Medicine Lake, het meer dat elk jaar leegloopt

Medicine Lake Jasper Alberta

Medicine Lake is een meer dat je onderweg vanuit Jasper naar Maligne Lake tegenkomt. Nadat je vanaf de Yellowhead Highway eerst de Bow River bent overgestoken en de Maligne Canyon bent gepasseerd, brengt Maligne Lake Road je slingerend naar Medicine Lake.

Terwijl de meeste mensen achteloos dit mooie gekleurde meer passeren, staan er slechts enkelen bij stil hoe bijzonder dit meer eigenlijk is. Elke herfst namelijk, loopt dit meer compleet leeg, alsof iemand de badkuip laat leeglopen.

Hoe komt het dat Medicine Lake elk jaar leegloopt?

De zomerbezoekers van Medicine Lake gaan ervan uit dat het een normaal bergmeer is, maar dat is het allerminst! Tijdens het voorjaar en de zomer smelten de sneeuw en de gletsjers op de omliggende bergtoppen en het smeltwater stroomt bergafwaarts het bassin van Medicine Lake in. Tot zover lijkt er niets vreemds aan de hand…

Wanneer de winter echter weer inzet en er geen aanvoer meer is van smeltwater, loopt het meer aan de noordwestelijke kant leeg in een ondergronds grottenstelsel. Natuurlijk stroomt het water uit het meer hier ook naartoe tijdens de lente en zomer, maar de aanvoer van smeltwater is dan groter dan de afvoer, waardoor het meer volstroomt.

Het fascinerende is dat er geen zichtbaar afvoerkanaal is om het water af te voeren, dus waar blijft het water?

De Maligne River stroomt vanuit het zuiden het meer in en loopt via ondergrondse stelsels in de bodem naar beneden. Het water stroomt vervolgens door een grottenstelsel dat is gevormd in de broze kalksteenrotsen en duikt weer op bij een plaats die je reeds bent gepasseerd vanuit Jasper: Maligne Canyon 16 kilometer stroomafwaarts.

Onderzoek naar omvang grottenstelsel

Het ondergrondse systeem is tijdens de jaren 70 van de vorige eeuw uitgebreid onderzocht. De wetenschappers waren benieuwd naar de omvang van het grottenstelsel en voegden een biologisch afbreekbare kleurstof aan het water van Medicine Lake toe om de omvang van de ondergrondse rivier te bepalen.

De kleurstof dook vervolgens op in veel van de meren en rivieren in het gebied tot het punt waarop duidelijk werd dat het ondergrondse systeem een ​​van de meest uitgestrekte ter wereld was. Dit maakt Medicine Lake tot de ingang van een van de grootste ondergrondse rivieren op het westelijk halfrond en misschien wel het grootste ontoegankelijke grottensysteem ter wereld!

Hoewel de Aboriginalvolken uit de regio al eeuwen riepen dat Medicine Lake over magische krachten beschikte, is het meer eind vorige eeuw door de Verenigde Naties op een lijst met unieke beschermde gebieden komen te staan, mede vanwege dit unieke drainagesysteem.

Medicine Lake heeft ook een gezonde populatie regenboogforel en beekforel en is een populaire plek om te vliegvissen. Wildlife is ook overvloedig aanwezig in de omgeving van het meer, zoals grizzlyberen, zwarte beren, elanden, kariboes, wolven en bergschapen. Ook vind je hier bald eagles en visarenden die komen profiteren van de enorme vispopulaties.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies