Noorderlicht in Canada bekijken, waar en wanneer?

Noorderlicht in Canada reis Yukon Yellowknife

Het noorderlicht wordt meestal geassocieerd met IJsland en de noordelijke delen van Scandinavië. Toch is het noorderlicht in Canada verreweg een van de beste plaatsen ter wereld om te bekijken. Tja, dat zegt elke Canada-liefhebber zal je zeggen. Toch is het zo, en ik leg het je uit!

Waarom het noorderlicht in Canada?

Wereldwijd hebben Canada en Alaska veruit het meeste landoppervlak van waar je het noorderlicht kan bekijken. Geen enkel land heeft namelijk op zo’n hoge breedtegraad zoveel landoppervlakte. In feite beslaat Canada tussen de 80 en 90 procent van al het toegankelijke land dat valt onder de ovaal van het poollicht. Deze ovaal is het gebied met de sterkste geomagnetische activiteit en de helderste uitingen van de aurora borealis.

Hoe werkt het noorderlicht?

Wanneer er uitbarstingen op de zon plaatsvinden, worden de geladen deeltjes de ruimte ingeslingerd en komen dus ook langs de aarde. De elektrisch geladen deeltjes komen in aanraking met de gassen in onze dampkring, waardoor er een reactie ontstaat die energie genereert. Die energie zien wij in de vorm van groene golven aan de hemel. Soms kleuren ze licht rood, paars, blauw of een combinatie van deze kleuren. Soms duurt het feest maar een paar minuten, soms uren.

Wanneer de elektrisch geladen deeltjes in aanraking komen met het aardmagnetisch veld, gebeurt dit op zo’n 100 kilometer hoogte. Bewolking en een volle maan kunnen de pret verstoren en de heftigheid aan de hemel is nooit te voorspellen.

Wat is de beste tijd om het noorderlicht in Canada te zien?

Tussen 21:00 en 01:00 uur, van oktober tot maart is de beste tijd, maar ook in september en april wordt het noorderlicht in Canada waargenomen, hetzij minder sterk.

Er zijn diverse apps voor de telefoon of tablet, waarop je in real-time de aurora voorspelling kunt zien. Via deze website zie je wat de voorspelling van de geomagnetische activiteit is. Apps die je op je telefoon kan installeren zijn:

My Aurora Forecast voor Android

My Aurora Forecast voor Apple

Wat is de beste plaats voor het noorderlicht in Canada?

Bij de polen is het aardmagnetisch veld het sterkst, dus hoe noordelijker, hoe sterker de activiteit. In het noorden van Canada, in de afgelegen gebieden van de toendra, kun je het feest van de dansende lichten het best zien. Plekken met zo min mogelijk lichtvervuiling zijn natuurlijk het meest geliefd.

Churchill, Yellowknife en Whitehorse zijn de afgelopen jaren bedevaartsoorden geworden voor noorderlichtliefhebbers. Toch kan je tijdens de lange winternachten op heel veel plaatsen genieten van het schouwspel. Zelf heb ik het noorderlicht in Canada mogen aanschouwen bij de Blachford Lake Lodge, helemaal in de outback van Northwest Territories.

Noorderlicht Yellowknife Canada

Hoe pak je het aan? Een Noorderlichtreis?

Je kan zelfstandig op pad gaan, maar het vergt veel uitzoekwerk. Want hoe ga je op pad? Met een 4X4, een huurauto? En waarnaartoe vanaf je verblijfplaats? Het best kan je een Noorderlichtreis boeken. Je gaat dan op pad met ervaren gidsen die precies weten waar je moet zijn. Vaak zijn deze al zo gespecialiseerd, dat je in luxe vans naar een afgelegen plek rijdt en ze je precies kunnen vertellen waar je op moet letten. Met een beetje geluk tref je een leider die je goeie tips kan geven over het fotograferen van de aurora borealis.

Wees alert wanneer je een Noorderlichtreis wilt boeken en laat je niet verleiden door een eventuele lage prijs. Ik kan je verzekeren dat goedkoop duurkoop is. Toen ik in de winter van 2019 in Yellowknife verbleef, heb ik ze gezien: touringcars vol met werkelijk honderden Chinezen die werden vervoerd van en naar Aurora Village, nabij Yellowknife. Het massale deed werkelijk alle charme van het natuurschoon te niet. Wat ik adviseer – want je weet natuurlijk nooit wat het weer doet en of het bewolkt is – is om een aantal dagen in het verre noorden te verblijven op plekken met weinig lichtvervuiling. Op die manier heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien.

Kleuren van de aurora borealis

Het noorderlicht staat vooral bekend om de melkachtig-witte golven die aan het hemelgewelf verschijnen. Toch zijn er ook andere kleuren van de aurora borealis. De kleuren die het noorderlicht vertoont zijn vooral afhankelijk van de zuurstofconcentratie. Heel zeldzaam is het als het noorderlicht roodtinten vertoont. Dit gebeurt dan ook uitsluitend bij zeer intense zonneactiviteit.

Rood

Rood verschijnt aan de hemel wanneer zonnedeeltjes reageren met zuurstof op grotere hoogten, meestal boven de 200 kilometer. Op deze hoogte is de zuurstof minder geconcentreerd en wordt de opgeladen met een hogere frequentie of golflengte dan de meer geconcentreerde zuurstof lager in de atmosfeer.

Geel en roze

Heel af en toe zie je geel en roze als kleuren in het noorderlicht. Ook deze kleuren worden geassocieerd met hoge zonneactiviteit, omdat ze gewoon een mengsel zijn van rood met groen of blauw.

Groen

De kleur groen komt het meest voor. De meeste zonnedeeltjes botsen met onze atmosfeer op een hoogte van ongeveer 60 tot 200 kilometer, waar hoge concentraties zuurstof aanwezig zijn. Wanneer de zuurstof op deze hoogten opgeladen is, verschijnt de Aurora in de talloze tinten groen.

Aangezien het blote oog beperkt is om alleen het groene kleurenspectrum te kunnen waarnemen, is het dus noodzakelijk om een camera met een gevoelige lens te hebben om andere kleuren te kunnen detecteren.

Blauw

Blauw en paars zijn ook kleuren die minder vaak worden gezien. Ook deze kleuren verschijnen meestal alleen wanneer de zonneactiviteit hoog is. In dit geval worden de kleuren veroorzaakt door deeltjes die met onze atmosfeer botsen op een hoogte van rond de 100 kilometer hoog. Op deze hoogte is het een reactie met stikstof waardoor de Aurora paars of blauw kleurt en meestal zie je deze kleuren in de richting van de onderste delen van de foto of video.

Noorderlicht in Canada

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies