Lacrosse, de sport van de Canadese First Nations

Lacrosse sport Canada Canadese First Nations indianen

Lacrosse is een sport die oorspronkelijk door verschillende stammen van de East-Woodlands Indianen werd gespeeld. Deze natives woonden verspreid over de zuidelijke delen van de provincies Manitoba, Ontario, Quebec, New Brunswick en Nova Scotia. Het oorspronkelijke spel werd flink gewijzigd door Europese immigranten die het transformeerden naar een sportief, beschaafd en professioneel spel.

Lacrosse, het voetbal van de First Nations

Het Lacrosse spel werd oorspronkelijk gespeeld met een kromme stok met een netje eraan. Hiermee werd de bal geworpen. De bal die men gebruikte was van leer en volgepropt met haar. Degene die de bal tussen de twee aangewezen bomen door gooide, won.

Men schat dat de sport reeds rond het jaar 1100 werd gespeeld door de natives. In 1612 schreven de eerste kolonisten over het vreemde spel dat de indianen van Noord-Amerika speelden. William Strachey beschreef in 1612 dat de First Nations een spel speelden dat  “een soort oefening was net als dat wat jongens Bandy noemen in het Engels.” Bandy is een oude vorm van hockey die werd gespeeld op ijs. Het doel van het spel, zegt Strachey, was om een bal “tussen twee aangewezen bomen door te spelen” door met een stok tegen de bal aan te slaan.

De ballen waarmee gespeeld werd varieerden in grootte tussen die van een tennisbal en een softbal, maar ze waren lichter in gewicht en werden meestal gemaakt van huid, gevuld met hertenhaar. Sommige Indianen maakten ballen van hout.

Oorspronkelijk werd Lacrosse gespeeld op ruw terrein. Een verhaal van een kolonist destijds: “ Er speelden twee dorpen tegen elkaar. Ze stonden met wel honderd man op het veld. De snelste spelers stonden op het middenveld, de langzamere hadden zich om de doelen geplaatst.”

De sport toen en nu

De oude en oorspronkelijke versie van Lacrosse was veel ruwer dan de huidige vorm. Ernstig letsel was eerder regel dan uitzondering. Gebroken armen en benen waren zeer gebruikelijk en sommigen bleven hun leven lang kreupel na een stevig potje.

Tegenwoordig gaat het er beschaafder aan toe, maar dat neemt niet weg dat het er nog steeds flink ruw aan toe kan gaan.

In twee teams van tien spelers (men’s lacrosse), 12 spelers (women’s lacrosse) of 6 spelers (box lacrosse komen de teams tegen elkaar uit. Elke speler draagt een stick met aan het uiteinde een netje. Het doel van het spel is de bal in het doel van de tegenpartij te werpen met de stick. De lacrossebal is tegenwoordig een rubberen bal van 142 of 149 gram.

Lacrosse is een full-contact sport, waarbij men beschermende kleding draagt. Een wedstrijd is opgedeeld in vier quarters van 20 minuten. Tijdens het spel zijn het slaan met de stick en bodychecking belangrijke onderdelen van het spel. Om die reden zijn er tegenwoordig veel regels, die vroeger in de oorspronkelijke vorm ontbraken. In deze video krijg je een goed beeld van het verloop van een wedstrijd.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies