Fietsen langs de Kettle Valley Railway en Myra Canyon

Kettle Valley Railway Myra Canyon British Columbia

Als fietsen over de Kettle Valley Railway nog niet op je verlanglijstje staat voor je activiteiten in British Columbia, dan zou ik die maar eens snel toevoegen. Elke kenner weet dat deze fietstocht in het zuiden van BC een absolute bucketlistervaring is voor fietsliefhebbers.

The Kettle Valley Railway is een verlaten spoorwegbedding die zich uitstrekt over een afstand van ongeveer 600 kilometer tussen Midway en Hope. En zoals typisch is voor vrijwel alle spoorwegbeddingen, het stijgings- en dalingspercentage is nergens hoger dan 2,2%. Daarmee is het gehele parcours dus ook toegankelijk voor beginners.

Natuurlijk is een fietstocht van 600 kilometer voor de meeste mensen een aanzienlijke uitdaging. Je kunt er echter voor kiezen om het parcours in je eigen tempo af te leggen en onderweg te overnachten in hotels, op campings of lodges. Ook kun je er voor kiezen om slechts een of enkele delen van de route te fietsen. Daarnaast is het natuurlijk een optie voor een leuk dag-uitje met het gezin.

Mocht je echter aan de volledige 600 kilometer niet genoeg hebben, er zijn op diverse plakken andere spoorwegbeddingen met het parcours verbonden, zodat je altijd mogelijkheden hebt om er een route aan vast te plakken.

De omgeving van Kettle Valley Railway

Deze corridor door de bergen leidt je door een gevarieerd landschap met prachtige uitzichten. Zo kom je langs dichtbeboste berghellingen, door een stukje woestijn (het enige in heel Canada). Onderweg kom je door diverse tunnels en rijdt je over hoge brugdelen. De beroemdste sectie van de route is de Myra Canyon.

Myra Canyon

Het prachtige stuk van de Myra Canyon is verreweg het drukst bereden deel van de totale route. Het deel van de Myra Canyon is 22 kilometer lang en op dit stuk kom je over maar liefst 18 bruggen en door twee tunnels.

De afgronden waar je langs fietst, zullen af toe voor de mensen met hoogtevrees een uitdaging zijn, maar toch wegen de uitzichten en deze onvergetelijke ervaring daar ruimschoots tegenop.

Geschiedenis Kettle Valley Railway

Toen men in 1877 zilver vond in het Kootenay gebergte, gaf de Canadese regering opdracht om het moeilijk bereikbare gebied te ontsluiten met een spoorlijn. In 1898 was de aansluiting gerealiseerd met het spoorwegnet vanuit Oost-Canada.

In 1910 startte Andrew McCulloch met de aanleg van de spoorweg die de Kootenays zou gaan verbinden met de westkust, de Kettle Valley Railway. De spoorlijn werd voltooid in 1916 en tot 1949, toen Highway 3 was gerealiseerd, vervoerde men dagelijks passagiers en vracht over het spoor van Vancouver naar Nelson. The Kettle Valley Railway werd uiteindelijk in 1964 gesloten voor treinverkeer.

In de loop der tijd heeft de route de elementen moeten doorstaan. Strenge winters, veel sneeuw en tijdens de zomers bosbranden, hebben de route diverse malen geen windeieren gelegd. Gelukkig zijn alle bruggen zorgvuldig gerestaureerd en worden tegenwoordig goed onderhouden.

http://www.kettlevalleyrailway.ca/

2019-06-22T08:52:34+00:00

Leave A Comment