Mingan Archipelago National Park Reserve, Quebec

Mingan Archipelago National Park Reserve

Het Mingan Archipelago National Park Reserve ligt in een afgelegen gebied van de provincie Québec aan de noordzijde van de Gulf of St. Lawrence. Het unieke mariene park heeft de grootste concentratie van geërodeerde monolieten in heel Canada. Over een afstand van maar liefst 150 kilometer langs de kustlijn staan bijna 1000 kleinere en grotere monolieten. Dit park is in geen enkel opzicht te vergelijken met de andere nationale parken van Oost-Canada.

Niet alleen trekken deze unieke geologische structuren toeristen aan, ook tientallen soorten zeevogels vinden hier een zeer geschikte plek om te nestelen. De bedrijvigheid van de vele zeevogels die het park aantrekt, maakt van het Mingan Archipelago National Park Reserve een vrij drukke bestemming, ofwel, het laatste wat je verwacht van een park dat toch wel vrij geïsoleerd ligt.

Unieke geologie Mingan Archipelago National Park

Een eerste aanzicht van de talloze monolieten van het Mingan Archipelago doet je beseffen hoe bijzonder het is dat dit stuk kust zich op deze wijze heeft kunnen vormen gedurende miljoenen jaren.

De geschiedenis leidt je terug naar een tijd van bijna 500 miljoen jaar geleden, toen deze sedimentaire rotsformaties zich vormden. Rond die periode lag er een warme, ondiepe tropische zee op de plaats waar nu de regio van de  St. Lawrence Lowlands ligt. De bodem zat vol met calciumcarbonaat, een sedimentair kalksteen, en op deze bodem lag het vol met fossielen van talloze soorten mariene organismen.

De bodem van deze oude tropische zee werd jaar na jaar dikke door de afzettingen en dat voor miljoenen jaren lang. Elk jaar werd de bodem dikker door de afzetting van  fijne mariene sedimenten van schelpdieren. Door de toenemende druk werd de bodem samengeperst, waardoor de dichtheid toenam en zich gesteenten begonnen te vormen.

Onder invloed van klimaatveranderingen groeiden en smolten gletsjers en de poolkappen, waardoor de zeespiegels per periode sterk fluctueerden. Daarnaast erodeerde de bodem natuurlijk ook onder invloed van het weer.

Doordat de bodem in het gebied op veel plaatsen zachter was dan elders, stroomde de zachte bodem weg  door regen en riviertjes. De gesteenten die waren gevormd door de steeds toenemende druk bleven overeind en vormen tegenwoordig te prachtige rotsen voor de kust in het Mingan Archipelago National Park Reserve.

Fauna in Mingan Archipelago National Park Reserve

Op en rond de oneindige hoeveelheid rotsen, kliffen en grotten is opvallend veel begroeiing te vinden en die planten vormen voor enorme populaties trekvogels een unieke en geschikte omgeving om te broeden.

Met name tijdens het voorjaar zijn er in het park astronomische aantallen zeevogels te bekennen, zoals papegaaiduikers, alken, zeekoeten, sterns en drieteenmeeuwen. Samen vormen deze vogels enorme broedkolonies. De unieke omstandigheden in het park zorgen dat de vogels in rust en in een veilige omgeving kunnen broeden, hun kuikens kunnen grootbrengen en in beschutting kunnen leven.

Bereikbaarheid van het park

Het park ligt afgelegen van de meer bekende highlights van Québec, waardoor veel mensen het Mingan Archipelago National Park Reserve links laten liggen. Vanuit Québec City is het ongeveer 800 kilometer rijden, waarbij je Highway 138 volgt langs de noordelijke kant van de Gulf of Saint Lawrence volgt. Deze route brengt je echt de wildernis in. De eindeloos lijkende route naar het park biedt onderweg schitterende uitzichten op de Gulf of Saint Lawrence en brengt je uiteindelijk bij het Mingan Archipelago National Park.

Het park bezoeken

Je kan het park het best bezoeken tijdens de late lente of tijdens de zomermaanden. Aangezien de vele eilandjes en monolieten alleen per boot bereikbaar zijn, is het aan te raden om ruim voor je bezoek even contact te leggen met het Visitor Center in Longue-Pointe-de-Mingan. Daar kun je een reservering maken voor de gegidste boot tours.

Deze gegidste rondleidingen door het park duren meestal drie tot vijf uur, waarbij je de verschillende eilanden bezoekt onder leiding van Parks Canada rangers, die je veel interessants kunnen vertellen over het ontstaan van de monolieten en je kunnen wijzen op de vele soorten vogels die hier voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met het Visitors Centre van het park.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Quebec

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies