcuteries in Montreal.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Quebec

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies