Kersttradities in Canada: zo vieren de Canadezen Kerst

kerstmis in Canada tradities

Kerstmis in Canada wordt op vrijwel dezelfde manier gevierd als in alle andere westerse landen. Net zoals in vrijwel alle andere landen, is 25 december de officiële feestdag in Canada, maar de meeste Canadezen nemen de middag voor kerstavond ook vrij. Toch is het voor ons Nederlanders een superleuke ervaring om de kersttradities in Canada een keer mee te maken.

Het feit dat de grootste delen van Canada rond de kerstperiode al onder een dik pak sneeuw liggen, onderscheid het feest al van het onze. De eerste sneeuwval kondigt zich vaak al begin oktober aan in de bergen en de noordelijke luchtstromingen brengen flinke ladingen sneeuw met zich mee vanuit de Poolstreek.

Kersttradities Canada: 1e kerstdag

In tegenstelling tot Nederland is in Canada kerstavond eigenlijk wel het belangrijkst. Deze avond komt iedereen thuis en is het een gezellig samenzijn en is het gezellig samen cadeautjes uitpakken bij de kerstboom. Op eerste kerstdag duiken er ’s ochtends meestal een paar vast de keuken in om voorbereidingen te treffen voor het avondmaal. Bij veel families is het traditie om een lekkere winterwandeling te maken, te gaan snow-shoe-en of langlaufen.

Op eerste kerstdag wordt er vaak een speciale maaltijd bereid met geroosterde kalkoen, seizoensgroenten, aardappelpuree en jus. Traditionele favoriete kerstdesserts zijn onder meer kerstpruimenpudding en meatloaf. Ook een kersttaart die rijk is gevuld met fruit behoort tot de opties om het feestelijke maal af te sluiten.

Waarschuwing: Canadese kerstmaaltijden zijn bijzonder calorierijk en verleiden enorm tot overeten. Wees jezelf daarvan bewust, zeker als je ook deelneemt aan het dessert.

Ik herinner me van familiebezoeken rond kersttijd dat er een bloedfanatiek team van familieleden elkaar aan het commanderen was in de keuken. Het was een gezellige bedrijvigheid waarbij de wijn rijkelijk vloeide en er veel werd gelachen. Het zijn de tijden van het jaar waarbij de familie vanuit alle uithoeken bijeen komt.

Kersttradities Canada: 2e kerstdag

Tweede kerstdag, ook wel Boxing Day genoemd, moeten de overvloedige voedselinname er weer afgeschud worden en trekken veel Canadezen eropuit om te gaan shoppen. De meeste malls zijn dan open en tweede kerstdag is na Black Friday de drukste winkeldag van het jaar. De meeste winkels verlagen dan de prijzen om van hun oude collecties af te komen en hopen hiermee dagjesmensen te trekken.

kerstmis in Canada kersttradities

Reizen naar Canada rond Kerstmis

Wanneer je de kersttradities in Canada zelf een keer wilt meemaken, dan is het wel belangrijk om deze van tevoren te plannen. Wanneer je bij familie verblijft, zit het wel snor, maar als je in een hotel wilt overnachten, dan is het belangrijk van tevoren te boeken. Veel Canadezen reizen natuurlijk zelf ook rond de kerst om hun familie te bezoeken. Calculeer dat dus in bij het boeken en reserveren van je vlucht, huurauto, hotels en B&B’s. Over het algemeen kan je incalculeren dat de periode van 23 tot en met 2 januari aanzienlijk drukker is qua reizigers.

Openingstijden winkels en restaurants

Op eerste kerstdag zijn vrijwel alle winkels en dienstverlenende instanties gesloten, behalve hier en daar een supermarkt. Zeker als je nog boodschappen wilt doen, is het verstandig om dit ruim van tevoren te doen, want net als in Nederland is het de dag voor kerst stervens druk in de winkels. Toch zijn de meeste supermarkten op kerstavond (24 december) open tot 17.00 of 18.00 uur.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Canada rijdt tijdens de kerstvakantie op de meeste plaatsen op kerstavond, eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag volgens een beperkt schema. Zelf heb ik hierdoor in Toronto ooit familie moeten bellen om me op te pikken, want anders had ik het o zo gezellige kerstmaal waarschijnlijk gemist!!

Lichtfestivals

In heel veel Canadese steden worden lichtfestivals georganiseerd, waar een werkelijk onwaarschijnlijk grote zee van lichtjes een betoverend effect geeft. Er zijn zelfs drive-through tunnels van lichtjes, waarbij je met je auto door een prachtige tunnel van lichtjes kunt rijden.

Het weer tijdens Kerst in Canada

Wanneer je in de winterperiode naar Canada reist, bereid je dan goed voor. Natuurlijk kan je daar ook warme kleren kopen, maar ik kan je garanderen dat min 25 echt geen pretje is om rond te lopen in ongeschikte kleding.

Wees dus voorbereid op koud weer als je Canada met Kerstmis bezoekt. Wel kunnen de temperaturen en het weer enorm uiteenlopen. Terwijl in de Rockies en in het binnenland de temperaturen vaak al diep onder nul zijn en er een dik pak sneeuw ligt, blijft het aan de westkust British Columbia en op Vancouver Island vaak veel milder en aanzienlijk natter. Ook de oostkust blijft onder invloed van de oceaan aanzienlijk zachter en natter.

Het weer in populaire steden in het zuiden van Ontario en Quebec, zoals Toronto, Ottawa en Montreal, kan flink ‘stevig’ zijn: sneeuwbuien die in een dag een dik pak sneeuw opleveren zijn hier niet ongewoon. Calculeer dit dus in je reistijd in en volg de verkeersinformatie goed voordat je op pad gaat. Zorg ook dat je goed bent voorbereid om te kunnen autorijden in Canadese winterse omstandigheden.

Herkomst Canadese kersttradities

Canada is natuurlijk een enorm land en is een smeltkroes van talloze culturen. Hierdoor zijn er veel verschillende kersttradities in Canada samengesmolten vanuit al deze culturen. Veel van de tradities zijn afkomstig uit het Frans, Engels, Iers, Schots, Duits, Noors, Oekraïens, maar ook van de First Nations.

De universele gebruiken zijn het sturen van kerstkaarten naar vrienden en familie en natuurlijk cadeautjes op kerstavond. Sommigen pakken cadeautjes uit op kerstavond, anderen de ochtend van eerste kerstdag. Canadezen versieren hun huizen graag met lichtjes, een kerstboom (liefst zelf uit het bos gehaald) en andere versieringen. Vaak worden ter decoratie kerstsokken bij de open haard opgehangen.

Veelgestelde vragen

Zijn de winkels op Tweede kerstdag open in Canada?

Ja, Tweede kerstdag, dat op 26 december valt, is in Canada geen nationale feestdag. Het is echter wel een provinciale feestdag in Ontario en Manitoba. In deze provincies zijn veel winkels en bedrijven wel gesloten op Tweede kerstdag. In andere delen van Canada, zoals Alberta en British Columbia, zijn de meeste winkels en bedrijven gewoon geopend op Tweede kerstdag, hoewel sommige mogelijk verkorte openingstijden hebben. De grote winkelcentra en winkelketens zijn meestal open, terwijl kleinere lokale winkels wellicht kunnen besluiten om op die dag gesloten te zijn. Als je erop uitgaat op Tweede Kerstdag, weet dan dat veel winkels de vrijheid hebben om gesloten te blijven.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies