Prince of Wales Hotel, Waterton Lakes National Park

Prince of Wales Hotel in Waterton Lakes

In het uiterste zuidwesten van de provincie Alberta, helemaal tegen de grens met de Verenigde Staten, ligt het Waterton Lake National Park. Het Prince of Wales Hotel ligt daar prominent op een hoge klif en torent majestueus boven de omgeving uit. Vanaf het hotel kijk je bij helder weer over het meer helemaal tot in Glacier National Park aan de andere kant van de grens met de VS.

Het schilderachtige hotel is ontworpen in een Zwitserse chaletstijl en is naast de natuur wel de grootste trekpleister van het park.

Bouw van Prince of Wales Hotel

De aanleiding tot de bouw van het Prince of Wales Hotel was de drooglegging van de jaren 20 in de Verenigde Staten en diende om Amerikaanse toeristen vlak over de grens te lokken, waar toen nog wel alcohol mocht worden geschonken.

In 1926-1927 werd het hotel gebouwd door de Amerikaanse Great Northern Railway (GNR) en met de Zwitserse bouwstijl wordt  de gouden tijd gesymboliseerd van de ontwikkeling van spoorwegen in Canada. De bouw van een dergelijk groot hotel werd destijds beschouwd als iets essentieels om het succes van het nationale park als toeristische bestemming te onderstrepen.

In 1927 werd een veerdienst in het leven geroepen om de alcoholliefhebbers vanuit Montana, VS via het Waterton Lake naar de Canadese zijde te vervoeren. Zij konden daar alcohol drinken, de nacht verblijven en vervolgens weer terug varen.

Het hotel is het grootste houten gebouw van West-Canada en is 37 meter hoog. In de lobby zijn drie ramen van 3,6 meter breed en 5,4 meter hoog die uitzicht naar buiten geven.

Heden ten dage is het hotel het voornaamste resort in het park, naast wat kleinere lodges in het centrum van het kleine stadje Waterton. Het excentrieke ontwerp en de spectaculaire omgeving van het hotel maken het hotel tot een monument en hét symbool van het Waterton Lakes National Park.

Hoe kom je bij het Prince of Wales Hotel?

Het Waterton Lakes National Park ontvangt bij lange na niet zoveel bezoekers als bijvoorbeeld Banff National Park en Jasper National Park. Dit kom door de afgelegen ligging en doordat het niet aan een doorlopende route ligt. De schoonheid en charme van Waterton Lakes is echter absoluut niet de reden van de kleinere aantallen bezoekers. De schitterende ruige Rockies, de het schitterende Lake Waterton en het vele wildlife, maken het park tot een geweldige vakantiebestemming.

Een bezoek aan Waterton Lakes National Park, zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan het Prince of Wales hotel. Het hotel is zeer makkelijk te vinden, want waar je ook maar staat in de Waterton Township of directe omgeving, het imposante architectuurwerk is vrijwel overal zichtbaar op de hoge klif net ten noorden van het stadje.

Vanaf de luchthaven van Calgary is het ongeveer 3 uur rijden naar Waterton Lakes. Wanneer je het park vanuit het noorden via Highway 5 binnenrijdt, ligt het hotel aan je linkerhand langs Lake Waterton of de imposante klif.

Veel bezoekers gaan wandelen in Waterton Lakes NP en komen genieten van de prachtige natuur, veel wildlife en het gezellige kleine stadje, vlakbij het hotel.

Het interieur van het hotel

Natuurlijk hoort bij zo’n imposant en statig pand een soortgelijk interieur. Wanneer je binnenkomt door de grote houten deuren, kom je terecht in de enorme lobby. De gigantische kroonluchter aan het hoge plafond valt direct op als je omhoog kijkt naar boven, waar je de verschillende verdiepingen kunt zien, die allemaal prachtig met hout zijn afgewerkt.

Alleen het formaat van de lobby is al fascinerend. Maar nog wel het meest opvallend zijn de enorme ramen die uitkijk geven op het Waterton Lake en de prachtige Waterton Valley. Vanuit de hele zuidelijke zijde van het hotel heb je door de enorme ramen uitzicht op het meer. Bekijk een promovideo over het hotel.

Bij helder weer kun je helemaal over het meer uitkijken tot Mount Cleveland, de hoogste berg in Glacier National Park.

Verblijven in het Prince of Wales Hotel

Als je het hotel op luchtfoto’s bekijkt, zie je direct dat er werkelijk geen enkele begroeiing is in de nabijheid van het hotel. Ook is er geen enkele afscherming van rotsen of bebouwing; het is een kale vlakte.

Het gevolg hiervan is dat de wind vrij spel heeft op het bouwwerk. Dit deel van de Rocky Mountains staat bekend als erg winderig en bij slecht weer kan het boven en rond het meer flink spoken. Zeker bij flinke wind kunnen de spanten op de bovenste verdiepingen flink kraken. Maar wat is er romantischer dan in zo’n mooie omgeving, in zo’n mooi hotel… in slaap vallen met storm en regen….

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies