De leukste plaatsnamen van Canada

Leukste plaatsnamen van Canada

Van de leukste plaatsnamen van Canada is eenvoudig een mooie opsomming te maken. De samensmelting van verschillende culturen en talen leveren mooie verbasteringen en klanken op die je nergens anders ter wereld vindt. Bovendien kijken de Canadezen niet zo heel nauw en vinden ze het gewoon niet zo belangrijk wanneer iets lachwekkend klinkt.

In dit blog som ik de allerleukste plaatsnamen voor je op.

De leukste plaatsnamen van Canada

St-Louis-du-Ha!-Ha! in Quebec

St-Louis-du-Ha!-Ha! Is een kleine gemeenschap van zo’n 1300 inwoners in het zuiden van de provincie Québec, vlak langs de oevers van de Saint Lawrence River. Het plaatsje ligt vlakbij het grotere Rivière-du-Loupe langs de Trans Canada Highway.

De herkomst van de naam verwijst naar het nabijgelegen meer Témiscouata. De betekenis van haha is een archaïsch Frans woord voor een onverwacht obstakel of een abrupt eindigende weg. Zie voor uitleg Haha op Wikipedia.

Balzac in Alberta

Balzac is een gehuchtje vlak boven Calgary, Alberta. Het kleine plaatsje ligt direct ten westen van de Queen Elizabeth II Highway. De grote vraag die echter rijst is: wat heeft in Godsnaam ooit iemand bewogen een dorpje zó te noemen?!

Dildo in Newfoundland

Dildo behoort zeker tot de leukste plaatsnamen van Canada en is een dorpje op Newfoundland met zo’n 1200 inwoners. Het ligt op honderd kilometer ten westen van de provinciehoofdstad St. John’s. Om te benadrukken dat de naam echt heel gewoon is, hebben ze een aangrenzende gemeenschap South Dildo genoemd.

Hoewel wij in onze moderne tijd een associatie hebben met een erotisch speeltje, is de naam Dildo helemaal zo gek nog niet. De naam werd hier namelijk in 1711 reeds genoemd en volgens historici verwijst de naam naar de fallusvormige pin op de zijkant van een roeiboot, waaraan de roeispaan wordt bevestigd. Er is ook nog een Dildo Island.

Overigens is het wel stomtoevallig dat in dezelfde regio ook nog plaatsen liggen als Conception Bay en Shag Harbour.

Big Beaver, Saskatchewan

Big Beaver is een heel klein dorpje in het uiterste zuiden van de provincie Saskatchewan, vlak bij de grens met Montana in de VS. Volgens de volkstelling van 2006 wonen er welgeteld 15 mensen. Toch doet de lokale bevolking er alles aan om toeristen en bezoekers aan te trekken bij de enige bezienswaardigheid in het gehuchtje: de General Store.

Medicine Hat, Alberta

Medicine Hat is toch wel een flinke stad op de prairies van Alberta. De naam is natuurlijk afkomstig uit de cultuur van de indianen die hier al eeuwen hebben gewoond. Medicine Hat is de Engelse vertaling van het woord saa-mis, afkomstig uit de Blackfoot-taal, de taal van de lokale indianen. Saa-mis staat voor de arendsveer die de medicijnmannen droegen.

Ecum Secum, Nova Scotia

Ecum Secum is een kleine gemeenschap aan de oostkust van Nova Scotia. De inwoners leven vooral van de visserij. De naam is afgeleid van de Mi’kmaq taal van de indianen en betekent ‘rood huis’.

Petawawa, Ontario

Tot de leukste plaatsnamen van Canada hoort ook Petawawa, gewoon omdat het zo lekker in de mond ligt. Petawawa is een klein plaatsje, net ten oosten van Algonquin Park, Ontario. Met 1600 inwoners is het een gezellig plaatsje waar de overheid de voornaamste werkgever is, aangezien hier een militaire basis is gevestigd. De naam is afkomstig uit de taal van de Algonquin First Nations.

Petawawa trekt verrassend veel toeristen die hier komen om te vissen, te kajakken of te wandelen in de prachtige omgeving.

Little Heart’s Ease, Newfoundland & Labrador

Little Heart’s Ease is een kleine gemeenschap aan de oostkust van Newfoundland. Het postkantoor werd in 1893 geopend, maar dat is zo’n beetje alles wat er over het dorpje te vinden is.

Wawa, Ontario

Wawa ligt langs de kust van Lake Superior en heeft een rijke geschiedenis vanwege het goud dat er in het verleden werd gevonden. Tegenwoordig is het echter een gezellig toeristisch stadje, waar een 8,5 meter hoge metalen Canadian Goose je als bezoeker verwelkomt.

Jasper, Alberta

Voor mij persoonlijk, aangezien ikzelf Jasper heet, krijgt Jasper, Alberta ook een eervolle vermelding. Het is namelijk bijzonder hoe ik, toen ik er voor het eerst kwam, een deja-vu-gevoel had, alsof ik er al vele malen was geweest of er zelfs thuis kwam. Met name het pand waar de lokale brandweer is gevestigd heeft me kippenvel opgeleverd….ik kende dat gebouw…ooit gezien in een droom of zo…Regelmatig heb ik het grapje gemaakt dat ik naar JAsper was vernoemd omdat ik er verwekt was, maar dat is natuurlijk de reinste lariekoek!

ᖃᐅᓱᐃᑦᑐᖅ  (Inuit taal: Resolute)

Resolute, Nunavut is vernoemd naar het schip Resolute, waarmee de poolzeeën van het hoge noorden werden verkend, midden negentiende eeuw.

Hoewel de moderne geschiedenis niet verder teruggaat dan 1953, toen de Inuit de locatie gingen bewonen, zijn er archeologische resten gevonden van de Thule cultuur van 1500-1000 voor Christus.

Ken jij nog een leuke plaatsnaam of wellicht straatnaam? Deel hem dan in de comments, dan neem ik hem op in het overzicht.

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies