Port Renfrew: Avatar Grove, een regenwoud van oeroude reuzen

Port Renfrew Avatar Grove bomen

Port Renfrew, een klein kustplaatsje aan de zuidkust van Vancouver Island. Het zou zo een klein onbetekenend plaatsje zijn waar je zo doorheen rijdt als je op vakantie bent. Maar o! Wat zou je iets schitterends missen als je zou doorrijden! Het is namelijk de ‘grote-bomen-hoofdstad’ van de wereld!

Port Renfrew trekt bezoekers vanuit de hele wereld naar deze omgeving. In deze regio, zo’n 20 minuutjes rijden ten noorden van Port Renfrew, staan namelijk bomen van wel duizend jaar oud. En hoewel het er niet veel meer veel fijn, zijn deze oerbossen uniek en worden ze tegenwoordig streng bewaakt om dit botanische erfgoed te behouden.

Port Renfrew, Avatar Grove

T.J. Watt is de man die zich inzet voor het behoud van Avatar Grove, het gebied dat vlak boven Port Renfrew ligt. “Ik ontdekte Avatar Grove in 2009, toen ik op zoek was naar oude bomen in de Gordon River Valley, hier vlakbij Port Renfrew”, zegt 31-jarige Watt. “De meest toegankelijke oerbossen worden meestal direct gedocumenteerd en in het verleden direct ‘gelogd’ (ontbost door de houtbouw), dus het is verrassend dat dit gebied nog steeds bestaat, want het ligt op slechts een paar minuten lopen van de weg.”

Watt moest destijds snel actie ondernemen om het gebied te behouden, want het gebied stond al op de agenda om te ontbossen. Samen met een paar andere actievoerders richtten ze de Ancient Forest Alliance op en met de lokale Kamer van Koophandel konden zij het tij keren en voorkomen dat de loggers aan de slag gingen. Sindsdien wordt het oerbos beschermd. De lokale economie van Port Renfrew en de Pacheedaht First Nation bevolking vaart er zelfs wel bij door de bezoekers vanuit de hele wereld die hiernaartoe komen.

Monumentale ceders

Wanneer je tussen de knoestige reuzen loopt, is het moeilijk te ontkennen dat dit wel heel indrukwekkend is. De rode ceders, Douglassparren en Amabilissparren zijn zo enorm dat het wel een vreemde planeet lijkt. De ‘spieren’ van stammen lijken wel de gedraaide pijpen van een orgel. De hoogte van de bomen is zo enorm dat je je hoofd echt achterin je nek moet gooien om ze te kunnen zien.

Sommige bomen hebben zulke enorme proporties dat je ze bijna kan vergelijken met de bomen in Sequoia National Park in Californië, USA. Er is één boom, beter bekend als de San Juan Spruce, en die is 62.5 meter hoog met een diameter van 3,7 meter. ‘s Werelds grootste douglasspar staat ook in het gebied. Deze zogenaamde Red Creek Fir meet een hoogte van 73.8 meter en heeft een omtrek van 4,2 meter.

Ontdekker Watt verzorgt tegenwoordig rondleidingen door Avatar Grove. “Mijn hoop is dat mijn werk in Avatar Grove helpt om mensen te laten inzien hoe belangrijk het is dat deze oerbossen bewaard blijven. Het behoud komt niet alleen het milieu ten goede, maar is ook goed voor de lokale economie.”

De oude oerbossen van Vancouver Island zijn belangrijk voor het behoud van bedreigde diersoorten, de stabiliteit van het lokale klimaat en schoon water. De First Nation stammen in het gebied gebruiken omgevallen bomen om kano’s, huizen en culturele dingen van te maken.

Port Renfrew is eenvoudig te bereiken vanuit Victoria. Het is een kleine twee uur rijden. Een lokale organisatie die tours organiseert naar Avatar Grove is Big Tree Tours, gevestigd in Victoria, BC, Canada.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Vancouver Island

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies