Ottawa, de hoofdstad van Canada incl. stadskaart

Hoofdstad van Canada Ottawa

Ottawa is de hoofdstad van Canada, in tegenstelling tot wat de meeste mensen aannemen. Zij noemen direct Toronto als de hoofdstad, omdat dat de grootste stad van Canada is. Toronto is wel de grootste stad van Canada, maar niet de hoofdstad, want dat is Ottawa.

Over Ottawa

Ottawa is al sinds 1857 de hoofdstad van Canada en heeft tegenwoordig iets meer dan 800.000 inwoners, dus nog geen derde van het inwoneraantal van Toronto. Hoewel de stad nog net in de provincie Ontario ligt, spreekt toch een derde van de bevolking Frans. Dit komt doordat de provinciegrens vlak langs de stad loopt door de Ottawa River. Aan de ene kant van de rivier ligt de provincie Quebec, aan de andere kant Ontario.

Ottawa is een heerlijke stad om te bezoeken tijdens een rondreis door Oost-Canada. De stad staat bekend om zijn prachtige parken en groene ruimtes. Het Rideau Canal, dat in de winter wordt omgetoverd tot ’s werelds grootste ijsbaan, is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een geliefde plek voor zowel toeristen als lokale bewoners. Het Gatineau Park, net over de rivier in Quebec, biedt uitgestrekte wandel- en fietspaden en is vooral in de herfst een spectaculaire plek vanwege de kleurrijke bladeren.

Cultuurliefhebbers zullen in Ottawa genoeg te ontdekken hebben. Het National Gallery of Canada huisvest een indrukwekkende collectie Canadese en internationale kunstwerken. Het Canadian Museum of History vertelt het verhaal van de Canadese geschiedenis op een boeiende en informatieve manier. Daarnaast vinden er het hele jaar door festivals en culturele evenementen plaats, zoals Winterlude in de winter en het Canadian Tulip Festival in de lente.

De leukste bezienswaardigheden liggen op een redelijk te bewandelen afstand van elkaar. Als ik Ottawa zou moeten omschrijven voor iemand die er nog nooit is geweest, dan zou ik het als volgt uitleggen: een typisch Canadese stad, gemoedelijk, energiek, cultureel, historisch en een flink vleugje Europese invloeden.

Snelle facts hoofdstad van Canada

Inwoners Ottawa: 934.243 (2016)

Inwoners CMA of Ottawa & Gatineau (metropool): 1.300.000 (2016)

Oppervlakte: 796 km2

Inwoners per/km2: 334/km2                    

Hoeveelste stad van Canada: 4e

Gesticht in: 1826 als Bytown, in 1855 als City of Ottawa.

Taal: 44% van de bevolking is tweetalig (Engels-Frans)

Klimaat: vochtig landklimaat met koude, vochtige winters en warme, klamme zomers

Gemiddelde leeftijd bevolking: 40,1 jaar oud

Afstand Ottawa – Montreal: 199 kilometer

Afstand Ottawa – Québec: 445 kilometer

Afstand Ottawa – Toronto: 450 kilometer

Afstand Ottawa – Halifax: 1.435 kilometer

Geschiedenis hoofdstad van Canada

Tot 1812, toen de eerste Europese kolonisten hier kwamen, was er niet veel. De Europeanen streken hier vooral neer voor de houtkap, aangezien hier in de omgeving eindeloze bossen te vinden waren. Na de oorlog van 1812-1815 stimuleerde de overheid mensen om zich in de regio Ottawa te vestigen. In die tijd had kolonel By de leiding over de stad en deze groeide gestaag.

Vanaf het moment dat kolonel By besloot tot de aanleg van het Rideau-kanaal, groeide de stad harder en vanaf 1855 explosief door de enorm toegenomen handel en dus werkgelegenheid.  Het Rideau-kanaal verbond de Ottawa River met de stad Montreal, waardoor er in Ottawa veel meer werk beschikbaar kwam.

Op 31 december 1857 werd Ottawa verkozen tot hoofdstad van Canada. Het parlementsgebouw werd gebouwd op Parliament Hill, van waar het gebouw een statig baken vormt vanuit de wijde omgeving.

In 1893 werd het transportsysteem van paardenkarren vervangen door elektrische spoorwegen en maakte de stad een nieuwe groeispurt door.  In de twintigste eeuw groeide Ottawa verder en na de Tweede Oorlog trokken met name veel Duitse immigranten naar Ottawa. De jaren 60 en 70 maakten de hoofdstad tot de nummer 1 techstad van Canada en een ware explosie van grote gebouwen en wolkenkrabbers begon de skyline van de stad te domineren.

Tegenwoordig is Ottawa een moderne stad met een heel gezellig en voor Canadese begrippen een compact centrum. Je kan er lekker shoppen in de malls, flaneren langs de brede boulevards of genieten van de historische architectuur rond Parliament Hill en het Rideau Canal.

Ottawa per fiets verkennen

Ottawa is uitstekend geschikt om per fiets te verkennen. De stad heeft in tegenstelling tot veel andere Noord-Amerikaanse steden een uitstekend netwerk van fietspaden en fietsvriendelijke straten, waardoor het gemakkelijk en veilig is om de bezienswaardigheden te ontdekken terwijl je geniet van de frisse lucht en het prachtige landschap.

Een populaire route voor fietsers is de Rideau Canal-route. Deze route volgt het schilderachtige Rideau Canal, dat in de zomer een rustige waterweg is. Je kunt langs de oevers van het kanaal fietsen en genieten van het uitzicht op de historische gebouwen van Parliament Hill en de charmante sluizen.

Een andere prachtige fietsroute brengt je naar Gatineau Park, aan de overkant van de Ottawa River in Quebec. Hier vind je kilometerslange paden omringd door weelderige wouden en adembenemende uitzichten. Het Pink Lake-pad in het park biedt een uitdagende klim, maar als beloning krijg je een spectaculair uitzicht op het diepblauwe Pink Lake, vooral in de herfst wanneer de bladeren mooi verkleuren.

Voor de fietsers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, is de Ottawa River Pathway een goede keuze. Deze fietstocht voert langs de historische bezienswaardigheden zoals het Canadian Museum of History en biedt ook prachtige uitzichten op de Ottawa River en de skyline van de stad.

Onderweg heb je veel mogelijkheden om te pauzeren bij gezellige cafés en picknickplekken, waar je kunt genieten van een hapje of drankje. Je kunt in Ottawa fietsen huren bij verschillende verhuurlocaties, waardoor het gemakkelijk is om de stad te verkennen.

Highlights en bezienswaardigheden in Ottawa

Als je in Ottawa bent, is het absoluut aan te raden om de volgende highlights en bezienswaardigheden te bezoeken:

Parliament Hill: het parlementsgebouw is te bezichtigen met een rondleiding, maar je kan het ook zelfstandig doen. Ik raad aan de rondleiding te kiezen, want dan leer je echt alles over de Canadese politieke geschiedenis. Het kan zelfs per gids schelen wat je leert, iedereen heeft kennelijk zijn eigen specialisme. Ik raad je aan om in het parlementsgebouw de prachtige nationale bibliotheek te bezoeken en met de lift in de kloktoren omhoog te gaan. Van daaruit heb je een werkelijk a-dem-be-ne-mend uitzicht over de Ottawa River. Ook is het leuk om hier het dagelijkse tafereel van de Changing of the Guard te bekijken. Lees verder over Parliament Hill in Ottawa.

Rideau Canal: Het Rideau Canal ligt vlak naast Parliament Hill en dit monument is natuurlijk prachtig om te bezoeken en fotograferen met de goed onderhouden sluisjes. Natuurlijk is het kanaal tijdens de winter op zijn mooist wanneer de lokale bevolking de schaatsen onderbindt en hier gaat schaatsen. Toch is het ook tijdens de zomermaanden een heerlijke plek om te bezoeken. Als je geluk hebt passeren er net een paar plezierboten waarvoor de sluizen moeten worden geschut. Langs de Locks (sluizen) kun je helemaal naar beneden lopen naar de plek waar het Rideau Canal uitkomt in de Ottawa River. Lees meer over het Rideau Canal en de Locks.

Ottawa Jail Hostel: Ooit was dit een lugubere gevangenis waar alleen de allergevaarlijkste criminelen terecht kwamen. Tegenwoordig is het een Hi Hostel, maar je kunt er ook als bezoeker een rondleiding krijgen. Velen zeggen dat het er spookt en dat ze ’s nachts stemmen hebben gehoord. Ikzelf heb er ooit overnacht, maar heb ze niet gehoord. Wel kan ik je verzekeren dat ze hier de slechtste bunkbeds ter wereld hebben. Je krijgt bijna garantie dat je geen oog dicht doet, maar het is wel een ontzettend leuke ervaring. Lees meer over het Ottawa Jail Hostel.

National Gallery of Canada: een bezoek aan dit museum in de hoofdstad van Canada mag absoluut niet ontbreken, zelfs als je niet van musea houdt. De reden hiervoor is dat dit museum namelijk een geweldige schat herbergt aan Canadese kunst, van de aboriginals tot aan de hedendaagse kunstenaars. In het museum vind je vooral een schat aan Canadese kunst die varieert van schilderijen, tekeningen, foto’s tot beeldhouwwerk. Alhoewel de nadruk ligt op Canadese kunst, het museum bezit ook werk van vele gerenommeerde Europese kunstenaars. Het museum heeft een flinke collectie moderne en hedendaagse kunst met enkele van de bekendste werken van Andy Warhol. Een uitgelezen kans om deze in het echt te zien!

Diefenbunker: Hoewel de Diefenbunker een stukje buiten de stad ligt (30km), is het zeker een aanrader om te bezoeken. Deze bunker werd tijdens de Koude Oorlog gebouwd en bestaat uit 4 verdiepingen met meer dan 9.300 vierkante meter oppervlakte. Deze atoombunker werd tijdens de koude oorlog gebouwd om de Canadese regering een veilig plek te bieden tijdens een eventuele atoomaanval. Gelukkig is deze er nooit gekomen en is deze unieke plek nu opengesteld voor publiek. Lees meer over de Diefenbunker.

Byward Market: In het hart van Ottawa ligt één van de oudste en grootste openbare markten van het land: de historische Byward Market. Gelegen op loopafstand van Parliament Hill en de sluizen van het Rideau Canal vind je één van de leukste highlights van de hoofdstad Ottawa, een supergezellige markt die als knooppunt dient voor fijnproevers en shoppers. Hier maak je kennis met lokale producten, koop je je souvenirs voor het thuisfront en kun je gezellig uit eten of ’s avonds de kroeg induiken. Lees meer over de Byward Market.

The Green Belt: Vlak ten oosten en zuidoosten van de stad ligt het gebied van de Green Belt. Dit prachtige gebied omzoomt de hoofdstad Ottawa en is aan zowel oostelijke als westelijke zijde met de Ottawa River verbonden. Hier vind je eindeloos veel wandelplezier, mooi wetlands en boerderijen die op de Byward Market hun waren verkopen. Tip: huur een paar fietsen om de omgeving te verkennen. De binnenstad van Ottawa is trouwens ook prima ingericht om de stad per fiets te verkennen met voldoende fietspaden.

In deze video krijg je een mooie indruk van Ottawa, de hoofdstad van Canada. De online inzoombare stadskaart van Ottawa kan je hier bekijken.

Ottawa hoofdstad van Canada stadskaart

Leuke activiteiten in Ottawa, de hoofdstad van Canada

Naast een bezoek aan de bovenstaande highlights, kun je ook nog veel andere leuke dingen ondernemen.

1.Ga lekker naar buiten in de Green Belt

De Greenbelt is een groene zone van meer dan 20.000 hectare natuur en verbindt Ottawa met het aan de andere zijde van de stad gelegen Gatineau Park.  Het landschap wordt gekarakteriseerd met boerderijen, bossen en wetlands. In de zomer is het heerlijk om een paar fietsen te huren en de Greenbelt te gaan verkennen. In de winter kan dit natuurlijk al langlaufend of op snowshoes. Ook is het heerlijk al peddelend bvanaf de Ottawa River de stad te bezichtigen.

2.Proef de eersteklas cultuur in Ottawa

De hoofdstad heeft musea, galerieën en theaters van wereldklasse. Bezoek zeker de National Gallery of Canada waar The Group of Seven Paintings wordt geexposeerd. Deze groep aparte landschapsschilders stammen uit de Engelse school van de jaren 1930 en durven de ruwe natuurlijke natuur van Canada te schilderen in hun eigen stijl. Let ook zeker op de werken van Emily Carr over het leven van de First Nations.

Verlaat de hoofdstad ook zeker niet zonder een bezoek aan de Diefenbunker, de ondergrondse bunker die stamt uit de Koude Oorlog, waarin de premier met zijn 535 overheids- en defensiefunctionarissen had moeten overleven na een nucleaire aanval.

3.Duik in de politieke geschiedenis

Ottawa is de thuisbasis van de federale overheid en het kloppende hart van politiek Canada. Parliament Hill is dan ook de prominent aanwezig in de stad Ottawa. In het parlementsgebouw kun je een interessante rondleiding krijgen met (voor mij) als hoogtepunt de nationale bibliotheek.

Op het terrein van Parliament Hill staan meer dan 20 standbeelden en monumenten, waaronder prominenten van de Canadese politieke geschiedenis. Ga bij de rondleiding door het parlementsgebouw ook zeker de klokkentoren in, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Van begin juli tot begin september is ’s avonds Parliament Hill ‘the place to be’. Je kunt dan de spectaculaire lasershow Northern Lights zien, die onder begeleiding van een 5.1 surround op het neogotische middenblok van het parlementsgebouw wordt geprojecteerd.

4.Wees hip en proef de nieuwste trends

Maak absoluut een wandeling door de trendy wijk Westboro. Hier vind je heerlijk eten dat uiteenloopt van veganistische haute cuisine tot zeer decadente Wagyu hamburgers. Deze wijk heeft ook talloze leuke boetiekjes.

5.Ga op zoek naar stads wildlife

In de directe omgeving van de stad zal je geen lynxen en dergelijke tegenkomen, maar mooie uilen, schildpadden, coyotes, bevers, muskusratten en skunks kun je wel tegenkomen.

6.Proef de heerlijke lokale biertjes

De ambachtelijke bierscene is een levendige cultuur in Ottawa. Dit komt door de grote aantallen Duitsers die in de stad terechtkwamen na de Tweede Wereldoorlog. Het is leuk om proeverijen te bezoeken bij brouwerijen zoals Kichesippi of Beyond the Pale. Je kan ook een bier tour doen met bijvoorbeeld Brew Donkey Tours of lekker gaan proeven bij de Craft Beer Market, een restaurant met meer dan 100 soorten bier van de tap.

Met de bovenstaande zes highlights van Ottawa maak je je bezoek aan de hoofdstad in ieder geval zeker tot een succes!

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Ontario

Veelgestelde vragen

Is Ottawa de hoofdstad van Canada?

Ja, Ottawa is de hoofdstad van Canada. In tegenstelling tot wat veel mensen denk is niet Toronto, maar Ottawa de hoofdstad van Canada. Hoewel Toronto qua inwoneraantal ruim drie keer zo groot is als Ottawa, is Ottawa de hoofdstad. In Ottawa is ook het parlementsgebouw gevestigd.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies