Ottawa Jail Hostel, maak kennis met de geesten van ex-gedetineerden

Ottawa Jail Hostel

Het Ottawa Jail Hostel was ooit een beruchte gevangenis die bekend stond om de onmenselijke praktijken en omstandigheden. Toch is het pand nog altijd in gebruik en nog bijzonderder is dat de mensen die er tegenwoordig verblijven dit op vrijwillige basis doen.

Spookachtig hostel

De voormalige lugubere gevangenis sloot in 1972 zijn deuren en de organisatie Hostelling International zag er wel brood in en kocht het pand in Ottawa, Ontario. Na een grondige verbouwing opende het zijn deuren voor toeristen die lowbudget in Ottawa wilden verblijven en waarschijnlijk comfort niet zo heel hoog in het vaandel hadden.

De verbouwing is zodanig gerealiseerd dat de oorspronkelijke staat van het pand in zijn waarde is gebleven. De bovenste verdieping die ooit als dodencel werd gebruikt, is in de oorspronkelijke staat hersteld, zodat bezoekers deze ruimte kunnen verkennen.

Gezien de unieke geschiedenis van het gebouw, is het misschien niet verrassend dat er geruchten de ronde doen dat er in het Ottawa Jail Hostel geesten rondwaren. Veel bezoekers hebben in de loop der jaren meldingen gedaan van dichtslaande deuren, onbekende stemmen en zelfs angstig geschreeuw. Bekijk het hostel van binnen.

Geschiedenis Jail Hostel

Het gebouw werd in 1862 gebouwd naast het toenmalige gerechtsgebouw van de omgeving. Tot de sluiting in 1972 was het gebouw al meer dan een eeuw het belangrijkste gevangenispand in Ottawa en de wijde omgeving.

Waarschijnlijk de bekendste gebeurtenis in de geschiedenis van het gebouw is de executie van Patrick J. Whelan op 11 februari 1869. Whelan werd beschuldigd van de moord op Thomas D’Arcy McGee en zijn daad werd scherp veroordeeld door de bevolking. Op de ophanging waren ongeveer 5.000 mensen afgekomen om te komen kijken. De rechter had beloofd dat het verzoek van Whelan werd ingewilligd om hem te begraven in het familiegraf in Montreal. Men vreesde echter voor rellen en Whelan’s lichaam werd heimelijk begraven op een geheime locatie op het gevangenisterrein. Juist deze onbekende locatie op het terrein van het Ottawa Jail Hostel draagt ​​bij aan de geruchten over geesten.

Jail Hostel Ottawa

Bovendien is bekend dat de gevangenen onder zeer onmenselijke omstandigheden hebben geleefd tijdens hun detentie. Op hoogtepunten werden er tot wel 150 gevangenen gedwongen om de ongeveer 60 kleine en 30 iets grotere cellen met elkaar te delen. Mannen werden gemengd met vrouwen en kinderen. Ook de mensen die vast zaten voor een dronkenschapje of ander licht vergrijp moesten de cel delen met moordenaars of compleet gestoorde idioten.

Verblijf bij Ottawa Jail Hostel

Ikzelf heb in 2011 in het hostel verbleven. De omstandigheden zijn inderdaad nog steeds erbarmelijk. Keiharde ‘bunk beds’ zorgen nu niet bepaald voor een comfortabele nachtrust en continu ben je alter of je geen mysterieuze geluiden hoort. Geen aanrader als je een ‘Cinderellaverblijf’ gewend bent.

De kleine cellen zijn samengevoegd tot één kamer en hebben hun originele tralies nog ervoor zitten. Wel zijn ze dichtgetimmerd, zodat je wel privacy hebt. Kortom, onder Spartaanse omstandigheden kun je hier proeven aan het oude gevangenisleven in Ottawa.

Ik kan me voorstellen dat je op voorhand al genezen bent, maar je kunt het hostel ook als bezoeker bekijken. Tijdens de zomermaanden zijn er dagelijks rondleidingen door het gevangenispand.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Ontario

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies