Justin Trudeau, gehaaid politicus of farce?

Justin Trudeau premier Canada

Justin Trudeau, de minister-president van Canada, is een graag geziene gast, wereldwijd. Zijn charmante voorkomen laat veel vrouwen smelten en met zijn diplomatieke skills heeft hij een ‘onvangbaar’ imago, waarvoor hij door velen wordt bewonderd.

Stukje geschiedenis Justin Trudeau

Justin is de oudste van drie zonen van Pierre Trudeau, een voormalig premier van Canada. Het was tijdens zijn ambtsperiode dat Justin in 1971 werd geboren. Het mag dan ook geen toeval heten dat Justin later in de politieke voetsporen van zijn vader is getreden.

Vanaf 2008 werd hij lid van het Lagerhuis voor het district Papineau in Montreal, tot hij in 2013 werd verkozen tot leider van de Liberale Partij. In Canada is er net als in de Verenigde Staten een tweepartijenstelsel, dus je bent ofwel liberaal, ofwel conservatief. Ook Pierre Trudeau vertegenwoordigde naast zijn premierschap de liberale partij.

Op 4 november 2015 legde Justin Trudeau zijn eed af als premier van Canada. Daarmee was hij de op één na jongste president van Canada ooit, 43 jaar. Voor zijn ambtsperiode was hij op een missie:

Meer vrouwenrechten: hij bestempelt zichzelf dan ook als een echte feminist. “I am a feminist. I’m proud to be a feminist”.

Klimaatverandering: Trudeau is een voorstander van de invoering van een carbon tax. Vergelijkbaar met de complete nonsens maatregelen die In Nederland worden doorgevoerd, heeft hij zichzelf hiermee een enorme tegenstand van de bevolking op de hals gehaald.

Legalisering cannabis: Het Trudeau-kabinet heeft wereldwijd een zeer liberaal cannabisbeleid ingevoerd. Niet alleen is cannabis tegenwoordig legaal voor medicinale toepassingen, ook het recreatief gebruik is toegestaan.

Abortus: Trudeau vindt dat elke vrouw recht heeft om te mogen kiezen voor abortus. Dit ging zelfs zo ver dat de verkiezingskandidaten van de liberale partij in 2015 moesten aangeven dat ze pro-abortus waren, anders mochten ze zich niet kandidaat stellen.

Paradise Papers: Toen in 2017 het grote schandaal met de Paradise Papers het wereldnieuws beheerste, kwam de naam van Justin Trudeau daar ook in voor. Hij zou miljoenen hebben weggesluisd naar de Kaaimaneilanden. Zijn geloofwaardigheid qua integriteit liep een ernstige deuk op toen hij vervolgens opriep om belastingontduiking strenger te willen gaan aanpakken.

SNC-Lavalin schandaal: Begin 2019 kwam Trudeau in opspraak toen hij het bedrijf SNC-Lavalin verdedigde dat voor 32 miljoen euro aan steekpenningen had betaald aan het Khadaffi regiem in Libië. Een Canadese minister beschuldigde Trudeau ervan dat zij onder druk was gezet door hem om het bedrijf niet te vervolgen. Kort daarop ruimde zij het veld als minister, toen ze door Trudeau uit de partij was gezet. Geruchten doen de ronde dat zij en een andere betrokken collega op deze manier de mond is gesnoerd met zwijggeld.

Justin Trudeau als clown

Wanneer je Trudeau in de media volgt, kan je er niet omheen dat hij zich regelmatig aan clowneske acties schuldig maakt. Soms zijn deze acties zo vreemd dat je hem als politicus eigenlijk niet meer serieus kan nemen.

Bij een ontmoeting met buurpresident Trump stond Trudeau er een beetje bleu bij, als een jonen die op audientie mag bij zijn idool. Of je nu een voor- of tegenstander bent van Trump, het moge duidelijk zijn dat Trudeau in een hele grote schaduw staat bij Trump. Met zijn zeer beperkte politieke ervaring komt hij niet erg zeker over.

Bij een staatsbezoek aan India heeft hij zich volgens veel Canadezen zo buitengewoon belachelijk gemaakt dat half Canada er schande van sprak. Hij en zijn gezin hadden zich gehuld in authentieke Indiase kleding de flamboyante stijl van vakantie vieren heeft de Canadese belastingbetaler flink geraakt. Op de nationale zender CBC werd zelfs gesproken van een bedrag van 1,66 miljoen dollar voor een reis van negen dagen!

Ook de Bhangra-dans die hij in India opvoerde haalde wereldwijd het nieuws, waarbij in Canada zelfs mensen boos werden: zo’n idiote clown mag toch geen land als Canada vertegenwoordigen?

Trudeau heeft een sokkenfetish. Vaker dan eens verschijnt hij in de media met de meest bizarre sokken. Eendensokken, stripfiguren, roze bolletjes of zelfs twee verschillende kleurrijke sokken, het kan allemaal niet gek genoeg.

Peoplekind…dit is wellicht een van de meest idiote uitspraken van Justin Trudeau ooit (en dat zijn er heel wat). Deze term haalde wereldwijd de headlines. Zijn idee erachter was dat mankind vrouwen buitensloot. Peoplekind vond hij een toepasselijkere term.

Trudeau is een groot voorstander van de import van ‘vluchtelingen’. Sinds zijn aantreden zijn er vele vliegtuigladingen met vooral moslims naar Canada gekomen. Samen met een groot charmeoffensief probeert de regering deze mensen te integreren in de Canadese samenleving. Bekijk hier een mooi typisch debat tussen Trudeau en Andrew Scheer, zijn conservatieve opponent.

Trudeau en Fidel Castro

Er circuleren op internet vele theorieen dat Trudeau een zoon zou zijn van Fidel Castro. Of dat inderdaad de waarheid is laat ik in het midden. Aangezien Castro altijd een vriend van de familie is geweest, zou volgens de theorie Justins moeder mogelijk begin jaren zeventig met Castro een buitenechtelijke relatie hebben gehad waarbij de latere Canadese president is verwekt.

Circulerende foto’s van de gelijkenissen tussen Trudeau en Fidel Castro laten inderdaad zien dat de twee wel heel erg veel op elkaar lijken.

Trudeau als kind in de ontkenningsfase

Justin Trudeau bedrijft een zeer buitengewone stijl van politiek. In het parlementsgebouw op Parliament Hill in Ottawa, negeert hij vragen simpelweg en praat over koetjes en kalfjes terwijl de oppositie hem kritische vragen stelt over de omstreden carbon tax. Een fragment uit de Canadese Tweede Kamer geeft daarvan een mooi voorbeeld, waarbij het keer op keer presteert om geen antwoord te geven op dezelfde vraag.

Uhmmmm

Daarbij opgeteld is Trudeau niet erg welbespraakt. Het woordje ‘uhm’ neemt hij zo vaak in de mond dat hij wellicht in de wereldwijde top tien van uhm-zeggers zal belanden. Persoonlijk vind ik het zo erg dat ik niet naar Mr. Peoplekind kan luisteren…afschuwelijk! Haha!

Bron foto: Defense.gov

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies