Hoofdstad van Canada Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada, in tegenstelling tot wat de meeste mensen aannemen. Zij noemen direct Toronto als de hoofdstad, omdat dat de grootste stad van Canada is. Toronto is wel de grootste stad van Canada, maar niet de hoofdstad, want dat is Ottawa.

Over Ottawa

Ottawa is al sinds 1857 de hoofdstad van Canada en heeft tegenwoordig iets meer dan 800.000 inwoners, dus nog geen derde van het inwoneraantal van Toronto. Hoewel de stad nog net in de provincie Ontario ligt, spreekt toch een derde van de bevolking Frans.

Ottawa is een heerlijke stad om te bezoeken tijdens een rondreis door Oost-Canada. De leukste bezienswaardigheden liggen op redelijk te bewandelen afstand van elkaar.

Geschiedenis hoofdstad van Canada

Tot 1812, toen de eerste Europese kolonisten hier kwamen, was er niet veel. De Europeanen streken hier vooral neer voor de houtkap. Na de Oorlog van 1812-1815 stimuleerde de overheid mensen om zich in de regio Ottawa te vestigen. In die tijd had kolonel By de leiding over de stad en deze groeide gestaag.

Vanaf het moment dat kolonel By besloot tot de aanleg van het Rideau-kanaal, groeide de stad harder en vanaf 1855 explosief door de enorm toegenomen handel.  Het Rideau-kanaal verbond de Ottawa River met de stad Montreal, waardoor er in Ottawa veel meer werk beschikbaar kwam.

Op 31 december 1857 werd Ottawa verkozen tot hoofdstad van Canada. Het parlementsgebouw werd gebouwd op Parliament Hill, van waar het gebouw een statig baken vormt vanuit de wijde omgeving.

In 1893 werd het transportsysteem van paardenkarren vervangen door elektrische spoorwegen en maakte de stad een nieuwe groeispurt door.  In de twintigste eeuw groeide Ottawa verder en na de Tweede Oorlog trokken met name veel Duitse immigranten naar Ottawa. De jaren 60 en 70 maakten de hoofdstad tot de nummer 1 techstad van Canada en een ware explosie van grote gebouwen en wolkenkrabbers begon de skyline van de stad te domineren.

Tegenwoordig is Ottawa een moderne stad met een heel gezellig centrum. Je kan er lekker shoppen in de malls, flaneren langs de brede boulevards of genieten van de historische architectuur rond Parliament Hill en het Rideau Canal.

Bezienswaardigheden in Ottawa

Als je in Ottawa bent, is het absoluut aan te raden om de volgende bezienswaardigheden te bezoeken:

Parliament Hill: het parlementsgebouw is te bezichtigen met een rondleiding, maar je kan het ook zelfstandig doen. Ik raad aan de rondleiding te kiezen, want dan leer je echt alles over de Canadese politieke geschiedenis. Het kan zelfs per gids schelen wat je leert, iedereen heeft kennelijk zijn eigen specialisme.

Rideau Canal: Het nabijgelegen Rideau Canal is natuurlijk prachtig met de talloze goed onderhouden sluisjes. Natuurlijk is het kanaal tijdens de winter op zijn mooist, maar ook in de zomer is het heerlijk om hier met een boek in het zonnetje te gaan zitten.

Ottawa Jail Hostel: Ooit was dit een lugubere gevangenis waar alleen de allergevaarlijkste criminelen terecht kwamen. Tegenwoordig is het een Hi Hostel, maar je kunt er ook als bezoeker een rondleiding krijgen. Velen zeggen dat het er spookt en dat ze ’s nachts stemmen hebben gehoord. Ikzelf heb er ooit overnacht, maar heb niets gehoord. Wel kan ik je verzekeren dat je nog nooit op zo’n barslecht bunkbed hebt geslapen. Lees meer over het Ottawa Jail Hostel.

National Gallery of Canada: een bezoek aan dit museum in de hoofdstad van Canada mag absoluut niet ontbreken. In het museum vind je vooral een schat aan Canadese kunst die varieert van schilderijen, tekeningen, foto’s tot beeldhouwwerk. Alhoewel de nadruk ligt op Canadese kunst, het museum bezit ook werk van vele gerenommeerde Europese kunstenaars. Het museum heeft een sterke collectie moderne en hedendaagse kunst met enkele van de bekendste werken van Andy Warhol.

Diefenbunker: Hoewel de Diefenbunker een stukje buiten de stad ligt (30km), is het zeker een aanrader om te bezoeken. Deze bunker werd tijdens de Koude Oorlog gebouwd en bestaat uit 4 verdiepingen met meer dan 9.300 vierkante meter. Lees meer over de Diefenbunker.