Op vakantie naar Canada: camper of huurauto?

Vakantie Canada camper of huurauto voordelen nadelen

“Een camper of huurauto?” Het is de geijkte vraag van elke reiziger die voor het eerst op vakantie naar Canada gaat. Als je voor een camper of huurauto kiest, dan ga je voor het échte avontuur. Of je nou naar Vancouver Island reist of de nationale parken van de Rocky Mountains, je huurauto of camper moet zijn afgestemd op je hoefte.

Een selfdrive in Canada is natuurlijk het ultieme gevoel van vrijheid. Op eigen houtje door de uitgestrekte vlakten en langs knalblauwe meren toeren, stoppen wanneer je zin hebt en lekker nog 100 kilometer doorkachelen als je nog niet moe bent. In dit blog zet ik de voor- en nadelen van de camper en huurauto voor je op een rijtje.

Voor- en nadelen camper of huurauto

Met de auto kun je onderweg gaan en staan waar je wilt. Zie je een mooie outlook over een ravijn of een beer langs de weg? Hop, dan zet je hem zo aan de kant. Manoeuvreren met een auto is natuurlijk veel eenvoudiger dan met een camper, zeker als je verder nooit in een camper rijdt.

Ben je op je bestemming aangekomen na een lange dag rijden? Je springt dan zo in je huurauto om nog ergens lekker uit eten te gaan. Met een camper doe je dat niet snel als je net op je campground bent aangekomen. Ook even snel naar de supermarkt voor een boodschap is geen probleem. Het grootste voordeel van reizen per huurauto is dat je altijd een comfortabele overnachtingsplek in een hotel, cabin of B&B hebt.

Voordelen huurauto op een rijtje:

 • Je bent meer flexibel in waar je gaat en staat
 • Zuiniger in het brandstofverbruik
 • Direct wegrijden bij aankomst op de luchthaven
 • Als je reist met een gezin, heb je meer privacy als je meerdere (hotel)kamers boekt
 • Eenvoudiger om langere afstanden te rijden i.v.m. comfort en rijsnelheid
 • Lagere borgsom en lagere one-way fee (bv. ophalen in Vancouver, drop-off in Calgary)
 • Elke nacht een ander bed, meestal comfortabel

Nadelen huurauto op een rijtje:

 • Je hebt niet lekker je eigen keukentje
 • Je leeft meer ‘uit de kofferbak’
 • Je bent meer gebonden aan hotelreserveringen, zeker in het hoogseizoen. Ofwel, met de camper is het eenvoudiger op de bonnefooi te reizen.

Voor- en nadelen camper of huurauto

Met de camper reizen is leuk! Het voelt een beetje als reizen als een slak, maar dan sneller, met je huis op je rug. Je hebt je overnachtingsplek altijd bij de hand, kunt stoppen waar je maar wilt en de kids? Daar heb je geen kind aan.

Je kent ze wel, die schitterende foto’s van een camper die langs een azuurblauw meer rijdt. Tja, wie droomt daar nou niet van? Voor veel mensen is het een lastige keuze als ze voor het eerst op vakantie naar Canada gaan: camper of huurauto? Want heeft beide z’n charme…

De charme van een camper als vervoermiddel tijdens je vakantie kan als een kaartenhuis in elkaar vallen. Het is maar net wat je ervan verwacht en wat je fijn vindt. Het is namelijk niet altijd even handig zo’n grote camper. ’s Avonds uit eten? Of even boodschappen inslaan? Je camper moet altijd mee. Ook manoeuvreren is niet eenvoudig en van het toilet legen is ook niet iedereen gecharmeerd. En het idee van vrijheid blijkt plots ernstig beperkt als die schitterende campground in een nationaal park al een jaar van tevoren blijkt te zijn volgeboekt en je bekaf nóg 50 kilometer moet rijden. Met de camper reizen vergt een goede planning!

Voordelen camper

 • Je hebt een fornuis en koelkast altijd bij de hand, dus verse koffie en een koud biertje
 • Geen gedoe met hotelreserveringen
 • Makkelijker met kinderen

Nadelen camper

 • Omslachtig om ‘even’ naar de winkel te gaan of uit eten
 • Na een intercontinentale vlucht is het verboden om binnen 24 uur een camper te besturen
 • Campers zijn guzzlers, ze slurpen enorme hoeveelheden brandstof, zeker in de bergen.
 • Met kinderen worden de familierelaties soms erg op de proef gesteld als je drie weken met z’n viertjes op 10 vierkante meter leeft.
 • Niet ideaal in de stad in verband met afmetingen
 • Het is voor lange mensen flink behelpen in een camper, dus bevalt het bed je niet? Dan is dat voor je hele vakantie.

Wat nu? Wordt het de camper of huurauto?

Wanneer je de voor- en nadelen op een rijtje zet, valt voor beide opties iets te zeggen! Toch kiezen enorm veel mensen voor een camper. De reden? Persoonlijke voorkeur….iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en je moet het eerst uitproberen wil je er een zinnig woord over kunnen zeggen.

En qua kosten?

Per saldo ontloopt het elkaar niet veel. Bij een camper maak je gebruik van relatief goedkope campgrounds, hotels zijn natuurlijk duurder. Met een huurauto betaal je minder huur en verbruik je minder brandstof. Daarnaast zijn campers enorme ‘guzzlers’, het zijn geen stevige drinkers, maar echte zuiperds die wel 1 op 4 kunnen rijden in de bergen. Daarentegen zijn de brandstofprijzen in Canada wel een stuk lager dan in Nederland, maar de afstanden weer groter. Uiteindelijk onder de streep ontlopen de kosten tussen een camper en een huurauto elkaar niet veel, dus het komt echt aan op voorkeur: wat vind je het leukst?

Conclusie

Zoals je ziet is een camper of huurauto niet per definitie duurder of handiger. Het is maar net waar je van houdt, in hoeverre je bereid bent op welke vlakken concessies te doen en wat je precies van plan bent. Zowel met een huurauto als met een camper heb je vrijheid. De Canadese wegen en parkeerplaatsen zijn ruimschoots berekend op flinke formaten voertuigen, dus ook op campers. Daarvoor hoef je niet te vrezen. Bekijk hier vast een mooie timelapse video van de Cabot Trail in Nova Scotia, een schitterende camperroute.

Tip: weet je niet of je voor de camper of huurauto moet kiezen? Probeer het eens uit. Ga in Nederland een weekendje weg met een flinke camper. Neem de kinderen mee en stel elkaar op de proef. Een beetje buiten je comfortzone komen kan geen kwaad.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies