Lake Minnewanka, het Atlantis van de Canadese Rockies

Lake Minnewanka Landing

Op ruim 20 meter onder het ijskoude aquamarijnkleurige water van Lake Minnewanka liggen de ruïnes van een oud hotel te wachten op de onverschrokken avonturierlijke duikers van over de hele wereld.

Natuurlijk kent iedereen die al eens in Banff National Park is geweest het prachtige Lake Minnewanka en de heerlijke ‘scenic drive’ die je vanaf Banff in een loop laat rijden langs de oevers van het meer en het aangrenzende Two Jack Lake.

Geschiedenis Lake Minnewanka Landing Resort

Het Minnewanka Landing Resort werd voor het eerst geopend in 1888. Vervolgens begon er om het resort heen een bloeiende gemeenschap te groeien. Er werd volop gebouwd en er kwamen kavels beschikbaar voor vakantiehuisjes, maar ook voor hotels en restaurants. Daarnaast werden er boot tours over het meer aangeboden. Op het glinsterende water van Lake Minnewanka kon je prachtig forelvissen en de omliggende bergtoppen boden zowel in de zomer- als in de wintermaanden volop recreatiemogelijkheden.

Aan de oppervlakte lijkt Lake Minnewanka nabij Banff, Alberta op de meeste andere gletsjermeren van de Rockies. Omringd met groenblijvende bomen is het 20 kilometer lange meer een prachtige plek die kajakkers, wandelaars en fietsers naar de omgeving trekt.

De meeste bezoekers realiseren zich echter niet dat het meer zoals dat er tegenwoordig uit ziet, in feite een moderne weergave is van wat er er vroeger was. Destijds was het meer namelijk veel kleiner en stond het waterpeil ruim 20 meter lager. In 1912 werd er een stuwmeer van gemaakt.

Voor die tijd was het dorp, bekend als de Minnewanka Landing, een zomeroord waar de rijkere stadsmensen uit Calgary van hun rust en van de natuur genoten. In 1886 werd het Beach House voltooid, een hotel dat volledig was opgetrokken uit boomstammen. In de loop der jaren groeide het dorp uit met vier lanen, drie straten, tientallen huisjes, hotels en restaurants.

Toen in 1912 de Calgary Power Company een waterkrachtcentrale wilde bouwen, betekende dit de doodsteek voor de grootse plannen voor het vakantieoord. Er werd een waterkrachtcentrale gebouwd die stroomafwaarts werd aangelegd, waardoor de Minnewanka Landing volledig onder water zou komen te staan. Maar aangezien er veel aanbestedingen waren gedaan bleef de Minnewanka Landing nog twee decennia lang doorgroeien.

In 1941 vond de bouw van de stuwdam eindelijk doorgang en het lot van het vakantieoord was bezegeld. Ruim 30 meter water maakte dat  uitsluitend duikers het dorp ooit nog konden bezoeken.

Ben je een duiker en wil je het Atlantis van de Canadese Rockies bezoeken? Dat kan! Jaarlijks dalen enkele duizenden duikers af in het ijskoude water van het meer en bezichtigen zij op de bodem de goed geconserveerde huizen en hotels, een oven, een schoorsteen, een kelder, brugpalen en trottoirs. Bekijk de volledige lijst met ‘points of interest’.

Tegenwoordig rijden veel nietsvermoedende toeristen langs de oevers van het meer, niet wetend wat er zich onder het wateroppervlak bevindt. Zij zijn tevreden met het ijskoude, prachtig gekleurde gletsjerwater en de omliggende natuur. Wanneer jij voortaan bij Lake Minnewanka komt, weet je wat voor een machtige geschiedenis hier onder water schuil gaat.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies