Mooiste parken in West-Canada om te bezoeken

Mooiste parken in West-Canada

De schitterende nationale en provinciale parken in West-Canada zijn beroemd. Canada heeft verspreid over het gehele land  47 schitterende nationale parken. Daarnaast zijn er nog meer dan duizend provinciale en territoriale parken, die onder provinciaal of territoriaal bewind staan. De oppervlakte van die parken loopt uiteen van slechts 14 vierkante kilometer (Georgian Bay Islands National Park) tot wel 45 duizend vierkante kilometer (Wood Buffalo National Park), net zo groot als Zwitserland.

De namen van deze parken zijn in veel gevallen afhankelijk van de regio of de personen van betekenis, waarnaar zij zijn vernoemd. Je hebt natuurlijk parken met moderne namen, zoals Jasper National Park of Banff National Park, maar ook namen zoals Ivvavik and Vuntut, die duidelijk zijn afgeleid uit de verschillende talen van de Inuit.

Welke parken in West-Canada ga je bezoeken?

De parken in West-Canada zijn over het algemeen ruig qua natuur, in ieder geval ruiger dan de parken in Oost-Canada. Dit komt natuurlijk door de Rockies, maar ook door de bewegingen van de aardkorst over de loop van miljoenen jaren, die zorgen voor vulkanische activiteit en kleine aardbevingen. Zo zijn er bijvoorbeeld voor de kust van British Columbia voortdurend kleine aardbevingen waar te nemen.

De prachtige parken in West-Canada trekken jaarlijks samen miljoenen bezoekers en dat is niet voor niets! In dit blog zetten we vijf schitterende parken in West-Canada voor je op een rijtje.

Wells Gray Provincial Park, British Columbia: Wells Gray is een natuurgebied dat vijfduizend vierkante kilometer beslaat. Het park ligt het dichtst bij het stadje Clearwater en van hier is het park dan ook het best te bereiken.

Aangezien het park in het hart van de Rocky Mountains ligt, zijn er een aantal hoge pieken in het park. De hoogste is Mount Lions met een hoogte van 2946 meter. De bekendste waterval is Helmcken Falls, die zich vanaf een hoogte van 141 meter de diepte in stort.

Uiteraard is er veel wildlife in het park zoals zwarte beren, grizzly’s, bevers, kariboes, elanden en wolven. Bezoekers van het park houden zich vooral bezig met wandelen, mountainbiken, kamperen en watersporten. Door de mooie meren in het park is het een trekpleister voor mensen die lekker in een prachtige omgeving willen kajakken.

Pacific Rim National Park Preserve: Gelegen aan de westkust van Vancouver Island is het Pacific Rim National Park een absolute must. Het gebied beslaat een groot deel van de kuststrook en is onderverdeeld in drie delen:

  • Long Beach in het noorden. Dit deel loopt van Tofino naar Ucluelet en bestaat voor het grootste deel uit eindeloze stranden. Stel je even voor: surfers die de golven bedwingen, beren die af en toe het strand opzoeken, aangespoeld drijfhout en prachtige uitzichten.
  • De Broken Group Islands bestaat uit een eilandengroep die in een relatieve luwte ligt van de grillige kuren van de oceaan. Meer dan honderd kleinere en grotere eilanden bieden prachtige mogelijkheden om te zeekajakken, ook voor niet-ervaren kajakkers. Op de grotere eilanden zijn campgrounds die een ideale uitvalsbasis bieden om met je eigen kajak de prachtige natuur in de omgeving te gaan verkennen.
  • De West Coast Trail is een zeer populaire wandelroute die fanatieke wandelaars uit de hele wereld aantrekt. Van oorsprong was het een handelsroute van de lokale First Nations, waarna schipbreukelingen dankbaar gebruik maakten van de route naar de bewoonde wereld. De route loopt langs de grillige kustlijn, over prachtige stranden met sea stacks en door weelderige regenwouden.

De hele park heeft een oppervlakte van 511 vierkante kilometer land en oceaan. Lees meer over Pacific Rim National Park.

Banff National Park, Alberta: Niet ver ten oosten van Wells Gray ligt Banff National Park. Dit park is het oudste nationale park van Canada (1885) en waarschijnlijk ook het populairste, want het trekt jaarlijks maar liefst 3,6 miljoen bezoekers (2015) van over de hele wereld. Dit hoge aantal is te danken aan de schitterende natuur in combinatie met de uitstekende wintersportfaciliteiten in de regio. Hierdoor gaat de toeristenstroom het gehele jaar door.

Het gezellige stadje Banff, het beroemde Lake Louise, de schitterende Icefields Parkway en de prachtige natuur, maken Banff NP tot een van de mooiste parken in West-Canada.

Jasper National Park, Alberta: Vlak ten noorden van Banff National Park ligt Jasper National Park. Jasper is een gezellig bergstadje dat wordt omgeven door zo’n beetje alle highlights die je als avontuurlijke bezoeker aan Canada mag verwachten. Schitterende bergen, azuurblauwe  meren, kolkende watervallen en veel, heel veel wildlife.

Highlights in Jasper National Park zijn de Athabasca Falls, de Athabasca Glacier, de Glacier Skywalk, de Jasper Skytram en Maligne Lake.

In deze omgeving kun je naar hartenlust wandelen, bergbeklimmen, mountainbiken en wildlife spotten.

Waterton Lakes National Park: Hoewel Waterton Lakes National Park flink uit de richting ligt van de meest gangbare routes door West-Canada, is het absoluut een van de meest schilderachtige parken. Waterton ligt helemaal in het uiterste zuidwesten van de provincie Alberta, tegen de grens met de Verenigde Staten. Met het schilderachtige Waterton Lake en het iconische Prince of Wales Hotel is Waterton een prachtige bestemming voor wandelaars en romantici. In het park zijn veel mooie wandelroutes te vinden en is er ontzettend veel wildlife, zoals beren, elanden, lynxen en wolven.

In Waterton Lake is er natuurlijk niets zo mooi als in het Prince of Wales Hotel te verblijven. Vanuit Watetrton kun je een leuke boattrip over Upper Waterton Lake maken naar de Verenigde Staten, dat een aantal kilometer verderop ligt. Lees meer over Waterton National Park.

Nahanni National Park Reserve, Northwest Territories: Nahanni NP is anders, anders dan de parken in Alberta en BC. Als je het toepast op de schaal van ‘extreem, extremer, extreemst’, dan is dit extreemst. Dit park heeft een bijzondere geologische geschiedenis. De vulkanische activiteit en voortdurende verschuivingen in de aardkorst hebben het park een bijna buitenaards uiterlijk gegeven.

Bovenop de bergtoppen, op een hoogte van ruim duizend meter, liggen versteende koraalriffen die ooit op de bodem van een subtropische binnenzee lagen. De South Nahanni River kolkt zich met donderend geweld tussen honderden meters hoge rotswanden door. Nahanni National Park is een plek die je ervaart, want wat voel je je als mens hier klein!

Kluane National Park, Yukon: Kluane National Park wordt ook wel het dak van Canada genoemd. Net zoals Nahanni valt Kluane in de klasse ‘extreemst’. Als je dacht dat je in de bovenstaande parken hoge bergen hebt gezien, dan moet je hier eens gaan kijken. Mount Logan is de hoogste berg van Kluane met 5959 meter.

Tegen de grens met Alaska heeft dit park een bijzonder landschap. De torenhoge bergen zijn het gevolg van de schuivende aardkorst en aan de scherp afgetekende bergtoppen zie je dat het om een jong gebergte gaat. Deze regio is dan ook voortdurend onderhevig aan aardschokken.

Kluane National Park is een bestemming voor avontuurlijke natuurliefhebbers. Hier  kun je bij elke stap een grizzly tegen het lijf lopen, flightseeing tours over gletsjers maken en geniet van de extreem ruige natuur van Yukon.

De parken in West-Canada zijn qua landschap aanzienlijk spectaculairder dan de meeste parken in Oost-Canada (sommige parken uitgezonderd, zoals bijvoorbeeld Auyuittuq National Park, Nunavut of het Mingan Archipelago National Park Reserve, in Quebec.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies