Maritime Museum of the Atlantic, Halifax

Maritime Museum of the Atlantic Halifax

Het Maritime Museum of the Atlantic aan de Waterfront van Halifax is het oudste en grootste maritieme museum van Canada. Het museum heeft een collectie van maar liefst 30.000 artefacten, waaronder veel prachtige schaalmodellen en het stoomschip de SS Acadia (1913) van 60 meter lang dat voor de kade ligt. Ook is er een sectie in het museum die in het teken van de Titanic staat en waar echte relikwieën tentoongesteld staan die afkomstig zijn van het schip. Als je in Halifax bent is dit museum een absolute aanrader om te bezoeken.

Je bent dan tevens in een deel van de stad waar veel leuks te doen is. Langs de Harbour Front, waar het museum aan ligt, is zeker tijdens de zomermaanden ook ’s avonds veel leuks te doen en zijn er gezellige terrasjes. Een stuk verderop liggen ook het Pier 21 Museum en de Alexander Keith’s Brewery ligt schuin tegenover. Dus ook wanneer het toevallig regenachtig is, is er veel leuks te doen in Halifax.

Maritime Museum of the Atlantic

Het Maritime Museum of the Atlantic is een prachtig museum waar niet alleen maar wat scheepvaartrelikwieën worden tentoongesteld. Naast de 30 duizend artefacten heeft het museum ook 30 duizend foto’s in bezit en een grote collectie kaarten en zeldzame boeken en bijzonder veel prachtige schaalmodellen van schepen.

Halifax heeft als havenstad een bijzonder rijke scheepvaartgeschiedenis. Vanaf de dag dat de eerste kolonisten hier aan land kwamen, is Halifax uitgegroeid tot een zeer bedrijvige havenstad. De ligging aan de baai bood een beschutte, natuurlijke haven, waardoor het de primaire aanvoerroute werd vanuit Europa en later vanuit havens over de hele wereld.

Maritime Museum bezoeken

Een bezoek aan het museum is een indrukwekkende ervaring. Bij de ingang word je verwelkomd door een papegaai die er reeds jaren zit en het er uitstekend naar zijn zin heeft. In het museum vind je enorme scheepslampen, grote scheepsbellen en vooral bijzonder veel geschiedenis. De scheepvaart langs de oostkust van Canada kent een rijke geschiedenis waarbij de Engelse en de Franse kolonisten veel strijd hebben gevoerd en er veel zeeslagen hebben plaatsgevonden, zoals bijvoorbeeld bij Mahone Bay en Lunenburg in de achttiende en begin negentiende eeuw.

Maar de geschiedenis gaat nog veel verder terug. Zo zijn er ook kajaks van de First Nations tentoongesteld. De klap op de vuurpijl is de Halifax Explosion die in 1917 een groot deel van de haven en downtown Halifax met de grond gelijk maakte.

Door het hele museum wordt met interactieve schermen het tentoongestelde geïllustreerd, zodat alles ook voor kinderen leuk en toegankelijk is.

Vlak bij het bioscoopzaaltje zit Scott, een 85-jarige veteraan die vroeger altijd bij de Verbindingen werkte. Met grote passie kan hij prachtig vertellen over zijn grote hobby van radiocommunicatie en hoe de communicatie tegenwoordig plaatsvindt. Hij gaat heel leuk met kinderen om die er hun naam in morse kunnen leren verzenden en dan een certificaat van bekwaamheid krijgen.

Een van de indrukwekkendste delen van het Maritime Museum of the Atlantic is de permanente tentoonstelling over de Titanic. Deze bestaat uit een aantal foto’s en stukken die afkomstig zijn van het schip dat in 1912 in de Noord-Atlantische Oceaan  zonk. De overlevenden van de ramp werden naar New York gebracht, de dode slachtoffers kwamen aan in Halifax waar ze vervolgens werden begraven op de Fairview Cemetary, een van de mooiste begraafplaatsen waar ik ooit ben geweest. Je kan alvast een virtuele tour door het museum maken.

De Halifax Explosion

In het museum is ook aandacht besteed aan een van de gebeurtenissen die de geschiedenis van de haven en downtown Halifax compleet heeft veranderd. Op 6 december 1917 vond er in de haven van Halifax een enorme ramp plaats: de Halifax Explosion. Totdat de eerste atoombom ter ontploffing werd gebracht, was dit de grootste door de mens veroorzaakte explosie ooit.

In de haven kwamen twee vrachtschepen met elkaar in aanvaring. Een van deze schepen bevatte een lading van hoogexplosieve materialen die naar Frankrijk moesten worden getransporteerd.

De lading vatte vlam en een enorme explosie met een kracht van 2,9 kiloton blies de Harbour Front en het Richmond District, een grote wijk in Halifax, compleet weg. Deze gebeurtenis is in het Maritime Museum of the Atlantic uitgebreid gedocumenteerd.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies