Wanneer je je vakantie in Oost-Canada viert en de gezellige binnenstad van Halifax bezoekt, is een bezoek aan het Pier 21 Museum een absolute aanrader. Gelegen langs de altijd bedrijvige haven zit er in het hetzelfde pand een leuke farmersmarket en vlakbij ligt ook het Maritime Museum of the Atlantic.
Langs de kade meren regelmatig enorme cruiseschepen af. Toen ik er de laatste keer was, lag de prachtige ms. Rotterdam van de Holland-Amerika Lijn voor de kade.
Het Pier 21 Museum
Pier 21 was van 1928 tot 1971 een zeevaartterminal in Halifax, waar ook de immigratiedienst was gevestigd en waar in totaal meer dan een miljoen immigranten de Canadese nationaliteit kregen toebedeeld. De enorme aantallen migranten die hier Canada binnenkwamen, hebben ervoor gezorgd dat deze plek de status kreeg van ‘daar kwamen onze voorouders in Canada aan’. Voor veel jongere generaties is het dan ook een soort van bedevaartsplaats om de moed en het harde werk van hun voorouders te eren.
Tegenwoordig is Pier 21 een klein, maar indrukwekkend museum. De rijke immigratiecultuur leeft hier nog altijd voort in de vorm van een levendige tentoonstelling. Met interactieve media wordt de smeltkroes van culturen weergegeven en de oude artefacten laten zien hoe het er vroeger aan toeging. Het museum is dan ook een geliefde plek waar veel jongeren van Europese afkomst bekijken waar hun ouders, grootouders en overgrootouders het land binnen kwamen.
Tegenwoordig stap je op het vliegtuig en in 8-9 uur vlieg je naar een Canadese luchthaven. Met onze huidige elektronica en internet, is een immigratieaanvraag eenvoudig, maar destijds was een overtocht per boot bijzonder omslachtig en duurde het bij aankomst soms wel een week voordat men überhaupt wist naar welk deel van Canada men verder werd getransporteerd. Het was ‘a hell of a job’ vertelde mijn oudoom me ooit. Hij zei:”When I first came to Canada in 1951 I had to shovel shit all day.” Gelukkig wisten hij en zijn zoons met hun Hollandse ondernemersmentaliteit een aantal succesvolle businesses op te zetten.
Geschiedenis van Pier 21, Halifax
De haven van Halifax was vroeger samen met die van Québec City en Victoria in British Columbia de belangrijkste haven voor de binnenkomst van immigranten die veelal per stoomschip de oversteek over de oceaan maakten.
1913 Was een het jaar waarin er veel immigratie in Canada plaatsvond door het groeiende aanbod van de zeevaart voor passagiers. De voorzieningen destijds waren echter maar berekend op kleine aantallen immigranten, maar de realisatie van plannen duurde echter tot er ook de noodzaak voor was. De grotere volumes immigranten lieten echter op zich wachten door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog en de Halifax Explosion, waarbij het halve havengebied met de grond gelijk werd gemaakt.
Het duurde tot 8 maart 1928 dat er een compleet nieuwe terminal werd gerealiseerd, waarmee het complex in staat was om vrachtschepen te laden en lossen, er graanliften waren gebouwd, een nieuw treinstation was gebouwd en er een 600 meter lange schuur was neergezet. Hiermee was Pier 21 een feit en klaar voor de toekomst. In feite was het hele complex opgebouwd uit Pier 20, 21 en 22, waarmee dit deel van de haven de allergrootste schepen kon ontvangen.
De Holland America Line SS Nieuw Amsterdam was het eerste schip met immigranten dat bij de terminal aanmeerde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrokken vanuit dit deel van de haven ook Canadese troepen naar het front in Europa en werd vanaf hier wapentuig verscheept.
Pier 21 fungeerde uiteindelijk tot 1971 als immigratieplek en verwierf de status van ‘Gateway to Canada’.
De opbouw van het complex
De immigratiedienst was van oudsher gevestigd op de tweede verdieping. Hier was een zaal waar de immigranten moesten wachten tot hun naam werd omgeroepen. Daarnaast waren er een medische en detentiezaal, aangezien er na de lange scheepsreis veel zieken en verzwakte immigranten waren. Ook waren er migranten die niet in aanmerking kwamen voor een immigratie.
Aangrenzend aan de grote wachtruimte waren de immigratiebureaus gevestigd, maar ook de douane, het treinstation en een telegraafkantoor. Vanaf het treinstation werden de mensen die een verblijfsstatus hadden verworven verder getransporteerd naar het binnenland, veelal naar Ontario, wat later een enorme Nederlandse gemeenschap kreeg. Wanneer je in Ontario boodschappen doet en ze bekijken je credit card, dan krijg je regelmatig de reactie dat men ook van Nederlandse afkomst is.
Aantallen Nederlanders is Canada
De grote aantallen Nederlanders zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog naar Canada vertrokken, met name begin jaren vijftig. De meesten van hen vestigden zich in de regio Toronto, maar waaierden later verder uit over Ontario. Slechts weinig mensen trokken naar het verre westen van Canada. Tegenwoordig (2006) zijn er in Canada maar liefst een miljoen inwoners die van Nederlandse afkomst zijn. Ontario neemt het leeuwendeel, hoe toepasselijk, voor zijn rekening qua aantallen Nederlandse immigranten, 58%. Daarna komen Alberta en British Columbia met respectievelijk met 18% en 14%.
Pier 21 Museum bezoeken
Een bezoek aan Pier 21 is uitstekend te combineren met een bezoek aan de ernaast gelegen Farmers Market (tijdens de weekends), de Alexander Keith’s Brewery en het Maritime Museum of the Atlantic. Deze bezienswaardigheden liggen alle vlak aan de Harbour Front in Halifax, een gezellige promenade waar tijdens de heerlijke zomeravonden veel vertier te vinden is. Bekijk deze video voor een indruk van het museum.
Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia
0 Reacties