Powder Highway van British Columbia

Powder Highway van British Columbia

De Powder Highway van British Columbia is natuurlijk het walhalla voor elke skier. De Powder Highway wordt ook wel de Powder Triangle genoemd, aangezien hij in een soort van driehoek loopt. Het zal niet de eerste keer zijn dat wintersporters die de Powder Highway voor het eerst hebben geskied, dat ze zweren nooit meer naar hun oude bestemming terug te keren.

Wanneer je als fanatieke wintersporter eenmaal je hart hebt verloren aan de fantastische skigebieden van British Columbia, dan is het moeilijk om weer naar huis terug te keren aan het eind van je skivakantie.

Over de Powder Highway van British Columbia

Met name in de zuidoostelijke hoek van BC, in de Kootenay Rockies, ligt een grote concentratie van skiresorts. Dit deel van de Powder Highway staat bekend om de droge poedersneeuw en stuifsneeuw. Kortom, hier vind je de perfecte sneeuw om je hart op te halen als snowboarder of skiër op de geweldige skihellingen van dit deel van de zuidelijke Canadese Rockies.

Veel wintersporters gaan naar British Columbia en bezoeken een resort en als bonus bezoeken ze dan nog een tweede skigebied. Alleen de echte fanatiekelingen gaan op multi-resort skisafari of leggen op eigen houtje de route van de Powder Highway van British Columbia af.

Een van de grote voordelen van de Powder Highway is dat alles relatief goedkoop is. Lifttickets, eten en accommodatie zijn redelijk geprijsd, zeker als je genoegen neemt met een verblijfplaats in een nabijgelegen stadje in plaats van op het resort zelf.

Waar ligt de Powder Highway van BC precies?

Er is geen consistente definitie van hoe de Powder Highway precies loopt en dat komt door de vele resorts die ook graag tot de route behoren en simpelweg de route ‘even omgooien’, zodat ze ook meedoen.

De kenners van de Poedersnelweg zijn het er in ieder geval over een dat Revelstoke tot de Highway behoort en dat de route verder gaat via de Trans Canada Highway naar Kicking Horse. Vanaf daar gaat de route naar het zuiden via Highway 95 en daar liggen Panorama en Kimberley, totdat je Highway 3 bereikt, van waaraf je een kleine omweg kunt maken naar Fernie.

Vervolgens gaat de weg westwaarts op Highway 3 naar Red Mountain met een kleine omweg via Whitewater en dan gaat de route weer noordwaarts terug naar Revelstoke.

Bereikbaarheid

Er zijn verschillende luchthavens die toegang verschaffen tot de Powder Highway van British Columbia. Je kan aanvliegen op Calgary, Spokane in de staat Washington, VS, of op de internationale luchthaven van Kelowna. Hoewel veel mensen Vancouver ook in dit rijtje hadden verwacht, is de afstand van Vancouver tot Revelstoke ruim 150 meer dan vanuit Calgary. Vanuit Spokane in de VS, rijd je in ruim drie uur naar Nelson, BC.

De kosten en de reistijd van de vlucht zijn een factor voor je besluitvorming. Ook de prijzen van autohuur spelen een rol. Wanneer je besluit op Spokane aan te vliegen, houd dan rekening met hogere autohuurprijzen. Ook geldt meestal dat je de huurauto weer op een depot in hetzelfde land moet afleveren, waardoor je niet op Spokane kunt aanvliegen en kunt vertrekken vanuit Calgary.

Er is ook nog een Powder Highway, de “Northern BC Powder Highway”, een term die we hebben bedacht voor nog een geweldige roadtrip op het gebied van Smithers en Terrace.

Powder Highway route

Je kunt natuurlijk je eigen route plannen, maar met het volgende voorbeeld heb je een leidraad voor de route van de Powder Highway.

Je vlieg aan op Calgary en daar haal je de huurauto op. Vanaf daar rijd je westwaarts over de Trans Canada Highway via Banff Sunshine Village en Lake Louise. Hoewel deze resorts niet tot de Powder Highway behoren kun je ze zeker wel bezoeken. Ze gelden namelijk als de beste skiresorts van Alberta. Kicking Horse Mountain Resort is het doel.

Kicking Horse Mountain Resort, Golden

Het Kicking Horse Mountain Resort ligt vlak buiten het gezellige plaatsje Golden. Het skigebied heeft een enorme verticaal van 1.260 meter en heeft een indrukwekkend terrein. Een van de opvallende kenmerken van Kicking Horse zijn de dubbele zwarte diamond afdalingen. Het maakt niet uit hoe goed of ervaren je bent als skiër of snowboarder, hier vind je uitdagingen genoeg, waarbij het angstzweet je soms in je skischoenen loopt. Lees meer over het Kicking Horse Mountain Resort.

Panorama

Vanuit Kicking Horse naar Panorama Mountain Resort is het 152 kilometer rijden. Panorama is een uitstekend all-round skioord met veel mogelijkheden. Toch is het geen must, aangezien het resort geen enorme sneeuwhoeveelheden krijgt. Toch is het zeker de moeite waard om er heen te gaan. Je kunt er namelijk prachtig heliskiën. Ook voor de niet-skiers is er veel te doen. Je kan er ook fatbiken of met een snowmobile op pad. Lees meer over het Panorama Mountain Resort.

Kimberley

Kimberley ligt 141 kilometer ten zuiden van Panorama. Hoewel het skigebied van Kimberly beslaat een gebied van ruim 700 hectare en is van middelgroot formaat. Het resort beschikt over 140 pistes en vijf bowls en is voornamelijk geschikt voor beginners en redelijk gevorderden. De echte dare devils zullen zich hier al snel vervelen. Wel is Kimberly een ontzettend gezellig oud mijnstadje met gezellige restaurantjes en barretjes. Lees meer over het Kimberley Alpine Resort.

Fernie

Vanuit Kimberley wijken we een stukje af van de route en met een rit van 118 kilometer gaan we naar Fernie. Sommigen beweren dat Fernie niet tot de Powder Highway behoort, maar het is wel een topbestemming!

Het Fernie Alpine Resort heeft veel geweldig terrein en heeft een enorme sneeuwval elk jaar. Hiermee heeft Fernie de reputatie van de beste poedersneeuw van de Rockies. Met een oppervlakte van ruim 1000 hectare en veel variatie in het terrein kan elke wintersporter hier volledig losgaan. Lees meer over Fernie Alpine Resort.

Nelson, Whitewater Ski Resort

Vanuit Fernie gaat de rit verder naar Nelson, een rit van 326 kilometer (of 259 als je Fernie overslaat). Nelson is een van veel kenners de favoriete skibestemming in British Columbia. Het is een spectaculaire stad gelegen aan een arm van het majestueuze Kootenay Lake en ligt centraal in een van de beste skigebieden van Canada.

Wat het Whitewater resort zo bijzonder maakt is dat het een community resort is. Het strijdt niet met andere resorts om de status, maar is heel authentiek en heeft een vaste schare bezoekers. Toch moet er dan iets speciaals zijn aan het skigebied. Inderdaad, want tot 2010 was het een vrij saaie bedoeling. Vanaf toen kwam blies de Glory Ridge stoeltjeslift het gebied nieuw leven in, waardoor het skigebied plots twee keer zo groot werd. De geweldige sneeuwhoeveelheden en –kwaliteit trekken bezoekers uit de wijde omgeving. Lees meer over het Whitewater Ski Resort.

Rossland en Red Mountain

Rossland ligt op slechts 76 kilometer ten zuidwesten van Nelson en is de dichtstbijzijnde stad bij Red Mountain, op slechts 3 km afstand. Red Mountain Resort is werkelijk een juweel van een skibestemming, zeker als er flink wat sneeuw is gevallen. Hier kun je tussen de bomen skien als nergens anders. Je vindt er perfect verlichte pistes en er is een aantal zeer steile afdalingen voor degenen die graag de diepte in storten. Gecombineerd met de heel relaxte en gemoedelijke sfeer is Red Mountain ronduit een superbestemming. Lees meer over Red Mountain Ski Resort in Rossland.

Revelstoke

Vanaf Rossland is het een flink eind rijden naar Revelstoke, de hoofdstad van de Powder Highway in British Columbia. Het is de rit van vier en een half uur absoluut waard, want op Mount Revelstoke heeft het resort een hoogteverschil van maar liefst 1700 meter! Ook zijn er supersnelle liften en het grootste deel van de afdalingen is bestemd voor vergevorderde skiërs. Hier kunnen de echte adrenalinejunks helemaal los gaan!

Afhankelijk van je budget kan je hier ook heliskien. Met gemiddeld 9-14 meter sneeuw per seizoen is het hier onmogelijk om een niet-succesvolle wintersportreis te hebben. Lees meer over Revelstoke Mountain Resort.

Vanaf Revelstoke rijd je via Highway 1 terug naar de luchthaven van Calgary en heb je een goede indruk gekregen van de Powder Highway. Met deze video kun je vast warm worden voor je roadtrip!

Sneeuwval van de Powder Highway

De naam komt niet uit de hemel vallen, de bijna perfecte sneeuw wel! Hoe komt het dat de sneeuw in dit deel van Canada zo geweldig is? Nou, ik zal het even uitleggen.

De gebieden dicht bij de kust krijgen vooral grote volumes sneeuw. De sneeuwvlokken hebben echter de neiging aan de zware kant te zijn, waardoor de sneeuwpak vrij grof van structuur is. De skigebieden aan de oostelijke zijde van de Rockies, dus in Alberta, liggen in de luwte, waardoor ze minder sneeuwval hebben. De skigebieden in Oost-BC vangen de volle mep aan sneeuw uit hogere luchtlagen (steenkoud) die heel fijn van structuur is. De fijne en droge sneeuw zorgt voor de perfecte ski-omstandigheden. Hier zijn wat statistieken van de sneeuwval per seizoen:

 • Revelstoke – 9-14 meter
 • Eagle Pass Heli Skiing – ca. 15 meter
 • Selkirk Tangiers Heli Skiing – 15m
 • Mustang Powder Cat Skiing – 18.3m
 • Kicking Horse – 6.5m
 • Purcell Heli Skiing – 15m
 • Panorama – 5m
 • Kimberley – 4m
 • Fernie – 9.1m
 • Fernie Wilderness Adventures – 11m
 • Wildwater – 12.2m
 • Valhalla Cat Skiing – 12m
 • Retallack Cat Skiing – 14m
 • Red Mountain – 7.6m

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies