Praktische reistips Canada

praktische reistips Canada

Als je op vakantie naar Canada gaat, wil je natuurlijk goed beslagen ten ijs komen. Je moet er niet aan denken dat je de lens van je camera vergeet, vergeet je ETA-formulier aan te vragen of een verkeerde verzekering hebt afgesloten voor de camperhuur. In dit blog zet ik alle praktische reistips even voor je op een rijtje. Zo voorkom je dat je vernikkelt van de kou in de bergen, dat je twee weken met een zonnesteek rondloopt op de Great Plains of dat je verdrinkt door enorme getijdenverschillen in de Bay of Fundy.

Praktische reistips voor je Canada reis

Met de onderstaande praktische reistips bereid ik je zo goed mogelijk voor op je vakantie naar Canada. Deze pagina bevat een samenvatting van een heleboel tips die elders op de website staan uitgelegd. Die specifieke pagina’s kan je eenvoudig bereiken door op de interne linkjes te klikken.

Denk om je reispapieren

Een van de praktische reistips die absoluut niet mag ontbreken is het eTA formulier. Sinds 15 maart 2016 is dit zogenaamde electronic Travel Authorization formulier, naast je paspoort, een verplicht reisdocument als je naar Canada wilt reizen. De reden waarvoor dit formulier is ingevoerd is om reizen naar Canada eenvoudiger te maken en daarnaast illegale immigratie te beteugelen. Op de pagina over het eTA-formulier lees je alle relevante informatie en waar je het formulier kunt aanvragen.  Dit moet je namelijk zelf doen.

Praktische reistips: Oost- of West-Canada?

Veel reizigers die voor de eerste keer Canada als reisbestemming kiezen, weten niet goed waarnaartoe ze het best kunnen gaan. Op de pagina’s Oost-Canada en West-Canada lees je wat je kan verwachten van beide delen. Het is niet zo dat West-Canada mooier is dan het oosten. Elk deel van Canada heeft zijn eigen charme en de beste keuze is afhankelijk van de verwachtingen die je hebt. De Great Plains, dus de prairies van Saskatchewan en Manitoba, daaraan denken de meeste mensen niet eens om daar op vakantie te gaan. Toch zijn er schitterende gebieden te vinden, maar inderdaad, welke verwachtingen heb je bij je reis….?

Parliament Hill, Ottawa, Oost-Canada

Bergen, wildlife, toendra of cultuur, vuurtorens en steden?

Canada strekt zich uit over endeloze vlaktes, omvat enorme berggebieden en heeft bovendien een grote variëteit aan landschappen en klimaten. Sommige regio’s kennen heerlijk zwoele zomers, vergelijkbaar met een mediterraan klimaat, zoals in Zuid-Frankrijk voorkomt, terwijl uitgestrekte gebieden in het verre noorden vrijwel nooit boven het vriespunt uitkomen.

Voor imposante berglandschappen moet je in het westen van Canada zijn, waar de uitgestrekte Rocky Mountains een spectaculaire bergketen vormen. Voor wie het nog extremer wil, is een bezoek aan de regio van het Kluane National Park in Yukon een aanrader. Dit gebied staat bekend als het dak van Canada vanwege de hoge bergtoppen, waarvan Mount Logan met zijn 5.959 meter de hoogste bergpiek van Canada is, en de op een na hoogste in heel Noord-Amerika, na Mount Denali in Alaska.

Wildlife is overal te vinden in Canada, aangezien maar liefst 81% van de Canadese bevolking in stedelijke gebieden woont, waardoor er veel ruimte overblijft voor wilde dieren. Sommige regio’s kennen echter een grotere concentratie aan wildlife dan andere. Zo vind je op Vancouver Island grote populaties zwarte beren en lynxen, terwijl er op de prairies relatief weinig wildlife te vinden is. Naar het oosten en noorden toe neemt het aantal elanden, herten en beren weer toe.

Het noordelijke deel van het land hebben een toendra- of poolklimaat, maar dat betekent niet dat het er altijd extreem koud is. In de zomer kunnen de temperaturen op de toendra’s oplopen tot wel 15 graden Celsius, wat misschien niet tropisch aanvoelt, maar zeker niet oncomfortabel is.

reistips West-Canada

Cultuur vind je door heel Canada. In het westen moet je vooral zijn voor First Nations-cultuur. In het oosten vind je veel cultuur uit het koloniale tijdperk over de Acadians, prachtige vuurtorentjes, leuke landelijke dorpjes en stadjes en de eerste settlements van de Vikingen.

De grote steden van Canadaliggen vooral in het mid-oosten van Canada. Dat zijn Toronto, Montreal. Ottawa en Quebec. Verder zijn de grote steden Winnipeg en Calgary en Vancouver in het westen.

Duur van de vlucht naar Canada

De duur van je vlucht naar Canada is per bestemming verschillend. Toch verschillen ze niet zo veel als je zou verwachten, aangezien Canada natuurlijk een enorm land is. Wanneer je vanuit Amsterdam naar Vancouver vliegt, vlieg je veel noordelijker met de bolling van de aarde mee, dan wanneer je van Amsterdam naar bijvoorbeeld Toronto of Montreal vliegt. Dardoor liggen de reistijden niet zo ver uit elkaar als je zou verwachten. Bij een rechtstreekse vlucht is de reistijd:

 • Halifax: 12u 10 min (incl. 1 keer overstappen)
 • Toronto: 7u 55 min
 • Montreal: 7u 35 min
 • Calgary:  9u
 • Vancouver: 9u 30 min

Tijdsverschil en tijdzones Canada

Het tijdsverschil met Canada is niet overal hetzelfde. Aangezien Canada een enorm land is, is het verdeeld in verschillende tijdzones, welgeteld zes tijdzones. Het tijdsverschil in Vancouver in het westen verschilt bijvoorbeeld 4½ uur met dat van Newfoundland in het oosten. Terwijl de meeste tijdzones verdeeld zijn in hele uren, heeft Newfoundland een tijdzone die slechts een half uur scheelt met de aangrenzende zones. Daarmee is de meest oostelijke provincie van Canada de eerste plek van heel Noord-Amerika waar Nieuwjaar wordt gevierd. Lees meer over de tijdsverschillen en tijdzones in Canada.

Bilingual, tweetalig, bilingue

Als er iets niet mag ontbreken in het lijstje met praktische reistips, dan is het wel dat Canada een tweetalig land is. De twee officiële voertalen zijn Engels en Frans. Frans wordt vrijwel overal in de provincie Quebec gesproken, maar ook in New Brunswick en een stukje Ontario. En tja, noem het maar Frans, want het is vrijwel onbegrijpelijk voor een leek. Het is Frans uit de koloniale tijd, sterk beinvloed door de Engelse tongval en zeer moeilijk te verstaan als je het niet gewend bent.

De Quebecanen zijn heel trots op hun afkomst en dat echoot door in hun taal. TIP: Spreek ze in eerste instantie nooit aan in het Engels, maar in het Frans. Begin je in het Engels, dan doen ze net of ze je niet begrijpen. Ook al is je Frans nog zo bar slecht, probeer het. Kom je er niet uit, dan blijken ze ineens vloeiend Engels te spreken.

Hoewel Engels en Frans de officiele voertalen zijn, worden er door het hele land talloze talen gesproken. Alleen in de hoofdstad Toronto leven mensen van al meer dan 100 nationaliteiten. In het hoge noorden hebben veel Inuit gemeenschappen hun eigen talen, met allerlei dialecten bovendien.

Hoewel Engels en Frans veruit de meest gesproken talen in Canada zijn, worden er ook nog andere talen gesproken. De First Nations – de oorspronkelijke bewoners van Canada – hebben ook hun eigen taal.

Valuta in Canada

De valuta in Canada is de Canadese dollar, die is opgedeeld in 100 pence. Een euro is ongeveer 1,47 dollar waard, andersom is een dollar 0,64 euro waard (dec ’20). In Canada gebruikt men coupures van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Canada was het eerste land ter wereld waar de bankbiljetten volledig van plastic werden gemaakt. Bij de introductie werd er nogal lacherig over gedaan, maar inmiddels zijn de Canadezen zelf ontzettend blij met het veel duurzamere geld. Canadese munten die worden gebruikt zijn die van 5, 10 en 25 cent. Daarnaast worden munten van een dollar en van twee dollar gebruikt, de zogenaamde Loonies en Toonies. Lees meer over de Canadese dollar.

Brandstof en tanken in Canada

De brandstofprijzen in Canada lopen per regio erg uiteen. In de Toronto Area kan het dat je $1,17 betaalt per liter benzine, terwijl je in Calgary $ 0,90 betaalt. In het hoge noorden kunnen de prijzen, ondanks de nabijgelegen Oil Sands, bijzonder hoog oplopen. Als je op vakantie bent, is de website Gasbuddy ideaal om op de centen te letten en je zuinige Nederlandse mentaliteit trouw te blijven.

Als je wilt besparen op de brandstofkosten – wat verstandig is gezien de enorme afstanden en redelijk gepeperde benzineprijzen – tank dan bij voorkeur in grotere steden, waar de prijzen vaak lager liggen dan in afgelegen gebieden of plaatsen waar veel toeristen komen. Gebruik ook de cruisecontrol om een ​​constante snelheid aan te houden en de brandstofefficiëntie te verbeteren. Het gebruik van airconditioning zorgt voor ongeveer 10% extra belasting van de motor en dus tot een verhoogd brandstofverbruik.

Bij het tanken in Canada is het gebruikelijk je credit card of debit card te gebruiken. Het werkt gewoon hetzelfde als bij onbemande benzinepompen in Nederland. Let op, want hoewel het er steeds minder worden, zijn er in Canada nog verrassend veel bemande benzinepompen, waar je full service wordt geholpen. Ze verwachten dan wel een fooitje.

Praktische reistips: beste reistijd naar Canada

Wat is de beste reistijd naar Canada?  Dat is afhankelijk met welk doel je gaat en welk deel je wilt bezoeken. Wil je van het lekkere zomerweer genieten, dan is de zomerperiode natuurlijk de beste tijd. Houd er rekening mee dat als je naar het noordelijke deel van Canada gaat, dat de zomers daar aanzienlijk korter zijn. Ook in de Rockies, zeker op grotere hoogte, kan er eind mei-begin juni nog flink wat sneeuw liggen. Calculeer altijd in dat Canada voor het grootste deel een landklimaat heeft (lange, koude winters en lange, warme zomers) en dat de overgangsseizoenen, de herfst en lente, vaak maar kort duren, soms slechts een paar weken. In het blog Beste reistijd naar Canada zet ik de specifieke zaken voor je op een rijtje, zoals wanneer kun je het best walvissen spotten, wanneer is de Indian Summer en wat is de beste reistijd voor voorbijdrijvende ijsschotsen op Newfoundland?

Het weer in Canada

De enorme oppervlakte van Canada kent verschillende klimaten. In het centrale deel, dus van de Great Plains (net ten oosten van de Rockies) tot aan Ontario, heerst een landklimaat. Dat betekent relatief lange koude winters en lange warme zomers. Met name op de prairies van Saskatchewan en Manitoba is het niet uitzonderlijk dat het langer dan een maand aaneengesloten 30+ is. Andersom geldt dat voor de winters, waarin soms langdurig temperaturen van min 20-30 kunnen worden gemeten.

Wanneer je in de zomer op vakantie gaat naar Canada, maakt het zeker wel uit waar je precies naartoe gaat. Houd er rekening mee dat het in de bergen kan regenen, miezeren en soms flink fris kan zijn. Zeker in het shoulder season kan het al/nog sneeuwen op grotere hoogte. Houd hier rekening mee wanneer je je kleding inpakt. Ga je naar de prairies, Ontario of Quebec? Houd dan rekening met een lange, warme zomer.

Als je de westkust van Canada bezoekt, dan kan je tijdens de zomer aangename temperaturen verwachten. Sterker nog, je mag subtropische temperaturen verwachten. Wel is het weer aan de kust onder invloed van de zee vrij wisselvallig, maar dat heeft ook ’n charmes. Ook in de Maritimes (de kustprovincies aan de Atlantische zijde) kennen een wisselvallig klimaat onder invloed van de zee. Toch kunnen de temperaturen tijdens de zomer makkelijk tot 30 graden oplopen.

Op de pagina van Weer in Canada – Actuele temperaturen vind je alle informatie omtrent het weer en klimaat, ook met betrekking tot het actuele weer in Canada.

Afstanden in Canada

Eigenlijk is dit nog wel één van de belangrijkste praktische reistips en een bijzonder punt van aandacht, waarbij je in het vroege stadium van je reisplannen al bij zou moeten stilstaan. Zodra je hebt besloten naar Canada te gaan reizen, stel je een doel vast: Oost of West? Hoe lang? Wat wil ik zien? Welke route ga ik rijden? Moet ik 500 kilometer per dag rijden? En ga zo maar door…

De afstanden in Canada zijn enorm en daar geldt niet zoals in Nederland ‘100 kilometer is een uur rijden’. Een centimeter op de kaart blijkt een vrijwel onbegaanbare gravel road waarop je liever niet met je huurcamper rijdt. Doe van tevoren goed onderzoek naar de route die je wilt afleggen. Kies de plaatsen waar je overnacht zorgvuldig, zodat je vanuit daar de regio kan gaan verkennen. Op de pagina Afstanden in Canada geef ik je de nodige tips om je rondreis goed te plannen.

Wanneer je tijdens de winter reist, is het verplicht om winterbanden te gebruiken en die heb je nodig. Dat kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Op veel wegen in de bergen komt het regelmatig voor dat deze (tijdelijk) zijn afgesloten voor ‘avalanche control’, waarbij met explosieven kunstmatig een lawine wordt veroorzaakt om ongelukken te voorkomen. Ook kunnen de verkeersomstandigheden een rol spelen bij het plannen van je trip. Raadpleeg daarvoor even de verkeersinformatie in British Columbia of die van Alberta.

Praktische reistips: camper of huurauto?

Het is de meest gestelde vraag door mensen die voor het eerst naar Canada gaan: “Neem ik een camper of een huurauto?” Het is iets persoonlijks. Sommigen zweren bij hun camper, anderen vervloeken hem en hebben liever een huurauto. In het blog Op vakantie naar Canada: camper of huurauto? zet ik alle voor- en nadelen op een rijtje en kan je voor jezelf bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Praktische reistips camper Canada

Wil je lekker kneuteren en je camper lekker langs een riviertje zetten en een bakkie koffie zetten? Dan ben je een camperaar! Wil je liever in een luxe SUV de highlights afrijden en elke dag een schone douche? Kies dan voor een huurauto met hotels. Zeker is dat de Canadese wegen uitstekend geschikt zijn om met een enorme camper op pad te gaan. Op de meeste campings in BC kun je wel terecht als je op de bonnefooi reist. Wel moet je er rekening mee houden dat het op erg drukke campgrounds in de nationale parken en op Vancouver Island – zeker in het hoogseizoen – verstandig kan zijn om (tijdig) te reserveren.

Feestdagen in Canada

In de praktische reistips voor Canada mogen de feestdagen zeker niet ontbreken. Het is namelijk ontzettend leuk om met een feestdag kennis te maken met de Canadese cultuur en gebruiken. Canada heeft een aantal nationale feestdagen. Daarbij zijn de meeste banken, scholen en overheidsinstellingen gesloten. Winkels en musea kunnen vaak zelf bepalen of ze op die dagen de deuren sluiten. Dit is ook afhankelijk in hoeverre de feestdag lokaal wordt gevierd. Zeker wanneer je tijdens de zomer reist is het bijzonder leuk om Canada Day mee te maken en te zien hoe de Canadezen feest vieren. De nationale feestdagen in Canada zijn:

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • maart of april: Goede Vrijdag en Pasen
 • de maandag voor 25 mei: Victoria Day
 • 1 juli – Canada Day
 • 1e  maandag van september – Labour Day
 • 2e  maandag van oktober – Thanksgiving
 • 11 november – Remembrance Day
 • 25 december – Christmas Day
 • 26 december – Boxing Day

Praktische reistips: elektriciteit in Canada

Een van de belangrijkste praktische reistips is wellicht de andere stekkers die Canadezen gebruiken. Het is natuurlijk vervelend als je daar aankomt en je fohn blaast maar een zielig lauw luchtje.

Het gangbare voltage in Canada is 110 Volt (60 Hz). Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). De stekkers wijken af van de onze, ze gebruiken twee platte pinnetjes. Als we onze eigen apparaten willen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een scheerapparaat of oplader voor de telefoon, dan hebben we een adapter nodig. Houd er rekening mee dat een Nederlandse föhn heel weinig vermogen heeft in Canada. Het gaat dan sneller als je je haar droog blaast met je adem.

Praktische tips Canada reisstekker

Zorg ervoor dat je op je reis naar Canada voldoende reisstekkers meeneemt, zeker als je met het gezin op vakantie gaat. Een powerbank meenemen om je telefoon of fotocamera onderweg op te laden is geen overbodige luxe. Let er wel op dat deze powerbank een maximale capaciteit mag hebben van 27.000 mAh. Zelf heb ik voor mijn drone en fotocamera’s autoladers gekocht, zodat ik de accu’s altijd en overal kan opladen.

Bovenstaand heb je mijn voornaamste praktische reistips voor Canada op een rijtje. Natuurlijk ben ik wel een Canada-kenner, maar ook ik weet niet alles. Misschien ben ik wel iets vergeten. Heb jij een tip voor mij? Heb je een aanvulling op de bovenstaande praktische reistips? Laat het me dan even weten!

Wij maken gebruik van cookies