L’Anse Aux Meadows, Newfoundland: de eerste Vikingnederzetting van Noord-Amerika

Vikingen L'Anse aux Meadows Newfoundland

L’Anse aux Meadows is een National Historic Site, gelegen op Newfoundland en is een van de oudste Vikingdorpen in Noord-Amerika. In onze geschiedenisboeken hebben we altijd geleerd dat Columbus de eerste Europeaan was die Amerika ontdekte, maar reeds 500 jaar eerder reisden de Vikingen naar Noord-Amerika dan Columbus.

L’Anse aux Meadows National Historic Site is gelegen op het noordelijkste puntje van Newfoundland. Wetenschappers schatten dat het Vikindorp is gesticht rond het jaar 1000 na Christus, dus een kleine 500 jaar eerder dan dat Columbus voet aan wal zette op het Noord-Amerikaanse continent.

De Vikingnederzetting bestond uit een achttal primitieve woningen die waren opgebouwd uit een houten frame met graszoden. Daaronder waren ook een smederij en timmerwerkplaats.

Vinland

De nederzetting L’Anse aux Meadows wordt beschouwd als het legendarische Vinland, de plek die is vereeuwigd in Viking-sagen als een verre handelspost. Het Vikingdorp zou zijn gebruikt als een tussenstop om voedsel en proviand te bevoorraden, alvorens de Vikingen verder landinwaarts zouden trekken of oostwaarts naar Groenland zouden reizen. Sommige wetenschappers geloven dat de Vikingen wellicht tot zelfs aan de Great Lakes zijn ingetrokken, maar daarvan is er maar weinig bewijs.

Gebouwen van L’Anse aux Meadows

De Viking-bouwwerken waren vooral huizen en werkplaatsen. Zo werd er getimmerd, werden er boten gerepareerd en werd er ijzerwerk gesmeed. Toch zijn er veel aanwijzingen dat de plek niet lang bewoond is geweest en zijn er veel vraagtekens. Zijn de Vikingen verjaagd door de inheemse bevolking? Of waren ze schipbreukelingen die maar korte tijd hebben kunnen overleven?

Geschiedenis als Historic Site

In 1960 werd de plek ontdekt door het Noorse echtpaar Ingstad, waarop de locatie onder toezicht van Park Canada door een internationaal team van archeologen werd blootgelegd. Het was natuurlijk een wereldvondst aangezien het hele verhaal van Columbus hiermee waardeloos zou worden.

Om de kwetsbare plek goed te conserveren tussen de periodes van onderzoek en reconstructie, werden de overblijfselen steeds zorgvuldig onder een laag van wit zand bedekt. Het ruige en onvoorspelbare klimaat zou de resten geen goed doen. De subarctische winden en vele neerslag zouden de archeologische resten binnen no-time hebben vernietigd.

Sinds 1978 staat de locatie genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Bezoek aan L’Anse aux Meadows

Tegenwoordig is het bijzonder leuk en interessant om L’Anse aux Meadows ┬áHistoric Site te bezoeken. In de loop der tijd hebben de wetenschappers een reconstructie gemaakt van het oude dorp en kun je tussen de primitieve plaggenhutten doorlopen.

Zeker met kinderen is het leuk om ze kennis te laten maken met de oude Viking-cultuur. Er worden demonstraties gegeven hoe er vroeger zeilen werden geweven en een smid laat zien hoe er wapens werden gesmeed. Ook zijn er authentieke artefacten te bezichtigen die op de plek zijn opgegraven. De rondleiding met gids is een absolute aanrader. Bekijk een video-impressie.

TIP: bezoek L’Anse aux Meadows in juni of juli, aangezien je dan ijsschotsen voorbij ziet drijven op zee en ook is dan de kans om walvissen voor de kust te zien het grootst.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies