Manitoba, klimaat, weer en toerisme

Manitoba landschap toerisme weer klimaat

Manitoba ligt van oost naar west centraal in Canada en wordt door de aboriginals al duizenden jaren bewoond. Toen in de 17e eeuw de eerste Europese bonthandelaars in de provincie arriveerden, hebben decennia lang conflicten plaatsgevonden met de oorspronkelijke bevolking.

Tien procent van de inwoners van Manitoba leeft in de hoofdstad Winnipeg, die is ontstaan door de levendige bonthandel in de regio. Op deze plaats kwamen namelijk de rivieren Assiniboine en de Red River of the North bijeen, een plek die ook wel bekend staat als “the Forks”, waardoor deze handelspost bijzonder goed bereikbaar was vanuit verschillende richtingen.

Landschap in Manitoba

Manitoba heeft een zeer gevarieerd landschap en alleen deze provincie heeft al 110.000 kleinere en grotere meren. De grootste hiervan zijn Lake Manitoba, Lake Winnipegosis en Lake Winnipeg.

Aan de noordwestelijke kant heeft Manitoba een zoutwaterkustlijn aan de Hudson Bay, de op een na grootste baai ter wereld. Aan deze kust ligt ook het bekende plaatsje Churchill, Polar Bear Capitol of the World. Deze plek is naast de mogelijkheid om ijsberen te spotten ook bijzonder populair om te zeekajakken tussen beloegawalvissen en om het noorderlicht in Canada te zien.

Het oosten en noorden van de provincie wordt voornamelijk bedekt met naaldbossen, zo’n 48% van het landoppervlak. Het zuidelijke deel bestaat vooral uit landbouwgrond.

Weer en klimaat

Vlak na Saskatchewan is Manitoba de provincie met het meeste zonuren tijdens de lange zomers. Het snikhete zomerseizoen zorgt ook regelmatig voor tornado’s. De vochtige lucht die vanuit het zuiden wordt aangevoerd kan de gevoelstemperaturen opjagen tot boven de 40 graden.

Het landklimaat zorgt voor koude winters, waarbij de temperaturen kunnen zakken tot ver onder nul. Elke winter komen er wel enkele nachten voor waarbij de temperatuur waarden bereikt van wel min 40!

Toerisme in Manitoba

De hoofdstad Winnipeg en het kustplaatsje Churchill zijn veruit de bekendste toeristische trekpleisters. Winnipeg is een heerlijke stad met veel cultuur en diverse leuke musea. Churchill heeft natuurlijk bekendheid door de mogelijkheid om ijsberen van nabij te zien tijdens de lange winters.

Een van de absolute aanraders waarop ik je écht alert wil maken, is de mogelijkheid om vanuit Winnipeg per trein naar Churchill te reizen. Deze adembenemende tocht brengt je naar de ijsberenhoofdstad van de wereld. Tijdens de zomer kun je hier met Belugawalvissen kajakken in de Hudson Bay. Bekijk deze video voor een indruk van de provincie Manitoba.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies