Hoe herken je de kwaliteit van maple syrup?

Maple Syrup kwaliteit esdoornsiroop

Maple Syrup is een populaire aanvulling op je gerechten door de heerlijke zachte, zoete smaak. Canada is ’s werelds grootste producent en de Canadezen zelf doen dan ook vrijwel overal hun maple syrup op: op pannenkoeken, door de cereals, in de koffie, door de yoghurt. Er zijn zelfs recepten met maple syrup door de poutine!

Een fles maple syrup is dan ook een geijkte souvenir om mee terug te nemen voor het thuisfront. Het is dan wel zo leuk als je dan ook een kwalitatief goede fles kunt meenemen. In Nederland kun je het natuurlijk ook wel kopen, maar dan betaal je wel het volle pond. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb alles voor je op een rijtje gezet.

Hoe wordt maple syrup geproduceerd?

Zoals je waarschijnlijk wel weet komt het zoete goedje uit de esdoorn. Het ahornsiroop productieproces is dan ook een natuurlijk proces waarbij de moderne technieken later zijn ingezet om het grootschaliger te kunnen maken en er een verdienmodel van te maken.

In de lente, wanneer de nachten nog koud zijn, neemt de esdoorn water op uit de grond. Gedurende de dag zorgt de warmere temperatuur ervoor dat de druk het water terug duwt naar de basis van de boom. Door kraantje in de boom te draaien en er een emmer onder te hangen, kan het boomsap eenvoudig worden afgetapt. Het sap wordt verzameld over een periode van 12 tot 20 dagen, meestal tussen begin maart en eind april, afhankelijk van de regio.

De methode met de kraantjes en de emmers is de traditionele manier. Tegenwoordig zijn er ingenieuze systemen, waarbij de kraantje rechtsreeks zijn aangesloten op een verzameltank waarde esdoornsap wordt verzameld.

Hoe vaak je kunt tappen uit een enkele boom wordt berekend op basis van de diameter, de gezondheid en de groeisnelheid. Elke esdoorn met een diameter van ongeveer 20 centimeter of meer kan worden afgetapt. Voor elke extra 20 centimeter die een boom dik is, mag er extra worden geboord om af te tappen tijdens het seizoen, tot een maximum van drie taps per boom en seizoen. Op die manier gaat het niet ten koste van de natuur.

Nadat de maple syrup is afgetapt, komt het sap terecht is het ‘sugar house’ waar het sap wordt ingedikt en ahornsiroop wordt.  Tijdens het koken voeren de leidingen van de opslagtanks het sap naar een hoge geribbelde pan, een verdamper genaamd. Als het sap kookt, verdampt water en wordt de substantie dikker en zoeter. Het sap kookt totdat het de dichtheid van ahornsiroop bereikt zoals je die kent. Ongeveer 40 liter verse esdoornsap uit de boom komt uiteindelijk neer één liter pure ahornsiroop. Bekijk een video over de productie van ahornsiroop.

Voor andere esdoornproducten, zoals bijvoorbeeld maple cookies, mapleboter  of maple sugar wordt de zoete siroop verder in de verdamper ingekookt tot al het vocht eraan is onttrokken. Het maplepoeder kan dan worden verwerkt tot werkelijk alles waaraan je maplesmaak wiilt toevoegen. En dat doen de Canadezen naar hartenlust!

Kwaliteit maple syrup

En dan komt de hamvraag: hoe herken je de kwaliteit van maple syrup? Er blijkt nogal wat verwarring te bestaan die wordt veroorzaakt door twee verschillende classificaties voor ahornsiroop: enerzijds de Amerikaanse classificatie en anderzijds de Canadese classificatie.

Ahornsiroop is ingedeeld in 3 klassen met verschillende kleurklassen. Het enige verschil tussen de Amerikaanse en Canadese classificatie is de terminologie. Het Amerikaanse systeem noemt deze klasse (A, B en C) terwijl het Canadese systeem nummer gebruikt (nr. 1, nr. 2 en nr. 3).

De classificatie is gebaseerd op de doorschijnendheid van de ahornsiroop, ofwel, de hoeveelheid licht die de maple syrup doorlaat. Producenten gebruiken hiervoor een meetinstrument om deze waarde te meten en de ahornsiroop te classificeren.

Om te worden geclassificeerd moet elk monster ahornsiroop aan de volgende eisen voldoen:

1) het mag niet gisten;

2) het moet een duidelijke en uniforme kleur hebben;

3) het moet een esdoornsmaak hebben die typerend is voor de kleurkwaliteit en moet vrij zijn van onaangename geuren of smaken.

De verschillende maple syrup kwaliteiten:

1.Grade A Light Amber (Amerikaanse classificatie)/Extra licht (Canadese classificatie)

De lichttransmissie is meer dan 75% met een subtiele smaak en de kleur is lichtgoud met een zeer milde en delicate esdoornsmaak

2.Grade A Medium Amber (Amerikaanse classificatie)/No.1 light (Canadese classificatie)

De lichttransmissie is tussen 60,5% en 74% met een subtiele smaak en de kleur is goud met een milde en zoete esdoornsmaak.

3.Grade A Dark Amber (Amerikaanse classificatie)/No.1 Medium (Canadese classificatie)

De lichttransmissie is tussen 44% en 60,4% met een typische esdoornsmaak en de kleur is barnsteen met een milde en zoete esdoornsmaak. Dit is de typische ahornsiroop die wordt gebruikt op pannenkoeken, koken, enz.

Naast deze verschillende classificaties zijn er ook nog de ‘zware maple syrup varianten, de Grade B en C.

4.Klasse B (Amerikaanse classificatie)/2 Amber (Canadese classificatie)

De lichttransmissie ligt tussen 27% en 43,9% met een sterke en uitgesproken esdoornsmaak. De kleur is donker. Deze smaak van ahornsiroop is te vol om als normale tafel ahornstroop te gebruiken, maar kan worden gebruikt voor koken en bakken of is bestemd voor de industrie om te verwerken in producten.

5.Grade C (Amerikaanse classificatie)/No.3 Dark (Canadese classificatie)

De lichttransmissie is minder dan 26,9% met een volle, licht gekarameliseerde ahornsiroopsmaak. Het wordt alleen gebruikt voor de voedselindustrie en de kleur is erg donker.

De classificaties die je het meest zal tegenkomen zijn natuurlijk die van nummer 1, waar 1 Light en 1 Medium het meest populair zijn.

Dus ga je op vakantie naar Canada en ben je op zoek naar een leuke souvenir? Dan weet je nu welke maple syrup je moet uitkiezen. En denk erom, het is een souvenir voor iemand anders he? Dus niet zelf opsnoepen, zoals ikzelf menigmaal heb gedaan. Lees meer over andere leuke Canadese souvenirs.

2019-05-24T07:31:20+00:00

Leave A Comment