Lake Manicouagan en René Levasseur Island, Québec

Lake Manicouagan René Levasseur Island Quebec

Lake Manicouagan, ook wel het Manicouagan Reservoir genoemd, is een meer in de provincie Québec dat is gevormd door een meteoriet en waarbij het water de enorme inslagkrater heeft gevormd. Vanuit de lucht zie je een ononderbroken ring rond het centraal gelegen eiland.

Het meer wordt ook wel het ‘Eye of Quebec’ genoemd. Het opmerkelijke en vreemd gevormde Lake Manicouagan ligt als een ring om het centraal gelegen René-Levasseur Island, het eiland dat precies is het midden van het meer ligt.

Meteoriet

De geologische structuur werd gevormd door de inslag van een meteoriet 214 miljoen jaar geleden. Deze meteoriet zou ongeveer 5 kilometer in doorsnee zijn geweest en zou de aarde met een snelheid van 17 kilometer per seconde hebben geraakt. De inslag van de meteoriet vormde een krater met een diameter van ongeveer 100 kilometer.

René-Levasseur Island

Het centraal gelegen René-Levasseur Island is in feite een kunstmatig eiland, aangezien het pas werd gevormd in 1970, toen de twee omliggende sikkelvormige meren werden samengevoegd: het Lake Mouchalagane aan de westelijke kant en het Lake Manicouagan aan de oostelijke kant. Hiermee is dit het grootste kunstmatige eiland ter wereld.

Het eiland ligt eigenlijk in een stuwmeer, waarvan het waterkrachtsysteem de talloze nabijgelegen dorpen voorziet van elektriciteit. De hoogste piek van het eiland is Mount Babel met een hoogte van 952 meter en deze maakt deel uit van het ecologische reservaat Louis-Babel. Met een totale oppervlakte van 2.020 vierkante kilometer en een diameter van 72 kilometer is het eiland groter in oppervlakte dan het ringvormige meer waarin het zich bevindt.

Lake Manicouagan, kunstmatig meer

Lake Manicouagan is natuurlijk heel erg bijzonder, zeker als je even stilstaat bij het feit dat deze krater meer dan 200 miljoen jaar geleden is gevormd, maar dat de mens, die hiervan slechts een fractie op aarde rondloopt, hier ‘even’ een meer van maakte.

Het gehele gebied, dus het eiland met reservoir, beslaat een oppervlakte van maar liefst bijna 2.000 vierkante kilometer. Wanneer je hier in de omgeving bent, merk je dus weinig van hoe bijzonder dit gebied is, maar vanuit de lucht of op Google Maps zie je dit prachtig.

Daarnaast is ook de vorming van het landschap interessant. Want hoe heeft zich in de krater een eiland met zelfs een berg van bijna een kilometer hoogte kunnen vormen? Deze kwestie houdt geologen al decennia lang bezig en volgens sommige theorieën heeft dit te maken met de zogenaamde ‘shock metamorfose’. Hierbij is er sprake van een situatie waarbij de impact van de schokgolf zo hoog is, dat deze, net zoals bij een atoombom, een soort paddenstoel vormt waardoor de kern van de kern van de krater omhoog is gekomen.

Als je het kratermeer wilt bezoeken, dan is de afgelegen ligging een puntje, want het ligt op een kleine 10 uur rijden ten noorden van Quebec City. Een andere bijzondere bestemming in het noorden van Quebec City, maar ook afgelegen, is het Mingan Archipelo, waar duizenden monolieten voor de kust liggen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Quebec

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies