Red Bay, Newfoundland & Labrador: scheepswrakken en rust, veel rust

Red Bay is een klein vissersdorpje op het vasteland van de provincie Newfoundland & Labrador. Aangezien de bevolking per jaar slinkt, zal het waarschijnlijk binnen enkele decennia geheel zijn uitgestorven. Toch vind je hier een prachtige omgeving en bovendien ligt de kustlijn boordevol scheepswrakken en Spaans goud. Labrador is een vakantiebestemming die de meeste toeristen links laten liggen, maar als je van afzondering en natuurlijke schoonheid houdt, dan is het een prachtige bestemming. Om in Red Bay te komen, moet je langs de westkust van Newfoundland naar het noorden reizen en daar de veerboot naar het vasteland nemen, naar de grens tussen de provincie Québec en Labrador. Over Red Bay, Newfoundland & Labrador Eenmaal op het vasteland brengt een prachtige rit door uitgestrekte naaldwouden met grillige rotsen je naar een in mist gehuld dorpje, genaamd Red Bay. Op zich is er in het gehuchtje niet zo veel te doen, maar de prachtige omgeving en de rijke geschiedenis maken het toch tot een bijna magische bestemming. Er zijn weinig wegen, een aantal blokkendooshuizen en een beschut gelegen baai, omringd door rotsen en heuvels. Vanaf de kust zie je hoe er soms enorme ijsschotsen voorbij drijven en als je geluk hebt zie je af en toe de vin van een walvis boven het wateroppervlak uitkomen. Als je hier komt lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en stil blijft staan. Als je hier niet heerlijk tot rust komt….! Geschiedenis Red Bay Red Bay werd in 1530 gesticht door Baskische zeelieden die hier een uitvalsbasis stichtten voor hun walvisvaart in deze regio. Jaarlijks werden 15 walvisschepen met 600 zeelieden naar de andere kant van de Atlantische Oceaan gestuurd om op walvissen te jagen. De olie die hiermee werd gewonnen was belangrijk voor de Europeanen, aangezien zij deze destijds gebruikten als lampolie. In 1565 zonk een Spaans walvisvaartschip voor de kust van Red Bay. Daarnaast zijn er nog enkele galjoenen ontdekt die destijds de barre overtocht vanuit Europa hebben gemaakt. Naast de scheepswrakken zijn er nog meer historische resten gevonden: op Saddle Island is een begraafplaats van meer dan 140 zeelieden die de rampen niet hebben overleefd. Sinds 1979 is Red Bay een National Historic Site of Canada en sinds 2013 staat de plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege het grote belang voor de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse zeevaart.

Red Bay is een klein vissersdorpje op het vasteland van de provincie Newfoundland & Labrador. Aangezien de bevolking per jaar slinkt, zal het waarschijnlijk binnen enkele decennia geheel zijn uitgestorven. Toch vind je hier een prachtige omgeving en bovendien ligt de kustlijn boordevol scheepswrakken en Spaans goud.

Labrador is een vakantiebestemming die de meeste toeristen links laten liggen, maar als je van afzondering en natuurlijke schoonheid houdt, dan is het een prachtige bestemming. Om in Red Bay te komen, moet je langs de westkust van Newfoundland naar het noorden reizen en daar de veerboot naar het vasteland nemen, naar de grens tussen de provincie Québec en Labrador.

Over Red Bay, Newfoundland & Labrador

Eenmaal op het vasteland brengt een prachtige rit door uitgestrekte naaldwouden met grillige rotsen je naar een in mist gehuld dorpje, genaamd Red Bay. Op zich is er in het gehuchtje niet zo veel te doen, maar de prachtige omgeving en de rijke geschiedenis maken het toch tot een bijna magische bestemming.

Er zijn weinig wegen, een aantal blokkendooshuizen en een beschut gelegen baai, omringd door rotsen en heuvels. Vanaf de kust zie je hoe er soms enorme ijsschotsen voorbij drijven en als je geluk hebt zie je af en toe de vin van een walvis boven het wateroppervlak uitkomen. Als je hier komt lijkt het of de tijd heeft stilgestaan en stil blijft staan. Als je hier niet heerlijk tot rust komt….!

Geschiedenis 

Red Bay werd in 1530 gesticht door Baskische zeelieden die hier een uitvalsbasis stichtten voor hun walvisvaart in deze regio. Jaarlijks werden 15 walvisschepen met 600 zeelieden naar de andere kant van de Atlantische Oceaan gestuurd om op walvissen te jagen. De olie die hiermee werd gewonnen was belangrijk voor de Europeanen, aangezien zij deze destijds gebruikten als lampolie.

In 1565 zonk een Spaans walvisvaartschip voor de kust. Daarnaast zijn er nog enkele galjoenen ontdekt die destijds de barre overtocht vanuit Europa hebben gemaakt. Naast de scheepswrakken zijn er nog meer historische resten gevonden: op Saddle Island is een begraafplaats van meer dan 140 zeelieden die de rampen niet hebben overleefd.

Sinds 1979 is Red Bay een National Historic Site of Canada en sinds 2013 staat de plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege het grote belang voor de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse zeevaart.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies