De blonde Kermode beer/ Spirit Bear van BC

Kermode beer Spirit Bear British Columbia

De Kermode beer, die bij de lokale bevolking ook wel Spirit Bear wordt genoemd, komt voornamelijk  voor langs de kusten van British Columbia, vooral in de regio van het Great Bear Rainforest tussen Bella Bella en Prince Rupert. Op het eiland Gribbell Island is een op de zeven zwarte beren een Spirit bear. De berensoort is een ondersoort van de Amerikaanse zwarte beer die in het centrale deel en in de noordelijke kuststreken van British Columbia leeft.

De Spirit Bear is het officiële provinciale zoogdier van British Columbia en staat bekend om zijn witte of crèmekleurige vacht, waardoor hij veel weg heeft van een ijsbeer, maar dan van kleiner formaat.

Deze unieke ondersoort zijn blanke vachtkleur te danken aan een dubbel afwijkend gen. De Kermode beren zijn geen albino’s en ook niet gerelateerd aan de ijsbeer, noch aan de blonde bruine beren op de “ABC-eilanden” van Alaska (Admiralty, Baranof en Chichagof in de Panhandle van Alaska). Bekijk een video van de Spirit bear.

Betekenis Spirit Bear voor de First Nations

De Kermode beer (Ursus americanus kermodei), is voor de lokale First Nations al eeuwenlang een mythisch symbool. De legende vertelt dat de Raaf uit de hemel neerdaalde op aarde en de natuur creëerde, toen de aarde nog was bedekt met gletsjers en ijs. De Raaf vond het resultaat onbevredigend en wilde iets dat hem herinnerde aan de oude tijd van het witte ijs. Hij sloot een pact met de Zwarte beer en die beloofde uit elke tien zwarte beren een witte Spirit bear te laten voortkomen.

Door deze legende is de Kermode beer een symbool dat geëerd moet worden vanwege de overvloedige natuur waarin de indianen mogen leven.

Eigenschappen en nachtvissen Kermode beer

Net zoals bij de gewone zwarte beren kan een mannetje 225 kilo of meer wegen, de vrouwtjes zijn aanzienlijk kleiner van stuk en kunnen een maximumgewicht bereiken van 135 kg. Rechtopstaand kan de Spirit bear 180 centimeter hoog zijn. Lees meer over zwarte beren en grizzlyberen.

Een bijzonder feit is dat de Spirit bear aanzienlijk effectiever kan vissen naar zalm dan andere zwarte beren. Volgens deskundigen komt dit door de blondere vacht. Door deze lichtere kleur zijn de beren minder zichtbaar vanuit het perspectief van de zalm. Alleen bij nacht hebben de twee verschillende kleuren vergelijkbare effectiviteit bij het vangen van vis. Bij daglicht zijn de Kermode beren tot wel 30 procent effectiever in het vangen van zalm.

Herkomst naam Kermode beer en Spirit Bear

De Kermode beer werd vernoemd naar de onderzoeker Frank Kermode, een man die begin negentiende eeuw samenwerkte met zoölogen om de beren te onderzoeken. Later werd hij de directeur van het Royal B.C. Museum in Victoria, Vancouver Island.

De naam van Spirit Bear is al eeuwenlang gebruikelijk onder de lokale First Nations.

Leefgebied

De Kermode beer komt voornamelijk voor in het Great Bear Rainforest op Gribbell Island voor de kust van British Columbia. In dit gebied liggen de kusteilanden allemaal dicht bij elkaar. Aangezien beren goede zwemmers zijn, is het eenvoudig voor ze om zich van het ene eiland naar het andere te verplaatsen.

Experts gaan er vanuit dat er rond de 400 Kermode beren in het kustgebied voorkomen. De grootste concentratie van de witte beren is op Gribbell Island, op het grondgebied van de Gitga’ata First Nations.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies