Ontdek Highway 97 – De ultieme Canadese roadtrip?

Highway 97 Route 97 Okanagan Valley roadtrip

Highway 97, voor velen zal het de zoveelste highway zijn. It’s just a number….De kenners krijgen echter direct kriebels in hun buik, want Highway 97 is een iconische route, een soort Route 66, maar dan in Canada. Wat maakt deze route nu zo bijzonder?

Enkele feiten over Highway 97

Highway 97 is de langste ononderbroken genummerde route in de Canadese provincie British Columbia, om precies te zijn 2081 kilometer lang. De weg loopt van de Canadese grens met de VS bij Osoyoos tot aan Watson Lake, Yukon, in het noorden.

Het bijzondere aan deze snelweg is de grote variëteit aan landschappen die je doorkruist. Zo heb je de schilderachtige wijnboerderijen die je in de Okanagan Valley passeert, de uitgestrekte vergezichten van het verre noorden, de hoge bergen van de Rockies…het is gewoon de ultieme Canadese roadtrip bij uitstek.

Vier delen

Okanagan Highway: de Okanagan Highway is een sectie van Highway 97 die over een afstand van 189 kilometer loopt vanaf de Amerikaanse grens tot aan de stad Vernon in BC. De Okanagan Valley staat bekend om de schilderachtige omgeving, de honderden ‘wineries’ en het subtropische klimaat dat ervoor zorgt dat het net lijkt of je in de Provence rijdt.

Via een 81 kilometer lange sectie van Vernon naar Cache Creek volgt Route 97 een deel van Highway 1, de Trans Canada Highway. Vanaf Cache Creek gaat Highway 97 verder als de Cariboo Highway.

Cariboo Highway: De Cariboo Highway loopt van Cache reek naar Prince George over een afstand van 441 kilometer. De slingerende route leidt je langs kleine dorpjes, leuke meertjes, door een mooi glooiend landschap en voor een flinke afstand langs de machtige Fraser River.

John Hart Highway: De John Hart Highway is het deel dat vernoemd is naar de voormalige premier van British Columbia. Het stuk loopt over een afstand van 405 kilometer van Prince George aanvankelijk richting het noorden, maar buigt dan sterk af naar het oosten, naar Dawson Creek. Hierbij doorkruist Route 97 een deel van de Rocky Mountains, wat de route de schitterende variatie aan landschappen geeft.

Alaska Highway: Vanaf Dawson Creek vervolgt de route zich verder noordelijk als de Alaska Highway. De weg buigt weer af richting het westen en leidt je, nadat je zo’n 500 kilometer aan de oostelijke zijde van de Rockies hebt gereden, weer de bergen in. Nadat je het gehucht Fort Nelson bent gepasseerd is vooral het stuk langs de Tetsa River en Stone Mountain Provincial Park een prachtig deel van deze roadtrip. Het stuk van Dawson Creek naar Watson Lake is totaal 965 kilometer lang.

Variatie van Highway 97

De roadtrip van Highway 97 is een traktatie voor degenen die weten te genieten van de omgeving. Vooral de variatie in landschappen is verbijsterend. In deze roadtrip kom je werkelijk alles tegen:  rivieren, grote meren, woestijn, de Rockies, de machtige Fraser River en de natuurwonderen die het resultaat zijn van de ijstijd. Wanneer je een roadtrip in British Columbia gaat maken, verzeker jezelf er dan altijd van dat je op de hoogte bent van de verkeersomstandigheden. De website van DriveBC is een handige om op te slaan.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies