Maligne Canyon Icewalk: ijswandeling in Jasper, Alberta

Maligne Canyon Icewalk Jasper Alberta

De Maligne Canyon Icewalk is een schitterende mogelijkheid om kennis te maken met het natuurschoon van deze prachtige kloof, net buiten het stadje Jasper in de Canadese Rocky Mountains.

Onder begeleiding van een ervaren gids die de kloof op zijn duimpje kent, wandel je langs de kloof waar tijdens de lente- en zomermaanden een kolkende watermassa de vredige stilte verstoort.

Tijdens de wintermaanden is het water aan de wanden en op de bodem van de kloof in de meest bizarre formaties bevroren en stroomt er nog maar een minimale hoeveelheid water onder het ijs door. In een deel van de canyon kun je over het ijs lopen en kun je de geologische structuur van de wanden goed zien.

Maligne Canyon tijdens de zomer

Tijdens de warme zomer is de Maligne Canyon een mooie attractie om te bezoeken. De kloof  behoort tot de meest populaire highlights om te bezoeken wanneer je in Jasper verblijft. Het water perst zich met veel geweld door de smalle kloof, waardoor er altijd een heerlijke frisse mist hangt.

Wanneer je de canyon tijdens de zomermaanden bezoekt, zorg dan dat je er voor of juist na de grote mensenmassa’s komt, dus liefst vóór negen uur ’s morgens of ná vier uur ’s middags.

Geologie van Maligne Canyon en omgeving

Met name de geologie maakt de omgeving van Maligne Canyon zo interessant. Het water dat door de kloof stroomt is voor het grootste deel afkomstig uit het zo’n 40 kilometer verderop gelegen Maligne Lake. Het water uit Maligne Lake stroomt door naar het iets lager gelegen Medicine Lake.

Medicine Lake is een bijzonder meer. Het stroomt namelijk elk najaar, wanneer de neerslag op de bergen weer in de vorm van sneeuw valt, geheel leeg. Het water verdwijnt in een ondergronds grottenstelsel dat uitmondt in de Maligne Canyon. En niet alleen komt het water via een ‘hoofdkanaal’ in de kloof uit, het komt namelijk ook via een groot aantal spleten in de wanden in de canyon terecht.

Maligne Canyon Icewalk

Tijdens de Maligne Canyon Icewalk zie de prachtige ijsformaties aan de wanden op de plaatsen waar tijdens de warmere seizoenen water uit de wanden sijpelt. Op sommige plekken is dat water zodanig bevroren, dat er een enorme zuil van ijs is ontstaan die enorme waaghalzen aantrekt: ijsklimmers vanuit de hele wereld komen hiernaartoe om hun leven te riskeren en de soms wel 30 meter hoge ijszuilen te beklimmen.

Tijdens de Icewalk die loopt over een afstand van ongeveer 3,5 kilometer leer je veel over de geschiedenis van de Maligne Canyon, over de geologie en laat de gids je interessante details zien in de kloof.

Ervaring met de Icewalk

Mijn persoonlijke ervaring met de tour door de canyonl is zeer positief. Het was leerzaam, er waren prachtige foto’s te maken en je kon merken dat de gids van Sundog heel enthousiast was over zijn werk en over de kloof. Hij kon interessant vertellen en liet precies zien waarop je moest letten om de geologie van de kloof beter te kunnen interpreteren en begrijpen.

Wil je de Malige Canyon Icewalk doen? Bezoek dan de website van Sundog om de tour tijdens de wintermaanden te boeken. Als je besluit alleen op pad te gaan en de icewalk zelfstandig te doen, ga dan zeker niet de canyon zelf in aangezien de gids exact kan aangeven waar het ijs voldoende sterk is en waar zwak. Bovendien zitten er spekgladde secties in het traject dat je over ijs aflegt en het laatste wat je hier wilt is gewond raken of onderkoeld raken. Mijn advies is dus absoluut om de Malige Canyon Icewalk onder begeleiding te doen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies