De moose: tips voor elanden spotten in Canada

moose elanden spotten Canada

De eland is de grootste hertensoort die er bestaat en als je zijn snuit zo ziet, dan is deze op zijn minst opmerkelijk te noemen. De ruwe, grijsbruine vacht is egaal van kleur en aangezien ze zich vaak in dichtbegroeide bossen bevinden, zijn ze vaak moeilijk te spotten. Maar als je naar Canada op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel zo’n knoeperd van een eland op de foto zetten. Met de onderstaande tips is het elanden spotten in Canada een stuk eenvoudiger. Als je weet waar ze leven en waar ze van houden, dan kun je ze een stuk makkelijker vinden.

Wat eten elanden?

Elanden leven vooral van scheuten en twijgen van bomen zoals de grove den. Daarnaast eten ze graag wilgenschors en populierenschors. Ze vullen hun dieet aan met waterplanten en bladeren.

Gaandeweg het seizoen verandert hun dieet, aangezien ze tijdens de lange winter het met heel wat minder voedsel moeten doen en dus flink ‘vooruit’ moeten eten. Ze eten tijdens de herfst meer granen. In de winter moeten elanden het stellen met vrijwel alleen scheuten en twijgen.

Waar kun je in Canada elanden spotten?

Aangezien elanden zich vooral voeden met jonge takjes en blaadjes, zijn ze in het grootste deel van Canada wel te vinden waar naaldbossen zijn. Natuurlijk komen ze minder voor in stedelijke en bewoonde gebieden, maar ook daar komt het regelmatig voor dat er een eland plots over straat loopt. Het devies is altijd je auto te stoppen en zoveel mogelijk uit het looppad van de eland te blijven.

Er wordt geschat dat er in Canada tussen de 500.000 en miljoen elanden leven. Enorm veel dus! Als je een beetje oplettend bent tijdens het rijden, iets wat je natuurlijk altijd moet zijn met zoveel wildlife, dan zal je heus wel een eland kunnen spotten.

Als je op vakantie naar Newfoundland gaat, dan is het leuk om te weten dat hier tijdens de eland compleet was uitgestorven door de jacht van de kolonisten. In de negentiende eeuw zijn er vier elanden opnieuw in het wild uitgezet en alle 150 duizend elanden die tegenwoordig op Newfoundland leven, stammen af van deze vier elanden.

Verschillende soorten elanden spotten

Er bestaan verschillende soorten elanden. Natuurlijk zijn ze allemaal familie, maar aangezien ze over een enorm uitgespreid gebied op het noordelijke halfrond voorkomen met zeer verschillende klimaten en leefomstandigheden, zijn er in totaal negen soorten elanden te onderscheiden. De soorten die in Canada voorkomen zijn:

  • Alces alces andersoni: Komt voor van Brits-Columbia tot Minnesota en Ontario.
  • Alces alces shirasi: Komt voor van het zuiden van Alberta tot Wyoming en Utah en wordt ook wel de Yellowstone-eland genoemd.
  • Alces alces americanus: Komt voor in het oosten van Canada, vanaf het midden van Ontario tot aan Newfoundland.
  • Alces alces gigas: Komt voor in Alaska en Yukon en wordt ook wel de reuzeneland genoemd.

Hoe groot kan een eland worden?

Elanden zijn enorme dieren en niet alleen omdat ze een groot gewei kunnen hebben net zoals bijvoorbeeld een elk.  De mannetjes, ook wel bull moose, hebben een baard en een gewei dat wel 200 centimeter breed kan worden.

Deze stieren hebben een schofthoogte van 180 tot 220 centimeter, dus hun heupen en schouders staan op de hoogte van lengte van een gemiddelde man(!!). Hun lengte, dus van hun kop tot aan het einde van hun romp is 200 tot 290 centimeter.

Het gewicht van de mannetjes varieert tussen de 320 en 800 kilo. Gemiddeld zijn de vrouwtjes een kwart kleiner dan de mannetjes, maar dat neemt niet weg dat een koe nog steeds aanzienlijke afmetingen kan hebben en nog steeds wel 400 kilo zwaar kan worden.

De grootste eland die ooit officieel is geregistreerd was een bull moose bij de Yukon River. Dit was in september 1897. De stier woog dat 820 kilo en had een schouderhoogte van 2,33 m Er zijn in de loop der tijd nog grotere exemplaren gemeld, waaronder een stier van maar liefst 1.180 kg (!!!), maar deze zijn niet officieel geverifieerd. Hiermee zie je dat het echt enorme dieren kunnen worden.

De grootste vijand

De nachtmerrie van elke chauffeur is toch wel de eland. Met hun schattige karakteristieke kop en slungelige lange poten zijn het superleuke dieren om te zien lopen of rennen, maar hun lange poten zorgen ook voor het grootste gevaar bij een aanrijding.

Aangezien ze zo hoog op hun poten staan, zal bij een aanrijding het volle gewicht van de romp geheid dwars door de voorruit naar binnen komen. Je hebt vrijwel altijd 100% garantie op een ‘total lossje’ wanneer je een eland aanrijdt. Misschien dat je nu nog beter begrijpt waarom Canadezen zich zo keurig aan de snelheid houden. En zij zijn echt niet aan het elanden spotten…

Ik wil afsluiten met het feit dat elanden, wat je allerminst zou verwachten van deze enorme en slungelige dieren, ontzettend goede zwemmers zijn. Tijdens de hete zomers koelen ze zich in het koude smeltwater en voeden ze zich met de waterplanten die daarin voorkomen. Natuurlijk moet je als moose kalfje ergens beginnen, dus kleintjes krijgen van jongs af aan zwemles. Wat is er mooier dan elanden spotten in Canada die net lekker aan het badderen zijn….

Photo credits: Govtaski David, U.S. Fish and Wildlife Service

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies