Kluane National Park, Yukon: bezoek het dak van Canada

Kluane National Park Yukon Canada

Kluane National Park is extreem, heel extreem. Het park ligt in de Yukon Territory, tegen de grens met Alaska aan. Hier tref je de hoogste bergen van Canada aan, vind je weinig toeristen en dien je je aan te passen aan de natuur. In Kluane National Park moet je op je hoede zijn, want elke stap kan je worden geconfronteerd met een grizzlybeer.

Kluane National Park, extreem, extremer, extreemst

Kluane is grillig en ijzig. Dit is het koninkrijk van ijs en bergen. In het park liggen meer dan 2000 grotere en kleinere gletsjers, sommige meer dan een kilometer dik. Enkele van deze gletsjers ‘drijven’. Hierbij vormt zich smeltwater onder het ijs, waardoor de gletsjer soms in één maand wel honderden meters kan bewegen.

In het park liggen de hoogste bergtoppen van Noord-Amerika.  Kluane National Park wordt voor ongeveer 82% van de oppervlakte ingenomen door bergen en ijs. De St. Elias Mountains, Canada’s hoogste en meest massieve bergen, worden door een nauwe doorgang van elkaar gescheiden, de Duke Depression.  De Kluane Ranges, een bergketen van gemiddeld 2500 meter hoogte is vanaf de Haines Road en de Alaska Highway reeds zichtbaar in de verte.

Achter deze bergkam liggen de echte reuzen uit Kluane, de Icefield Ranges, waarvan de bergtoppen alle boven de 5000 meter uitkomen. Deze monsterbergen zijn: Mount Logan (5,959m), de hoogste berg in Canada en de tweede hoogste piek op het continent, Mount St. Elias (5,488m), Mount Lucania (5,231m) en nog veel meer hoge pieken. Hoewel de meeste bergen niet allemaal zichtbaar zijn vanaf elk punt van de Haines Highway en de Alaska Highway, kun je vanaf sommige plekken, zoals bijvoorbeeld Kathleen Lake, de hogere pieken wel zien liggen.

To do in Kluane NP

Flightseeing

Diverse lokale bedrijven bieden flightseeing tours aan die bezoekers meenemen tot diep in de ongerepte natuur van het park. Spring aan boord van een bushplane of helikopter voor een onvergetelijk uitzicht op de Icefield Ranges, de indrukwekkende  rivieren en enorme gletsjers. Bezoek voor meer informatie de website van Icefield Discovery .

Wandelen

Wandelen in het park is nog wel de belangrijkste bezigheid. Alle paden zijn gemarkeerd en goed onderhouden door het park. Men kan altijd van de wandelroutes afwijken, maar deze zijn niet onderhouden en ik kan je garanderen: hier wil je niet verdwalen. Het wordt dan ook sterk afgeraden om van de wandelroutes af te wijken zonder ervaren gids die de regio kent. De trailheads zijn soms moeilijk te bereiken gezien de wilde natuur en afwezigheid van openbaar vervoer.

Overnachten in het park is verboden, maar mag wel met een specifieke vergunning gedurende bepaalde periodes van het jaar.

Raften in de Alsek River

Gevoed door de gletsjers is de Alsek River een prachtige rivier om te raften. Deze rivier stroomt door de grootste ijskap ter wereld (de Noord- en Zuidpool uitgezonderd) en wat is er mooier dan omgeven door de hoogste bergen en wildlife de ruige natuur van Kluane te verkennen? Kijk hier voor een voorbeeld van een rafting tour.

Bergbeklimmen in Kluane National Park

Bergbeklimmen is natuurlijk zeer populair in Kluane. Met de hoogste pieken van Noord-Amerika komen bergbeklimmers vanuit de hele wereld naar het park.

Iedereen die in Kluane wil bergbeklimmen moet beschikken over een  Mountaineering Permit. Deze kan je aanvragen bij Parks Canada.

Kluane is gaaf om te bezoeken. Een bezoek aan dit park haalt je zeker uit je comfortzone. Wees je er echter van bewust dat je hier geen risico’s moet nemen en dat nonchalance omtrent de adviezen van ervaren specialisten je duur kan komen te staan. Respecteer de natuur en maak gebruik van de kennis van de locals. Het beste advies voor je reis kan je inwinnen bij het Park Management in Haines Junction.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies