Kitaskino Nuwenëné Wildland Provincial Park, Alberta

Kitaskino Nuwenëné Wildland Provincial Park

Het jongste provinciale park van Alberta heet Kitaskino Nuwenëné Wildland Provincial Park  en ligt in de regio van Buffalo National Park, helemaal in het noorden van de provincie. Hiermee komt er 161,880 hectare beschermd natuurgebied bij dat plaats kan bieden aan de diverse bizonkuddes die in deze regio leven.

De naam Kitaskino Nuwenëné Wildland betekent in zowel het Dene als het Cree (de lokale talen van de natives “Ons Land”. Het park ligt aan de zuidoostelijke zijde van Wood Buffalo in de buurt van Fort Chipewyan en biedt plaats aan de Ronald Lake Bison-kudde en boskariboes.

Het totale gebied van Kitaskino Nuwenëné Wildland Provincial Park is qua oppervlakte groter dan de steden gecombineerd van Fort McMurray, Edmonton, Red Deer en Calgary.

Fossiele bronnen in Kitaskino Nuwenëné Wildland Provincial Park

De toewijzing van dit gebied is opmerkelijk omdat de regio vrij veel mogelijkheden biedt om olie te winnen en bedrijven als Cenovus Energy, Teck Resources en Imperial Oil hiervoor vrijwillig hun olie- en mijnhuurcontracten in het gebied hebben opgegeven.

De Mikisew Cree First Nation hadden een voorstel ingediend om het gebied te conserveren voor natuurbehoud en het behoud van de lokale cultuur. Ook een zorgwekkend UNESCO-rapport uit  2016 over Wood Buffalo National Park heeft bijgedragen aan de beslissing om het gebied te beschermen. Het rapport stelde vast dat de gevolgen van industriële ontwikkeling en klimaatverandering konder worden beperkt door het gebied te beschermen.

Vooral de hoeveelheid water die door de Peace River stroomt is met 9% afgenomen sinds de bouw van de Bennett-dam in British Columbia. Het watervolume van de Athabasca River is zelfs met 26 procent afgenomen. Het smeltende ijs dat ooit vol geweld door de rivierbedding stortte en de wetlands overstroomde bereikt nu Lake Athabasca nog nauwelijks.

Populatie bizons Wood Buffalo

Met zoveel minder water in Wood Buffalo National Park krimpt het habitat van de bizons. Het is dus maar goed dat het leefgebied aanzienlijk wordt uitgebreid. Ook de trekvogels die normaal in Wood Buffalo NP verblijven, mijden het gebied en kunnen vanaf heden ook in het nieuwe park terecht.

John Whelan van Imperial Oil zegt: “Dit gebied heeft een biodiversiteitspotentieel en ondersteunt de ecologische integriteit van het Wood Buffalo National Park.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies