Peggy’s Cove, de vuurtoren en het prachtige haventje

Peggy's Cove Nova Scotia vuurtoren haventje

Peggy’s Cove is een kleine dorpje aan de oostkust van St. Margarets Bay ten zuiden van de stad Halifax. Het kleine dorpje is vooral beroemd is om de vuurtoren van Peggy’s Point (opgericht in 1868).

Peggy’s Cove ligt op 43 kilometer ten zuidwesten van Halifax en is een van de vele kleine vissersgemeenschappen in de regio. De gemeenschap is genoemd naar de gelijknamige baai. Het dorp markeert het oostelijke punt van de St. Margaret’s Bay.

Geschiedenis Peggy’s Cove

De eerste geregistreerde naam van de baai was “Eastern Point Harbor of Peggs Harbor” in 1766. Het dorp is waarschijnlijk vernoemd naar de Saint Margaret’s Bay (Peggy is de koosnaam voor Margaret), die Samuel de Champlain naar zijn moeder Marguerite noemde. Champlain was de Franse cartograaf die ook de grondlegger is van Québec City.

Er zijn zeer uiteenlopende theorieën over de herkomst van de naam. Eén daarvan suggereert dat het dorp misschien is vernoemd naar de vrouw van een vroege kolonist. Deze legende beweert dat de naam is ontleend aan de enige overlevende van een schipbreuk bij Halibut Rock vlakbij de baai. De kunstenaar en inwoner William deGarthe zei dat ze een jonge vrouw was, terwijl anderen juist beweren dat ze een klein meisje was dat te jong was om zich haar naam te herinneren en dat de familie die haar adopteerde haar Peggy noemde.

Peggy's Cove Haven

De overlevende van de schipbreuk trouwde in het jaar 1800 met een inwoner van de baai en werd bekend als “Peggy of the Cove”, dat uiteindelijk werd ingekort tot Peggy’s Cove.

Het dorp werd gesticht in 1811 toen de provincie Nova Scotia een landschenking deed van meer dan 800 hectare aan zes Duitse families. Rond 1900 was het dorp qua inwoners het grootst: zo’n 300. In die tijd had de gemeenschap een schoolgebouw, een kreeftenconservenfabriek, een school en een winkel.

Peggy’s Cove als toeristische bestemming

Van oudsher is het pittoreske dorp een trekpleister geweest voor kunstenaars en fotografen. Naarmate de bereikbaarheid verbeterde, nam het aantal bezoekers toe. Tegenwoordig is de bevolking in omvang kleiner, maar het toerisme groeit nog altijd. De visserij blijft echter de voornaamste bezigheid in Peggy’s Cove, waardoor het vredige imago van het dorp blijft behouden.

De resten van orkaan Juan vernielden in 2003 verschillende huizen door overstromingen. Daarbij raakte ook de golfbreker van de baai beschadigd. De resten werden in 2009 verder weggespoeld door de orkaan Bill. Hierdoor konden de golven een huis en een cadeauwinkel ernstig beschadigen en spoelde een van de karakteristieke houten visloodsen weg.

Vanaf het begin draaide de economie van het dorp rond de visserij. Na de Tweede Wereldoorlog werd het aandeel van het toerisme steeds groter. Tegenwoordig is het toerisme de voornaamste bron van inkomsten, maar het vissen op kreeft is nog altijd de voornaamste bezigheid.

Wat kan ik verwachten als bezoeker?

Wanneer je het dorpje bezoekt kun je overdag drommen mensen verwachten. Aangezien het oosten van Canada nog lang niet zo druk is als het westen, blijft de grote drukte van de parken in West-Canada je gelukkig bespaard, maar toeristisch is het wel bij attracties zoals deze.

Aan de parkeerplaats staat de Tourist Information waar je informatie kunt inwinnen, niet alleen over de vuurtoren en het dorpje, maar ook over de natuur en de mooie omgeving. Vanaf de parkeerplaats kun je door het dorpje naar de vuurtoren lopen. Onderweg door het dorpje kom je nog wat leuke cadeauwinkeltjes tegen en een ijssalon.

Bij de vuurtoren kun je over de basaltrotsen lopen. Pas echter op dat je je niet op de natte delen begeeft, want die zijn spekglad en het zal niet de eerste keer zijn dat een achteloze toerist in de golven verdwijnt en moet worden gered.

Bij de vuurtoren van Peggy’s Cove is ook een gezellig souvenirwinkeltje met een kleine restauratie en is het buiten heerlijk vertoeven op een van de bankjes en te genieten van de gezellige drukte.

Peggy's Cove Nova Scotia

Geologie

Wanneer je in de omgeving van Peggy’s Cove rijdt, zie je basalten kustlijn. Ook de rotsen waarop de iconische vuurtoren staat, zijn het overblijfsel van de vulkanische activiteit van meer dan 400 miljoen jaar geleden. De tektonische beweging van de aardkorst veroorzaakte dat gesmolten gesteende vanuit het binnenste van de aarde omhoog borrelde. Dit vormde de rotsen die we tegenwoordig zien en die voor een belangrijk deel de provincie Nova Scotia heeft gevormd.

Het unieke landschap rondom Peggy’s Cove en de omliggende gebieden werd vervolgens geërodeerd door de gletsjers en de getijden van de oceaan. Ongeveer 20.000 jaar geleden trok een ijskam zich zuidwaarts vanuit het noorden over een groot deel van Noord-Amerika. Daarbij voerden de gletsjers enorme brokken van 415 miljoen jaar oud Devoon-graniet met zich mee en lieten die her en der in het landschap achter.

Toen de gletsjers zich terugtrokken en smolten, waren enorme stukken basalt van het oppervlak weggeschuurd en de gesmolten landgletsjers veroorzaakten stromen en rivieren naar de zee.

Door de ruige schoonheid van het landschap is ook de omgeving rond Peggy’s Cove tegenwoordig beschermd gebied. De wetgeving verbiedt ontwikkeling in en rond het dorp. Gelukkig maar, want dit unieke stukje Canada is onvervangbaar!

Swissair 111 Memorial Site

Vlakbij Peggy’s Cove ligt een herdenkingsplaats van het op 2 september 1998 gecrashte vliegtuig van Swissair Flight 111, waarbij alle 229 passagiers om het leven kwamen. Er zijn twee gedenktekens voor de ramp, één op ongeveer een kilometer afstand ten noordwesten van het dorp ligt. De andere bevindt zich in Bayswater, aan de andere kant van de Saint Margaret’s Bay. De twee monumenten en de crashlocatie bevinden zich op de hoekpunten van een ongeveer gelijkzijdige driehoek over de baai.

Bezoekerstips Peggy’s Cove

Als je van fotograferen houdt, is het absoluut aan te raden ’s morgens voor zonsopkomst naar Peggy’s Cove te gaan. De prachtige omgeving en de iconische vuurtoren leveren prachtige plaatjes op en bovendien ontloop je de grote mensenmassa’s die overdag wel aanwezig zijn. Dit biedt unieke kansen voor de allermooiste foto’s van de vuurtoren en de schilderachtige omgeving.

Memorial Peggy's Cove

Tegenover de parkeerplaats ligt het William E. deGarthe Carved Monument, een aandenken aan de uit Finland geëmigreerde kunstenaar die veel tijd van zijn leven doorbracht in Peggy’s Cove. Vanaf de parkeerplaats naar de vuurtoren kun je ook vlak voor het haventje rechtsaf lopen, Lobster Lane. Vanaf hier kun je het kloofje fotograferen vanuit een andere hoek.

Wanneer je doorloopt richting de vuurtoren, kijk dan goed naar rechts uit over het kloofje waar de fuiken en vissersboten liggen. Dit is de typische 13-in-een-dozijnfoto, maar het is natuurlijk altijd leuk om die zelf te kunnen maken!

Als je van lekkere koffie houdt, koop dan bij het souvenirwinkeltje een kop heerlijke espresso. Als liefhebber kan ik je garanderen dat het goede koffie is!

Bekijk in deze video prachtige dronebeelden van Peggy’s Cove.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies