Dit Labor Day weekend eerste sneeuw in Alberta

Labor Day Weekend Sneeuwval

De buien die momenteel van noordwest naar zuidoost over Alberta trekken, zullen dit Labor Day weekend in de hogere delen van de provincie, dus in de Rockies en in de foot hills sneeuwval veroorzaken.

Het is niet de eerste sneeuw die gaat vallen, want op 20 juli 2020 viel in Banff Sunshine Village al wat sneeuw. Wel herinnert deze sneeuwval tijdens het Labor Day weekend ons eraan dat de winter nog maar 15 weken bij ons vandaan is.

Hoewel de meeste Canadezen dit Labor Day weekend op pad gaan met zwemspullen en zonnebrandcrème, doen degenen die de Rocky Mountains gaan bezoeken er goed aan om zich uit te rusten met warme winterkleding. Hoewel de temperaturen niet direct diep onder nul zullen komen, kan het natuurlijk wel voorkomen dat je ineens een wandeling in de sneeuw moet maken.

Sneeuwval tijdens Labor Day Weekend

Het is technisch gezien nog steeds zomer, maar een zwak lagedrukgebied dat over de Rockies naar Alberta trekt, veroorzaakt wat winterse neerslag. Dit komt voort uit de radicale temperatuurschommeling die de komende dagen plaatsvindt op de prairies. Terwijl de thermometers op vrijdag en zaterdag in Calgary nog 27 graden aangeven, daalt de temperatuur op Labor Day maar liefst met 18 graden tot 9 graden boven nul, om daarna weer op te veren naar rond de 20 graden.

Labor Day Weekend Sneeuwval Alberta

Doordat deze sterke temperatuurdaling op de prairies, wordt er buitengewoon koude lucht in deze ‘trog’ getrokken vanuit het noorden, waardoor het aanzienlijk kouder wordt tijdens de rest van het weekend en aanstaande maandag.

“De minumum temperaturen zullen op zondagavond rond het vriespunt liggen, waardoor sneeuw op grote hoogte en in de uitlopers van de Rocky Mountains mogelijk is”, zegt meteoroloog Jessie Uppal van The Weather Network. Sommige voorspellingsmodellen geven aan dat op grotere hoogten 2-5 centimeter sneeuw kan liggen, maar aangezien de temperatuur dinsdag weer flink zal stijgen, zal de sneeuw ook weer snel smelten.

Wij maken gebruik van cookies