Bezoek de supergezellige Kensington Market in Toronto

Kensington Market highlights vanToronto

De Kensington Market is een karakteristieke wijk in Downtown Toronto. De wijk ligt in een ouder deel van de stad en is een van de grote trekpleisters van de stad. Kensington staat bekend om zijn gezellige openluchtmarkt, de vele gezellige restaurantjes en de hippiecultuur. Hier moet je dan ook niet opkijken als je de geur van een jointje ruikt of  hippies met een fles wijn op straat ziet zitten.

De Kensington Market is een uniek ‘stukje land’ in de grote stad Toronto. Hier gelden andere regels, hangt een relaxte sfeer en waan je je zelfs een beetje in de jaren 60/70. In november 2006 werd het district erkend als National Historic Site of Canada.

Waar vind je de Kensington Market?

De Kensington Market ligt net ten noorden van Chinatown en grenst aan de oostelijke kant aan Spadina Avenue. Dundas Street West markeert de zuidgrens en Bathurst Street in het westen. De meeste exclusieve winkeltjes, cafés en andere attracties van de wijk liggen langs Augusta Avenue. Naast de opluchtmarkt heeft de wijk veel Victoriaanse huizen, de Kensington Community School en het Toronto Western Hospital.

Vroege geschiedenis

George Taylor Denison was een Canadese militair die in de oorlog van 1812 dienst vervulde. In 1815 kocht hij een stuk land in de hoek van Queen Street West naar Bloor Street. Het stuk grond kreeg in de jaren 50 van de negentiende eeuw een andere bestemming en tijdens de jaren 80 werden er huizen op gebouwd.

Tijdens de jaren 1880 werden huizen gebouwd op kleine percelen voor Ierse en Schotse arbeiders die naar Toronto kwamen. Hierdoor werden veel van deze woningen in de Victoriaanse stijl gebouwd. Een beetje vreemd is het wel: kleine arbeiderswoningen in Victoriaanse stijl, een bouwstijl die meestal wordt toegepast bij grotere bouwwerken. Veel van deze huizen staan ​​nog steeds langs Wales Avenue en elders in het district. De huizen die dichter bij het marktgebied staan hebben vaak een winkelgedeelte aan de voorkant van het huis.

Tijdens het begin van de twintigste eeuw nam de wijk ook veel Oost-Europese joodse en Italiaanse immigranten op. De wijk werd een opgepropt geheel en was een van de armere delen van de stad. Door het grote aantal inwoners van joodse afkomst, werd de markt al snel omgedoopt tot “Joodse Markt”. Er zaten veel kleermakers, bakkers en ambachtslieden. Tijdens de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw woonden er naar schatting zo’n 60.000 joden in en rond Kensington Market. Op de markt werden vooral producten verhandeld die afkomstig waren uit de thuislanden, zoals Poolse worst en Oost-Europese lekkernijen.

Na WO II

Na de Tweede Wereldoorlog vond er een grote exodus plaats en vertrok een groot deel van de bevolking naar de meer welvarende wijken van Toronto. In de jaren 50 volgde een nieuwe instroom van immigranten in de Kensington Market, waardoor de diversiteit van de bevolking nog groter werd.

Omdat Chinatown net ten oosten van Kensington ligt, waren de Chinezen het best vertegenwoordigd in het Kensington Market District. Tijdens de jaren tachtig en negentig volgden grote groepen immigranten uit Midden-Amerika, Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Toen er in de jaren zestig plannen waren om het Kensington District te moderniseren en te hervormen tot een blitse appartementenwijk, was burgemeester David Crombie fel gekant tegen deze stedelijke herstructureringsplannen en hij stak er een stokje voor.

Het moderne Kensington Market

De recessie van de jaren tachtig en halverwege de jaren negentig zorgde voor veel leegstand in de wijk. De instroom van Latijns-Amerikaanse immigranten zorgde dat er in toenemende mate lekkernijen werden verkocht. voedsel. De komst van nieuwe bedrijven eind jaren negentig leidde tot de opleving van Augusta Avenue.

De wedergeboorte van Augusta Avenue zorgde dat de yuppies hun heil elders zochten en toen een Nike-winkel zich hier probeerde te vestigen werden tientallen sportschoenen uit protest besmeurd met verf. De bewoners vonden het kennelijk ongepast om zo’n soort winkel in de buurt op te nemen.

Tegenwoordig is de buurt een bekende toeristische attractie en een centrum van het culturele leven van Toronto, waar kunstenaars, schrijvers en straatartiesten het straatbeeld bepalen. Talloze terrasjes en heerlijke buitenlandse restaurantjes maken het gebied tot een heerlijke bestemming voor de zomeravond.

De grondprijzen zijn sterk gestegen door de enorme aantrekkingskracht, maar toch blijft de Kensington Market een immigrantengemeenschap.

National Historic Site

In november 2006 werd Kensington Market uitgeroepen tot National Historic Site van Canada. Hiermee blijft de unieke sfeer en het bijbehorende straatbeeld behouden. Met deze status is het gebied beschermd tegen grootschalige bouwprojecten en zijn tijdens het zomerseizoen delen van Kensington Market alleen toegankelijk voor voetgangers.

De smalle straatjes maken het sowieso al lastig het gebied met de auto te bezoeken, laat staan om te parkeren. daging voor wie rijdt en vooral voor parkeren in de buurt. Natuurlijk is lopend de beste manier om de live-muziek, dans, straattheater en games te bekijken.

Highlights van de Kensington Market

Enkele opmerkelijke bezienswaardigheden op de Kensington Market zijn de Number 8 Fire Station, Tom’s Place, Bellevue Square Park met een standbeeld van acteur Al Waxman en het St. Stephen’s Community House. Ook The Garden Car staat sinds 2007 op Kensington Market en is een openbaar kunstwerk dat ook dienst doet als gemeenschapstuin.

Winkels en restaurantjes

Het district zit bomvol met leuke, kleine en gezellige winkeltjes waar je heerlijke delicatessen kan kopen, maar ook een enorme verscheidenheid aan vlees, vis en andere producten. Er zijn talloze verschillende bakkerijen, kruiden- en kaaswinkels en andere specialiteitswinkels.

De vele horecagelegenheden bieden werkelijk voor elke cultuur wat wils. Met name de afgelopen jaren heeft er in de wijk een kleine explosie plaatsgevonden waarbij luxe cafés, restaurants en clubs veel kleine, oudere bedrijfjes hebben vervangen. Door deze verschuiving speculeren kenners dat het authentieke Kensington Market ten einde loopt en dat er voor de wijk een nieuw tijdperk aanbreekt. Bekijk deze video voor een goede indruk.

Festivals

Het jaarlijkse “Kensington Market Festival of Lights” is een winterfestival dat wordt gevierd met een parade door de straten van Kensington Market tijdens de kortste dag van het jaar op 21 december. Deze optocht met reuzenpoppen, vuurspuwers, steltenlopers en sambamuzikanten werd in 1987 voor het eerst georganiseerd en sindsdien trekt het jaarlijkse evenement vele bezoekers naar de wijk.

Het Pedestrian Sundays-festival is een festijn waarbij de wijk met autovrije zondagen een heerlijk gebied wordt voor feesten en evenementen. Tijdens het festival zijn de straten van Kensington Market gevuld met uitbundige mensen en is er van alles te doen, waaronder optredende bands, gezellige standjes met hapjes en talloze optredende artiesten. Dus ben je tijdens de zomer in Toronto, dan kun je het best op een zondag naar Kensington Market gaan. Bekijk andere highlights van Toronto.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Ontario

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies