Labrador bedolven onder historische sneeuwval van 70 cm, steden gesloten

Sneeuwval Labrador

Labrador bevindt zich midden in een historische sneeuwstorm. De bijzonder zware sneeuwval heeft er voor heeft gezorgd dat dinsdag vrijwel alles werd afgesloten, van wegen en vluchten tot provinciale overheidskantoren en scholen.

Een zware sneeuwstorm heeft delen van Labrador compleet van de buitenwereld afgesloten. Wegen, provinciale overheidskantoren en vluchten moesten dinsdag worden afgesloten, evenals scholen in Happy Valley-Goose Bay en North West River.

De sneeuwstorm was afkomstig van een krachtige depressie die de provincies Ontario en Quebec in het weekend trof met een flinke lading zware sneeuwval en ook dinsdag harde wind en zware regenval naar Newfoundland bracht.

In grote delen van Labrador is sneeuwval gemeld van 50-70 cm sneeuw. Wat bijdroeg aan de aanzienlijke sneeuwval, was een sterke straalstroom omhoog die de diepte van de depressie aanzienlijk aanjoeg. De toch al vochtige atmosfeer en de lage temperatuur werd versterkt door een aanvullende depressie op de Atlantische Oceaan.

Record sneeuwval Happy Valley-Goose Bay

Happy Valley-Goose Bay heeft sinds maandag 71,4 cm sneeuwval gemeld, waarmee het een eerder tweedaags November-record van 70,6 cm liet sneuvelen. Ook het eendaagse maandrecord met 43 cm op dinsdag werd verbroken, want het vorige record binnen 24 uur in november stond op 40,6 cm. Het is de 5e keer in de geschiedenis van de stad, sinds de registratie in 1942 begon, dat er een sneeuwval van meer dan 70 cm is geregistreerd.

Op een bepaald moment tijdens de sneeuwstorm was de sneeuwval zo zwaar dat deze met 5-10 cm per uur viel. Dat moet een belevenis zijn geweest!

De krachtige winden hebben de provincie Labrador de afgelopen nacht nog parten gespeeld. Het is maar goed dat alles is afgesloten, want reizen onder deze white-out-omstandigheden kan extreem gevaarlijk en bijna onmogelijk zijn. De afsluiting wordt sowieso gehandhaafd tot en met woensdagochtend. Daarna wordt de balans opgemaakt en bepaald in welke mate de infrastructuur weer in gebruik kan worden genomen.

Wanneer het stopt met sneeuwen, zullen noordelijke winden met windstoten tot wel 100 km/u waarschijnlijk nog tot en met woensdag aanhouden.

Bron: The Weather Network

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies