“Levensgevaarlijk!” Abraham Lake, Alberta tijdens de winter

Levensgevaarlijk Abraham Lake luchtbellen

Abraham Lake in Alberta is een geliefde bestemming voor veel toeristen. Het is een groot stuwmeer in het hart van de Canadese Rockies. Het meer ligt in de buurt van de beroemde Icefields Parkway, de route die Banff National Park en Jasper National Park met elkaar verbindt. Niet alleen is het knalblauwe meer tijdens de zomer prachtig om langs te rijden, ook in de winter komen er drommen toeristen op af. Juist in de winterperiode is het levensgevaarlijk, leggen veiligheidsexperts uit.

Hordes toeristen

Het steeds maar toenemende toerisme in de Rocky Mountains van Alberta – ook tijdens de wintermaanden – begint zorgen te baren. Eerst waren het de Aziatische toeristen die ‘samen met een beer’ op de foto wilden, nu is het Abraham Lake tijdens de winter dat de veiligheidsofficials zorgen baart.

Grote aantallen voertuigen en zelfs tourbussen stoppen tijdens de wintermaanden langs de oevers van Abraham Lake om de prachtige ijsbellenformaties in het ijs te spotten. Door de bodem die rijk is aan methaan en de rottende plantenresten op de bodem veroorzaken opbubbelende gasbellen, die prachtige luchtbellen in het ijsoppervlak veroorzaken.

Steeds grotere mensenmassa’s betreden het stuwmeer dat door altijd fluctuerende waterspiegels gevaarlijke situaties kan opleveren.

“Levensgevaarlijk”, zegt Rocky Mountain House Search and Rescue

Rocky Mountain House Search and Rescue waarschuwt het publiek om voorzichtig te zijn bij het betreden van het bevroren oppervlak van Abraham Lake. “Abraham Lake is een door de mens gemaakt waterreservoir, waardoor het een zeer gevaarlijk meer is. Wees je altijd bewust van je omgeving en plaats veiligheid voorop’, aldus de organisatie op haar Facebook-pagina.

Bij de post wordt een foto getoond wat wat er onder het ijs zit, namelijk, helemaal niets! Een enorm gapend luchtgat is te zien onder het bevroren wateroppervlak. Aangezien het waterniveau van Abraham Lake wordt geregeld door middel van een dam, kan het stijgen en dalen nadat zich ijs op het oppervlak heeft gevormd.

Rocky Mountain House waarschuwt dat als het waterniveau daalt, het niet-ondersteunde ijs kan breken onder het gewicht van een groep mensen of zelfs één persoon. Het ijs is voortdurend onderhevig aan krachten en is dus ondanks de dikte van soms meer dan 30 centimeter zeer instabiel.

Mensen die door het ijs zakken, kunnen meters diep vallen, waardoor ze niet in staat zijn zichzelf weer naar het oppervlak op te werken.

De voorzitter van Rocky Mountain House Search and Rescue – toevallig een Nederlander van oorsprong – Edward Van Heeren, vertelt: “Het meer is een zeer populaire toeristische plek geworden, waar bezoekers vanuit de hele wereld komen om de mooie luchtbellen te zien.”

De vreemde luchtformaties kunnen een doorsnee bereiken van wel 30 centimeter en zijn vaak zichtbaar door het oppervlak van het ijs.

Tijd voor waarschuwingen

Van Heeren geeft aan dat het tijd is om waarschuwingen te gaan geven door de sterk toenemende toeristenstromen naar het gebied. Deze enorme toename komt doordat media outlets zoals HuffPost, The Daily Beast, Canadian Geographic en het Smithsonian Institution artikelen hebben gepubliceerd over het meer.

Zelfs het afdalen van de helling naar het meer is al een uitdaging die ikzelf ook aan den lijve heb ondervonden toen ik het meer bezocht tijdens de winter. Je hebt sowieso spikes nodig voor onder je schoenen, aangezien het ijs aan de rand flink is ingezakt. Natuurlijk gaat naar beneden glijden eenvoudig, maar zie dan maar weer eens omhoog te komen!

Preacher’s Point

Natuurlijk kan je Abraham Lake in de winter altijd bezoeken om zelf op ijsbellenjacht te gaan. Levensgevaarlijk is waarschijnlijk een groot woord, laten we het erop houden dat je wel voorzichtig moet zijn. Preacher’s Point, een van de vele parkeerterreinen langs de oevers van het meer, is dan de beste plek om het meer op te gaan. Volgens Danielle Fortin, die regelmatig winterreisgezelschappen meeneemt naar het meer, loopt de oever daar minder steil af het meer in.

Levensgevaarlijk dichterbij de dam

De gevaarlijkste punten bevinden zich tussen Windy Point en de dam, aangezien het ijs in dat deel van het meer veel onstabieler is en de oever steiler omhoog loopt.

Toch moeten bezoekers tijdens de winter ook enige logica opbrengen, want door het soms kraakheldere ijs is op sommige plekken ook stromend water te zien. Stromend water is een teken dat het waterniveau onder het ijs is afgenomen en je dergelijke plekken dus moet vermijden. “Omdat het ijs helder is, kun je zien waar er luchtzakken zitten”, legt amateurfotograaf Hahn uit.

Of de situatie levensgevaarlijk is of niet, Abraham Lake hoef je tijdens je winterreis door Canada echt niet links te laten liggen vanwege de risico’s. Zorg echter wel dat je verantwoord het ijs op gaat en dat je jezelf bewust bent van de risico’s. Zorg dat je in contact bent met andere bezoekers en vooral elkaar op de hoogte stelt van eventuele zwakke plekken in het ijs. Ga vooral niet in je eentje ver van je reisgenoten het meer op. Bekijk deze video van Abraham Lake voor een indruk van wat je kan verwachten.

Veelgestelde vragen

Waar ligt Abraham Lake in de Canadese Rockies?

Abraham Lake ligt in het hart van de Canadese Rockies. Om bij het meer te komen, kun je twee routes volgen. Bij de ene route volg je de Icefields Parkway (Highway 93) ten westen van het stadje Rocky Mountain House. Rocky Mountain House ligt ongeveer 77 kilometer ten westen van Red Deer, een grotere stad in Albert.

De andere route volg je als je vanuit Banff National Park komt. Je reist dan richting het noorden op de Icefields Parkway richting Jasper. Bij Saskatchewan River Crossing sla je af de Davis Thompson Highway op die langs Abraham Lake loopt. Het meer ligt op ongeveer 200 kilometer rijden ten noorden van Banff en ongeveer 130 kilometer ten zuiden van Jasper.

Route Naar Abraham Lake

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies