Praktische reistips Canada

praktische reistips Canada

Als je van plan bent om naar Canada te reizen, is een goede voorbereiding essentieel. Je wilt niet midden in de prachtige wildernis van de Rocky Mountains ontdekken dat je de lens van je camera bent vergeten, of een verkeerde verzekering hebt afgesloten voor de camperhuur, of aankomt zonder je eTA-formulier, waardoor je reis in gevaar komt. In dit artikel deel ik essentiële praktische reistips om je voor te bereiden op een zorgeloze en plezierige vakantie in dit uitgestrekte land. 

Of je nu de adembenemende bergen wilt verkennen, de rijke cultuur wilt ontdekken, of de wilde dieren van dichtbij wilt zien—deze gids helpt je om alles uit je reis te halen.

Praktische reistips voor je Canada reis

Met de onderstaande praktische reistips bereid ik je zo goed mogelijk voor op je vakantie naar Canada. Deze pagina bevat een samenvatting van een heleboel tips die elders op de website staan uitgelegd. Die specifieke pagina’s kan je eenvoudig bereiken door op de interne linkjes te klikken.

Reispapieren en meer

Een van de belangrijkste zaken die je op orde moet hebben voordat je naar Canada vertrekt, zijn je reispapieren. Sinds 15 maart 2016 is het eTA-formulier (Electronic Travel Authorization) verplicht voor alle reizigers die het land willen bezoeken. Dit formulier, naast je paspoort, is bedoeld om je toegang tot Canada te vergemakkelijken en illegale immigratie tegen te gaan. Je kunt het eTA-formulier eenvoudig online aanvragen, en het is cruciaal dat je dit tijdig doet om onverwachte problemen te voorkomen.

Oost-Canada of West-Canada: Welke kant kies je?

Voor veel reizigers die voor het eerst naar Canada gaan, is de keuze tussen Oost-Canada en West-Canada een lastig vraagstuk. Beide regio’s hebben hun eigen unieke charmes en bieden compleet verschillende ervaringen. West-Canada staat bekend om zijn ruige berglandschappen, zoals de imposante Rocky Mountains en de prachtige natuurparken van British Columbia en Alberta. Hier kun je spectaculaire bergtoppen, gletsjers en heldere gletsjermeren bewonderen, evenals een rijke biodiversiteit met onder andere grizzlyberen en orka’s.

Oost-Canada daarentegen biedt een combinatie van rijke geschiedenis, cultuur en natuurschoon. Provincies zoals Quebec en Ontario zijn doordrenkt van koloniale invloeden en Franse charme. Hier kun je historische steden zoals Quebec City en Montreal verkennen, maar ook genieten van de adembenemende natuur in nationale parken zoals Algonquin en Mont-Tremblant. De keuze tussen oost en west hangt volledig af van wat je wilt ervaren: ongerepte natuur en avontuur in het westen, of cultuur en geschiedenis gecombineerd met natuur in het oosten.

Parliament Hill, Ottawa, Oost-Canada

Natuur, cultuur en avontuur: Wat heeft Canada te bieden?

Canada is een land van contrasten en diversiteit, niet alleen in cultuur maar ook in landschappen. Van de eindeloze prairies in het midden van het land tot de ruige kustlijnen en indrukwekkende bergen, er is voor elk type reiziger wat wils.

Bergen en wildernis

Als je houdt van spectaculaire berglandschappen, dan is West-Canada de place to be. De Rocky Mountains strekken zich uit over een groot deel van British Columbia en Alberta en bieden enkele van de mooiste uitzichten ter wereld. Je kunt hier genieten van activiteiten zoals wandelen, bergbeklimmen, en skiën in de winter. Voor de ultieme bergervaring kun je een bezoek brengen aan Kluane National Park in Yukon, waar je de hoogste berg van Canada, Mount Logan, kunt bewonderen. Dit park staat bekend om zijn ongerepte wildernis en is een paradijs voor avonturiers.

Wildlife spotten

Canada staat ook bekend om zijn rijke en gevarieerde wildlife. Met 81% van de bevolking die in stedelijke gebieden woont, is er veel ruimte voor wilde dieren om vrij rond te zwerven. In regio’s zoals Vancouver Island vind je grote populaties zwarte beren en lynxen, terwijl in de noordelijke gebieden elanden en grizzlyberen vaak voorkomen. Als je een natuurliefhebber bent, is het zeker de moeite waard om een safari of begeleide tour te boeken om deze dieren in hun natuurlijke habitat te zien.

Toendra en poolklimaat

In het uiterste noorden van Canada vind je uitgestrekte toendra’s en gebieden met een poolklimaat. Hoewel deze regio’s bekend staan om hun extreme kou, kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot 15 graden Celsius. Dit maakt het mogelijk om ook in deze afgelegen gebieden van de natuur te genieten, zonder de barre kou van de winter.

reistips West-Canada

Cultuur en geschiedenis

Naast de overweldigende natuur heeft Canada ook een rijke cultuur die terug te vinden is in verschillende delen van het land. In West-Canada kun je kennismaken met de First Nations-cultuur, die een belangrijk onderdeel vormt van de Canadese identiteit. In Oost-Canada kom je koloniale invloeden tegen, met name in de provincie Quebec, waar Frans de voertaal is en de geschiedenis van de Acadians diep geworteld is. Hier kun je genieten van charmante dorpjes, historische vuurtorens en de overblijfselen van de eerste Viking-nederzettingen.

De grote steden van Canada

Canada is niet alleen natuur en wildernis; het land heeft ook een aantal bruisende steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. In het midden-oosten van het land liggen de grote steden zoals Toronto, Montreal, Ottawa en Quebec City. Deze steden bieden een mix van moderne voorzieningen, rijke geschiedenis en diverse culturen. Aan de westkust vind je steden zoals Vancouver en Calgary, die bekendstaan om hun dynamische sfeer en toegang tot de omliggende natuur.

Toronto en Montreal

Toronto, de grootste stad van Canada, is een multiculturele metropool waar je een breed scala aan eetgelegenheden, musea en winkelmogelijkheden vindt. Montreal, gelegen in de provincie Quebec, combineert Europese charme met een levendige kunstscene. Hier kun je genieten van festivals, kunstgalerijen en een rijke gastronomische cultuur.

Vancouver en Calgary

Vancouver, gelegen aan de westkust, is omringd door water en bergen en staat bekend om zijn hoge kwaliteit van leven. De stad biedt tal van buitenactiviteiten, van skiën in de nabijgelegen bergen tot zeilen in de baai. Calgary, de toegangspoort tot de Rocky Mountains, staat bekend om zijn jaarlijkse Calgary Stampede, een van de grootste rodeo-evenementen ter wereld.

Reistijd en tijdzones

De duur van je vlucht naar Canada is afhankelijk van je bestemming, maar de verschillen zijn kleiner dan je misschien zou verwachten. Dankzij de bolvorm van de aarde zijn vluchten naar steden aan de westkust, zoals Vancouver, niet veel langer dan naar steden in het oosten, zoals Toronto of Montreal. De vliegtijden variëren van ongeveer 7,5 uur voor Toronto en Montreal tot 9,5 uur voor Vancouver.

Canada is verdeeld in zes tijdzones, waardoor het tijdsverschil met Nederland afhankelijk is van je bestemming. In het westen, zoals in Vancouver, is het tijdsverschil 9 uur, terwijl het in Newfoundland in het oosten slechts 4,5 uur is. Dit betekent dat je reiservaring aanzienlijk kan variëren afhankelijk van waar in Canada je je bevindt. Lees meer over de tijdsverschillen en tijdzones in Canada.

Bij een rechtstreekse vlucht is de reistijd vanaf Amsterdam:

  • Halifax: 12u 10 min (incl. 1 keer overstappen)
  • Toronto: 7u 55 min
  • Montreal: 7u 35 min
  • Calgary:  9u
  • Vancouver: 9u 30 min

Bilingual, tweetalig, bilingue

Canada is officieel tweetalig, met Engels en Frans als de twee officiële talen. In de provincie Quebec en delen van New Brunswick en Ontario wordt voornamelijk Frans gesproken, en het is altijd handig om een paar basiszinnen in het Frans te kennen. De inwoners van Quebec zijn trots op hun taal en cultuur, en hoewel de meeste mensen ook Engels spreken, wordt het gewaardeerd als je een poging doet om Frans te spreken.

In het hoge noorden spreken de Inuit-gemeenschappen hun eigen talen, wat bijdraagt aan de culturele diversiteit van het land. In de grote steden zoals Toronto kom je mensen tegen van meer dan 100 nationaliteiten, wat Canada tot een van de meest diverse landen ter wereld maakt.

De Quebecanen zijn heel trots op hun afkomst en dat echoot door in hun taal. TIP: Spreek ze in eerste instantie nooit aan in het Engels, maar in het Frans. Begin je in het Engels, dan doen ze net of ze je niet begrijpen. Ook al is je Frans nog zo bar slecht, probeer het. Kom je er niet uit, dan blijken ze ineens vloeiend Engels te spreken.

Hoewel Engels en Frans de officiele voertalen zijn, worden er door het hele land talloze talen gesproken. Alleen in de hoofdstad Toronto leven mensen van al meer dan 100 nationaliteiten. In het hoge noorden hebben veel Inuit gemeenschappen hun eigen talen, met allerlei dialecten bovendien.

Hoewel Engels en Frans veruit de meest gesproken talen in Canada zijn, worden er ook nog andere talen gesproken. De First Nations – de oorspronkelijke bewoners van Canada – hebben ook hun eigen taal.

Valuta in Canada

De Canadese dollar (CAD) is de officiële munteenheid van Canada, en het is belangrijk om bekend te zijn met de waarde van de dollar ten opzichte van de euro. In Canada worden biljetten gebruikt van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar, en munten van 1 (Loonie) en 2 dollar (Toonie). Canada was het eerste land dat volledig plastic bankbiljetten introduceerde, die duurzamer zijn dan de papieren versie. Een euro is ongeveer 1,49 dollar waard, andersom is een dollar 0,67 euro waard (juli ’24). Canada was het eerste land ter wereld waar de bankbiljetten volledig van plastic werden gemaakt. Bij de introductie werd er nogal lacherig over gedaan, maar inmiddels zijn de Canadezen zelf ontzettend blij met het veel duurzamere geld. Canadese munten die worden gebruikt zijn die van 5, 10 en 25 cent.  Lees meer over de Canadese dollar.

Brandstof en tanken in Canada

De brandstofprijzen in Canada variëren per regio. In stedelijke gebieden zoals Toronto en Calgary zijn de prijzen vaak lager dan in afgelegen gebieden. Het gebruik van een app zoals Gasbuddy kan je helpen om te besparen op brandstofkosten, wat handig is gezien de enorme afstanden die je in Canada moet afleggen.

Als je wilt besparen op de brandstofkosten – wat verstandig is gezien de enorme afstanden en redelijk gepeperde benzineprijzen – gebruik dan de cruisecontrol om een ​​constante snelheid aan te houden en de brandstofefficiëntie te verbeteren. Het gebruik van airconditioning zorgt voor ongeveer 10% extra belasting van de motor en dus tot een verhoogd brandstofverbruik.

Bij het tanken in Canada is het gebruikelijk je credit card of debit card te gebruiken. Het werkt gewoon hetzelfde als bij onbemande benzinepompen in Nederland. Let op, want hoewel het er steeds minder worden, zijn er in Canada nog verrassend veel bemande benzinepompen, waar je full service wordt geholpen. Ze verwachten dan wel een fooitje.

Praktische reistips: beste reistijd naar Canada

Wat is de beste reistijd naar Canada?  Dat is afhankelijk met welk doel je gaat en welk deel je wilt bezoeken. Wil je van het lekkere zomerweer genieten, dan is de zomerperiode natuurlijk de beste tijd. Houd er rekening mee dat als je naar het noordelijke deel van Canada gaat, dat de zomers daar aanzienlijk korter zijn. Ook in de Rockies, zeker op grotere hoogte, kan er eind mei-begin juni nog flink wat sneeuw liggen. Calculeer altijd in dat Canada voor het grootste deel een landklimaat heeft (lange, koude winters en lange, warme zomers) en dat de overgangsseizoenen, de herfst en lente, vaak maar kort duren, soms slechts een paar weken. In het blog Beste reistijd naar Canada zet ik de specifieke zaken voor je op een rijtje, zoals wanneer kun je het best walvissen spotten, wanneer is de Indian Summer en wat is de beste reistijd voor voorbijdrijvende ijsschotsen op Newfoundland?

Het weer in Canada

De enorme oppervlakte van Canada kent verschillende klimaten. In het centrale deel, dus van de Great Plains (net ten oosten van de Rockies) tot aan Ontario, heerst een landklimaat. Dat betekent relatief lange koude winters en lange warme zomers. Met name op de prairies van Saskatchewan en Manitoba is het niet uitzonderlijk dat het langer dan een maand aaneengesloten 30+ is. Andersom geldt dat voor de winters, waarin soms langdurig temperaturen van min 20-30 kunnen worden gemeten.

Wanneer je in de zomer op vakantie gaat naar Canada, maakt het zeker wel uit waar je precies naartoe gaat. Houd er rekening mee dat het in de bergen kan regenen, miezeren en soms flink fris kan zijn. Zeker in het shoulder season kan het al/nog sneeuwen op grotere hoogte. Houd hier rekening mee wanneer je je kleding inpakt. Ga je naar de prairies, Ontario of Quebec? Houd dan rekening met een lange, warme zomer.

Als je de westkust van Canada bezoekt, dan kan je tijdens de zomer aangename temperaturen verwachten. Sterker nog, je mag subtropische temperaturen verwachten. Wel is het weer aan de kust onder invloed van de zee vrij wisselvallig, maar dat heeft ook ’n charmes. Ook in de Maritimes (de kustprovincies aan de Atlantische zijde) kennen een wisselvallig klimaat onder invloed van de zee. Toch kunnen de temperaturen tijdens de zomer makkelijk tot 30 graden oplopen.

Op de pagina van Weer in Canada – Actuele temperaturen vind je alle informatie omtrent het weer en klimaat, ook met betrekking tot het actuele weer in Canada.

Afstanden in Canada

Eigenlijk is dit nog wel één van de belangrijkste praktische reistips en een bijzonder punt van aandacht, waarbij je in het vroege stadium van je reisplannen al bij zou moeten stilstaan. Zodra je hebt besloten naar Canada te gaan reizen, stel je een doel vast: Oost of West? Hoe lang? Wat wil ik zien? Welke route ga ik rijden? Moet ik 500 kilometer per dag rijden? En ga zo maar door…

De afstanden in Canada zijn enorm en daar geldt niet zoals in Nederland ‘100 kilometer is een uur rijden’. Een centimeter op de kaart blijkt een vrijwel onbegaanbare gravel road waarop je liever niet met je huurcamper rijdt. Doe van tevoren goed onderzoek naar de route die je wilt afleggen. Kies de plaatsen waar je overnacht zorgvuldig, zodat je vanuit daar de regio kan gaan verkennen. Op de pagina Afstanden in Canada geef ik je de nodige tips om je rondreis goed te plannen.

Wanneer je tijdens de winter reist, is het verplicht om winterbanden te gebruiken en die heb je nodig. Dat kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Op veel wegen in de bergen komt het regelmatig voor dat deze (tijdelijk) zijn afgesloten voor ‘avalanche control’, waarbij met explosieven kunstmatig een lawine wordt veroorzaakt om ongelukken te voorkomen. Ook kunnen de verkeersomstandigheden een rol spelen bij het plannen van je trip. Raadpleeg daarvoor even de verkeersinformatie in British Columbia of die van Alberta.

Praktische reistips: camper of huurauto?

Het is de meest gestelde vraag door mensen die voor het eerst naar Canada gaan: “Neem ik een camper of een huurauto?” Het is iets persoonlijks. Sommigen zweren bij hun camper, anderen vervloeken hem en hebben liever een huurauto. In het blog Op vakantie naar Canada: camper of huurauto? zet ik alle voor- en nadelen op een rijtje en kan je voor jezelf bepalen wat voor jou de beste keuze is.

Praktische reistips camper Canada

Wil je lekker kneuteren en je camper lekker langs een riviertje zetten en een bakkie koffie zetten? Dan ben je een camperaar! Wil je liever in een luxe SUV de highlights afrijden en elke dag een schone douche? Kies dan voor een huurauto met hotels. Zeker is dat de Canadese wegen uitstekend geschikt zijn om met een enorme camper op pad te gaan. Op de meeste campings in BC kun je wel terecht als je op de bonnefooi reist. Wel moet je er rekening mee houden dat het op erg drukke campgrounds in de nationale parken en op Vancouver Island – zeker in het hoogseizoen – verstandig kan zijn om (tijdig) te reserveren.

Feestdagen in Canada

In de praktische reistips voor Canada mogen de feestdagen zeker niet ontbreken. Het is namelijk ontzettend leuk om met een feestdag kennis te maken met de Canadese cultuur en gebruiken. Canada heeft een aantal nationale feestdagen. Daarbij zijn de meeste banken, scholen en overheidsinstellingen gesloten. Winkels en musea kunnen vaak zelf bepalen of ze op die dagen de deuren sluiten. Dit is ook afhankelijk in hoeverre de feestdag lokaal wordt gevierd. Zeker wanneer je tijdens de zomer reist is het bijzonder leuk om Canada Day mee te maken en te zien hoe de Canadezen feest vieren. De nationale feestdagen in Canada zijn:

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • maart of april: Goede Vrijdag en Pasen
  • de maandag voor 25 mei: Victoria Day
  • 1 juli – Canada Day
  • 1e  maandag van september – Labour Day
  • 2e  maandag van oktober – Thanksgiving
  • 11 november – Remembrance Day
  • 25 december – Christmas Day
  • 26 december – Boxing Day

Praktische reistips: elektriciteit in Canada

Een van de belangrijkste praktische reistips is wellicht de andere stekkers die Canadezen gebruiken. Het is natuurlijk vervelend als je daar aankomt en je fohn blaast maar een zielig lauw luchtje.

Het gangbare voltage in Canada is 110 Volt (60 Hz). Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). De stekkers wijken af van de onze, ze gebruiken twee platte pinnetjes. Als we onze eigen apparaten willen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een scheerapparaat of oplader voor de telefoon, dan hebben we een adapter nodig. Houd er rekening mee dat een Nederlandse föhn heel weinig vermogen heeft in Canada. Het gaat dan sneller als je je haar droog blaast met je adem.

Praktische tips Canada reisstekker

Zorg ervoor dat je op je reis naar Canada voldoende reisstekkers meeneemt, zeker als je met het gezin op vakantie gaat. Een powerbank meenemen om je telefoon of fotocamera onderweg op te laden is geen overbodige luxe. Let er wel op dat deze powerbank een maximale capaciteit mag hebben van 27.000 mAh. Zelf heb ik voor mijn drone en fotocamera’s autoladers gekocht, zodat ik de accu’s altijd en overal kan opladen.

Bovenstaand heb je mijn voornaamste praktische reistips voor Canada op een rijtje. Natuurlijk ben ik wel een Canada-kenner, maar ook ik weet niet alles. Misschien ben ik wel iets vergeten. Heb jij een tip voor mij? Heb je een aanvulling op de bovenstaande praktische reistips? Laat het me dan even weten!

Wij maken gebruik van cookies