Nahanni National Park, Northwest Territories

Nahanni National Park raften

De South Nahanni River is één van de meest spectaculaire wilde rivieren in Noord-Amerika. Deze woeste rivier doorklieft de diepe canyons en heeft enorme watervallen. Het Nahanni National Park in Northwest Territories is ook de thuisbasis van vele dieren die leven in de boreale bossen van dit ver noordelijk gelegen gebied. Hier leven wolven, grizzlyberen en kariboes, maar ook Dallschapen en berggeiten.

Wat kan je verwachten van Nahanni National Park?

Nahanni National Park heeft een oppervlakte van 4700 vierkante kilometer, waarin diepe riviercanyons de bergketens doorklieven. De voornaamste rivier, de South Nahanni River stroomt door vier opmerkelijke canyons. Op sommige plekken hebben deze kloven een diepte van wel 1.000 meter.

De Nahanni River is een spectaculaire wildwaterrivier, die vooral aantrekkingskracht uitoefent op avontuurlijke wildwater rafters. Bekijk deze video voor een indruk van het nationale park.

Geologie

In het park zijn er verschillende landschapsvormen, die zich in de loop van miljoenen jaren hebben gevormd en de bodem een enorme diversiteit hebben gegeven. Deze verschillende bodemstructuren maken de geologie in dit park uniek en mede om die reden staat Nahanni National Park ook op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

Zo’n twee miljoen jaar geleden lag hier op het Noord-Amerikaanse continent een binnenzee. Het sediment is sindsdien samengeperst tot de rotslagen die vandaag de dag zichtbaar zijn. Deze rotsen zitten boordevol fossielen uit die binnenzee van destijds.

Toen in het verleden de Noord-Amerikaanse continentplaat en die van de Pacific op elkaar botsten, werd de bodem in deze regio krachtig omhoog geduwd. Hierdoor ontstond er in dit gebied veel vulkanische activiteit. Hoewel er geen vulkanen actief zijn, maar er wel veelvuldig lava omhoog is gekomen gedurende vele duizenden jaren, heeft het park talloze zuilen van uitgeharde lavasteen. De bovenste laag van het sedimentair gesteente werd uiteindelijk uitgehold en afgesleten, wat resulteerde in de granieten zuilen die de Ragged Range vormen.

Raften in Nahanni National Park

Nahanni National Park wordt ook wel ‘Paddlers Paradise’ genoemd, maar onderschat de kracht van de rivieren niet, want op veel stukken wordt aangeraden alleen daar te gaan raften als je veel ervaring hebt. De South Nahanni River zit vol stroomversnellingen en sommige delen van de rivier hebben ‘fijne’ namen, zoals Hell’s Gate of Tricky Current.

Virginia Falls is een absolute must om te bezoeken in het park. Deze waterval is twee keer zo hoog als de Niagara Falls en ronduit spectaculair te noemen.

Hoe kom ik er?

Je kunt vanuit Whitehorse naar Fort Simpson vliegen en vervolgens per watervliegtuig het park in. Het enige alternatief is de eindeloos lijkende tocht van Edmonton naar Fort Simpson. Dit is een afstand van 1400 kilometer waar je een reistijd van 18 uur voor moet inlassen.

Wanneer?

Begin juni is de Nahanni South River op z’n wildst door de enorme hoeveelheden smeltwater, soms iets later, afhankelijk van het weer. Tegen het einde van augustus neemt het risico op slecht weer toe, dus de beste tijd om het park te bezoeken is van juni tot en met augustus.
Bekijk onderstaande video voor een impressie vanuit de lucht:

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies