koudegolf in Alberta extreme temperaturen

Alberta heeft te maken met extreme kou. Opgewaaide sneeuw en diepvriestemperaturen beheersen de hele provincie Alberta en ook delen van British Columbia en Saskatchewan. De regio’s in de Rocky Mountains blijven echter gespaard, want daar wordt het aanzienlijk minder koud. Het lijkt erop dat de kou voorlopig even standhoudt en dat het niet snel beter wordt.

In Edmonton werd het zondagochtend al -28 °C met een gevoelstemperatuur van -39°C. Daarmee was het in Edmonton al kouder dan in het 2.700 kilometer noordelijker gelegen Iqualit, waar het -22 °C was.

Koudegolf in Alberta

Maandagmiddag gaf Environment Canada al waarschuwingen voor extreme koude voor de komende dagen. In Calgary werd verwacht dat de temperatuur op maandag een dieptepunt van -25 °C zou bereiken, en -36°C in gevoelstemperatuur. ‘s Nachts daalde de minimumtemperatuur naar -32 °C met een windchill van -38 °C, en dat zorgt voor grotere risico’s op bevriezing.

De koudegolf in Alberta wordt veroorzaakt door een Arctisch front met lichte sneeuw. Ook meer naar het zuiden geldt een waarschuwing voor extreme koude, want ook in Calgary wordt het -27. Toch is dat verreweg niet de koudste temperatuur die er ooit is gemeten, want meer dan 100 jaar geleden werd het in Calgary -37 graden.

Toch zijn deze temperaturen bij lange na niet de koudste ooit in Canada gemeten. Bekijk de meest extreme temperaturen in Canada.