De mooiste iceroads van Northwest Territories

Iceroads van Northwest Territories Canada

Tijdens de lange winters van het ijzige noorden in Canada, gaan de voor ons zo fascinerende iceroads van Northwest Territories weer open. Het blijft een bijzonder fenomeen voor ons Nederlanders, maar voor de bewoners van het verre noorden zijn de bevroren rivieren bittere noodzaak om gebieden te bereiken die tijdens de rest van het jaar uitsluitend per bushplane bereikbaar zijn.

Iceroads van Northwest Territories

In totaal is er meer dan 2.000 kilometer aan iceroads beschikbaar om de twaalf grotere steden in het verre noorden met elkaar te verbinden. Het is dan ook de winterperiode waarin deze locaties met ‘bulk’ worden bevoorraad voor de overige seizoenen. Tijdens de zomermaanden zijn deze steden alleen per vliegtuig bereikbaar en zijn de volumes transportgoederen aanzienlijk kleiner en kostbaarder.

De iceroads van Northwest Territories worden elk jaar aangelegd en onderhouden door de lokale overheid, de Transport Department van de NWT. Meestal, afhankelijk van het verloop van de weercondities, zijn de ijswegen open van januari tot begin april. Natuurlijk moet het ijs eerst goed groeien om de enorme vrachttrucks te kunnen dragen. Tijdens de seizoenen met strenge lange winters, kan het ook zo maar dat de iceroads langer open zijn. De iceroad van Inuvik naar Aklavik is wel eens vijf maanden lang operationeel geweest.

Sommige van de ijswegen zijn maar kort; zo is bijvoorbeeld de winterweg naar Nahanni Butte maar een paar kilometer lang en steekt alleen de Liard River over naar Highway 7.

Andere routes over de wegen over het ijs zijn ronduit geweldig en bijzonder indrukwekkend. Zo is de iceroad door de Mackenzie Valley een juweeltje! Die begint bij Wrigley en verbindt vijf leefgemeenschappen. De meest afgelegen daarvan is Colville Lake, op een afstand van 651 kilometer, helemaal boven de Poolcirkel.

Een tour over de iceroads

Bezoekers van Northwest Territories die een rit over de ijswegen willen maken, moeten zeker de eerste keer voorzichtig te werk gaan. Deze routes zijn smal en slingeren tussen de eindeloze vlaktes door. Vaak kun je niet harder rijden dan 50 kilometer per uur, maar dat is niet erg want zo kunnen je medereizigers genieten van het geweldige winter wonderland!

Maar ben je in voor een adembenemend winteravontuur? Trek je poolkleding aan en ga naar de Canadese iceroads! Ter voorbereiding heb ik onderstaand de vier mooiste iceroads van Northwest Territories voor je op een rijtje gezet. Bekijk deze video en zie wat voor unike ervaring dit is.

Iceroad van Yellowknife naar Dettah

Lengte: 6 kilometer

Geopend: jaarlijks van gemiddeld 18 december t/m half april

Dettah is een community die precies aan de andere kant van de baai ligt waaraan ook de stad Yellowknife gelegen is. Deze arm van Great Slave Lake is tijdens de koude wintermaanden een uitstekende route om beide gemeenschappen met elkaar te verbinden. Tijdens de winter maken dagelijks zo’n 400-500 voertuigen gebruik van deze iceroad.

Iceroad van Behchokǫ̀ naar Gamètı

Lengte: 194 kilometer

Geopend: elk jaar van half/eind februari tot half april

Behchokǫ̀, ook wel Rae-Edzo, is een kleine leefgemeenschap in Northwest Territories op ongeveer 110 kilometer ten noordwesten van Yellowknife. Via diverse bevroren meren en rivieren reis je door de eindeloze toendra’s van Northwest Territories.

Gamètı is een kleine gemeenschap van zo’n 300 inwoners, waarvan 90% First Nations. De lokale taal is Dogrib. Het dorpje heeft een vliegveldje en is alleen tijdens de winter via iceroads te bereiken over land.

Ice road van Inuvik naar Aklavik

Lengte: 117 kilometer

Geopend: eind december tot eind april

Inuvik is een klein plaatsje in het verre noorden van NWT, zeg maar aan het einde van de Dempster Highway. Gelegen in de Mackenzie Delta, de lowlands aan het einde van de lange Mackenzie River, is Inuvik een stil plaatsje waar eigenlijk niemand iets te zoeken heeft. Maar juist dat maakt Inuvik zo leuk. Het kleine vliegveld van Inuvik is een uitstekend startpunt voor een flightseeing tour over de Mackenzie Delta. Een dergelijke tour is niet alleen tijdens de zomer mooi, maar ook tijdens de winter.

Aklavik is een gemeenschap met zo’n 600 inwoners en ligt hemelsbreed zo’n 50 kilometer van Inuvik. Tijdens de warmere maanden is het dorp alleen per bushplane bereikbaar, maar tijdens de winter is de iceroad de beste ontsluiting. Tijdens de opening van de route, rijden er dagelijks zo’n 54 voertuigen.

Winter road van Wrigley naar Fort Good Hope

Afstand: 482 kilometer

Geopend: eind december tot eind maart

Wrigley heeft 146 inwoners en ligt langs de Mackenzie River. In een prachtige omgeving leeft de lokale bevolking van jacht en visserij. Hoewel Wrigley via Highway 1 bereikbaar is over de weg, is tijdens de wintermaanden de beste en snelste manier om het dorp via de iceroads van Northwest Territories te bereiken.

Met dagelijks zo’n 85 voertuigen per dag is deze iceroad altijd rustiger dan onze A2 bij nacht.

Photo credit: Ronne Heming

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies