Marmot Basin skiresort, Jasper: wintersport in de Rockies

Marmot Basin Jasper wintersport

Het Marmot Basin bij Jasper, Alberta is een populair skigebied tijdens de lange winters in de Rocky Mountains. Bovendien wordt deze skibestemming bijzonder goed beoordeeld door bezoekers: bijna duizend skiërs en snowboarders geven het een gemiddelde beoordeling van 4,7 sterren op 5 op Google.

Al is het geen buitengewoon veelzijdig skioord zoals bijvoorbeeld Lake Louise of Whistler Blackcomb, het is van alle wintersportbestemmingen wel een van de meest betaalbare voor hetgeen je krijgt.

De redenen om op wintersport naar Marmot Basin te gaan

Veel mensen kiezen voor Lake Louise of Banff Sunshine Village als skibestemming. “Het is daar gewoon goed en dan weet je waar je aan toe bent,” is een veelgehoord argument. De torenhoge prijzen nemen ze voor lief. Toch wil ik je Marmot Basin aanraden om te bezoeken als je op wintersport naar Canada gaat. Waarom? Ik zal je een goed stel argumenten geven.

Hoogste basishoogte van alle Canadese skigebieden

Het is misschien vanzelfsprekend dat je bovenop een berg behoorlijk hoog zult zijn, maar Marmot Basin ligt met de basis op 1.698 meter hoog. Het skichalet onderaan de skipistes biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergketens, om nog maar te zwijgen van de panoramische uitzichten bovenaan de bovenste lift.

Het skiseizoen van Marmot Basin kan zes maanden duren

Mede dankzij de hoge ligging heeft het Marmot Basin een bijzonder lang skiseizoen en betere poedersneeuw dan de meeste andere skigebieden. Het skiresort is meestal open van november tot mei. Er valt jaarlijks gemiddeld meer dan 450 centimeter poedersneeuw. Wellicht is het een tip om een keer te gaan voorjaarsskiën.

Langste high-speed quad-stoel in de Canadese Rockies

De kenmerkende stoeltjeslift in Marmot Basin is de Canadian Rockies Express (CRE). Deze legt in 8 minuten 2,3 kilometer afstand af. De aanleg werd in 2010 voltooid.

Water uit ondergrondse bergstromen

De watervoorziening van het Marmot Basin is afkomstig van natuurlijke, ondergrondse beken op de berg die daar het hele jaar door stromen. Al het overtollige water dat niet wordt gebruikt, stroomt naar de Athabasca River in het dal. Het water dat wel wordt gebruikt op het resort, wordt na gebruik eerst gefilterd, alvorens het alsnog richting de Athabasca River wordt afgevoerd.

Frequente temperatuurinversies

In de meeste gevallen geldt dat hoe hoger je in de bergen komt, hoe lager de temperatuur wordt. Bij het Marmot Basin gaat die vlieger niet altijd op. Dankzij een leuk wetenschappelijk effect waarbij koele lucht soms ´vast komt te zitten´ onder een warmere luchtlaag (inversielaag), kan het voorkomen dat de temperaturen midden op de berg 10-15 °C warmer zijn dan in de Jasper zelf, beneden in de vallei.

Marmot Basin is super gezinsvriendelijk

Het skiresort bij Jasper is een bijzonder gezinsvriendelijke skibestemming. Er is namelijk ook kinderopvang aanwezig. Little Rascals draagt zorg voor de kinderen van 19 maanden tot 6 jaar oud, terwijl je zelf lekker zorgeloos kunt gaan skiën of snowboarden.

Als de kinderen zelf willen skiën, zijn er programma’s zoals Marmot Mites of Tiny Tracks, waarbij ze op oefenhellingen kunnen wintersporten.

Tres Hombres, de nieuwste piste voor experts

Tres Hombres is een steile, lange en brede kom aan de noordwand van de berg. Dit deel voor experts werd pas in 2018 toegevoegd aan het Marmot Basin resort. Het is vernoemd naar de drie wildskiërs die in de jaren ´70 het gebied illegaal binnendrongen om hier te skiën.

Goede bereikbaarheid

Het skigebied van Marmot Basin ligt op slechts 20 minuutjes rijden vanuit het centrum van Jasper. Mocht je dat teveel vinden, geen nood! Want als je een smart/tv op je hotelkamer hebt, dan kan je via de website en  webcams op de pistes, toch genieten van de uitzichten.

Ze staan gestationeerd op meerdere plekken, namelijk Upper Mountain, Mid-Mountain en twee op Lower Mountain. Er is ook een HD360 graden webcam.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies