Op vakantie naar Vancouver Island: alles wat je moet weten

Vancouver Island landschap wildlife

Vancouver Island is een van de topbestemmingen van Canada en het vakantie-eiland bij uitstek. Het zijn niet alleen buitenlandse toeristen die graag naar dit vakantie-eiland reizen, ook locals zoeken maar al te graag de rust en sereniteit van het eiland op.

Wat maakt dit eiland dan zo speciaal? De natuur? De eindeloze lijst met trekpleisters? De walvissen? De tienduizenden baaitjes rond het hele eiland? Het weer? Op deze pagina vind je zo’n beetje alles wat je moet weten als je op vakantie naar Vancouver Island gaat.

Korte feiten van Vancouver Island

  • Het eiland heeft een oppervlakte van 32.134 vierkante kilometer en daarmee beslaat het een oppervlakte van ongeveer 75% van Nederland. De lengte van het eiland is grofweg 454 kilometer en de breedte 100 kilometer.
  • De kustlijn heeft een lengte van ongeveer 27.000 kilometer, waaronder de duizenden eilanden, baaien, kloven en zeearmen.
  • Op het eiland wonen ongeveer 750.000 mensen, waarvan het merendeel in het hoofdstedelijke gebied van Victoria, zo’n 400.000 mensen. Hierdoor is Vancouver Island heel dun bevolkt met zo’n 24 inwoners per vierkante kilometer.
  • Het eiland wordt al achtduizend jaar bewoond door Kwakwaka’wakw, Nuu-chah-nulth en Salish Indianen.
  • De Vancouver Island Ranges is het gebergte dat over vrijwel de gehele lengte van het eiland loopt en het verdeelt in een vochtige en ruige westkust en een drogere, meer glooiende oostkust. Het hoogste punt van het eiland is de Golden Hinde met 2.195 meter.
  • Het klimaat op Vancouver Island is het mildste van heel Canada. De wintertemperaturen komen vrijwel nooit onder het vriespunt. Tijdens de winters valt er hooguit op grotere hoogten sneeuw. Tijdens de zomer liggen de maximumtemperaturen tussen de 28 en 33 graden.
  • Doordat het eiland nabij een breuklijn ligt, is er voortdurend seismische activiteit. De kracht van de aardbevingen valt mee en komt meestal niet boven de 4 op de Schaal van Richter. Lees meer over aardbevingen in Canada.

Bestemmingen op Vancouver Island

Aangezien meer dan de helft van de bewoners in de hoofdstad Victoria woont, is de bevolking van de rest van het eiland voornamelijk verdeeld over kleinere gemeenschappen. De grotere bestemmingen op Vancouver Island zijn Nanaimo, Courtenay, Duncan en Campbell River. Lees meer over bestemmingen op Vancouver Island.

Natuur op Vancouver Island

De natuur op Vancouver Island is werkelijk verbluffend veelzijdig. Ik sprak ooit iemand die zei: “Het lijkt net of er daar testosteron in de grond zit.” De bomen zijn groter, de bergen zijn fors en indrukwekkend, alles lijkt er net iets groener.

Het eiland heeft een van ’s werelds meest diverse ecosystemen: de aanwezigheid van regenwouden, moerassen, weiden, stranden, bergen, oceanen, rivieren en meren zorgen voor een grote variatie van flora en fauna. Daarnaast vormen de omliggende zeeën een perfecte locatie voor walvissen om zich voort te planten, met name de Salish Sea en de Straight of Georgia, de zeeën die het eiland scheiden van het vasteland van British Columbia.

Fauna

De dieren die op Vancouver Island voorkomen zijn vergelijkbaar met die op het vasteland van BC. De grote diersoorten die je hier kunt tegenkomen zijn elanden, zwarte en grizzlyberen, herten en grijze wolven. Daarnaast heeft het eiland de grootste concentratie aan poema’s van heel Noord-Amerika.

Naast deze landdieren zijn de wateren rond het eiland met hun vele baaien en beschutte ligging bijzonder geschikt voor talloze zeedieren om zich voort te planten. In de zee, met name aan de oostelijke zijde van het eiland, vind je dan ook heel veel zeeleven, zoals orka’s, zeeleeuwen, bultrugwalvissen, zeeotters, dolfijnen en grijze walvissen.

Door dit rijke zeeleven zijn er dan ook tal van plekken op Vancouver Island waar je walvissen kunt spotten op Vancouver Island. De leukste en absoluut mijn grootste aanrader is Eagle Eye Adventures in Campbell River. Deze whale watching organisatie werkt nauw samen met biologen en de overheid en kan je er absoluut het meest over vertellen en bovendien zijn ze erg betrokken bij de omgeving.

Landschap

Het eiland ligt vlak langs de Juan de Fuca Subduction Zone. Deze zone is de lijn waar de Juan de Fuca aardschol vanuit het westen onder het Noord-Amerikaanse continent schuift. Grofweg loopt deze subductiezone van Noord-California in de Verenigde Staten tot boven Vancouver Island.

Door de ligging heeft Vancouver Island veel seismische activiteit en jaarlijks vinden er honderden kleine aardbevingen plaats. En dat zie je aan het landschap. De bodem van het eiland bestaat voor het grootste deel uit vulkanisch en sedimentair gesteente dat voor de kust werd gevormd.

Ongeveer 55 miljoen jaar geleden werd een kleine aardschol onder grote spanning onder die van het Noord-Amerikaanse continent gedrukt. Een vulkanische boog (de vorm van het eiland) versmolt met het Noord-Amerikaanse continent.

Een groot deel van het centraal gelegen bergachtige gebied rond Strathcona Park maakt deel uit van de Karmutsen formatie, een verzameling van verschillende soorten basalt.

De vulkanische activiteit in het verre verleden en de voortdurende seismische activiteit hebben een ruig landschap gecreëerd, waarop weelderige, gematigde regenwouden zich hebben gevormd en waar talloze diersoorten zich tegoed doen aan de overvloed aan voedsel.

De Vancouver Island Ranges is een bergketen die zich in de lengte van het eiland uitstrekt en het grootste deel van het eiland beslaat. In feite loopt deze bergketen onder de oceaan helemaal door tot de noordelijker gelegen eilandengroep Haida Gwaii.

De hoogste bergpieken op Vancouver Island zijn de Golden Hinde (2.201m), ElkHorne Mountain (2.195m) en Victoria Peak (2.163m).

Eilanden bij Vancouver Island   

Rond Vancouver Island liggen nog honderden kleinere eilanden, met name tussen het eiland zelf en het vasteland van Canada. De grootste hiervan zijn Texada Island en Quadra Island. Veel grotere eilanden zijn bewoond, maar er zijn ook talloze kleine eilandjes die prachtig zijn om per kajak te bezoeken.

Klimaat en weer

Het klimaat is rond het gehele jaar gemeten het mildste van heel Canada. De gemiddelde temperaturen aan de kust komen zelfs in januari nauwelijks onder het vriespunt, behalve natuurlijk in het binnenland en in de hoger gelegen delen. ’s Zomers kan de temperatuur op de warmste dagen een maximum bereiken van 28-33 °C.

Deze zachte klimatologische omstandigheden en de hoge vochtigheid zorgen voor een bijna subtropisch klimaat, met name in het zuiden van het eiland, waardoor er een grote biodiversiteit is. De westkust is aanzienlijk vochtiger dan de oostelijke zijde van het eiland. Henderson Lake aan de westkant krijgt jaarlijks zo’n 6.650 millimeter neerslag te verwerken en is daarmee de natste plaats van heel Noord-Amerika. De hoofdstad Victoria is met een jaarlijkse neerslag van 640 millimeter aanzienlijk droger en de plek met de minste neerslag op Vancouver Island.

Cultuur op Vancouver Island

De oorspronkelijke bewoners van het eiland zijn natuurlijk de indianen. Zij bevolken nog altijd een aantal reservaten op Vancouver Island en de omliggende grotere eilanden. De voornaamste stammen zijn de Tlingit, Nisga’a, Haido, Tsimshian, Gitxsan en Kwakwaka’wakw stammen. Elk van deze stammen heeft een eigen geschiedenis, eigen gebruiken en cultuur.

De overvloed aan natuurlijke bronnen is natuurlijk de reden dat de First Nations van oudsher deze regio zo dicht bevolken. Het is niet vreemd dat er veel cultureel erfgoed te vinden is, waardoor je op Vancouver Island onder andere veel totempalen kunt vinden.

Wanneer je op vakantie op Vancouver Island bent, is het absoluut aan te raden een First Nations reservaat te bezoeken kennis te maken met de prachtige cultuur van de indianen. Vaak hanteren zij voor hun ceremonies gebruiken die al honderden jaren oud zijn.

Naast de cultuur van de indianen is er natuurlijk ook de moderne cultuur op het eiland en die is precies zoals je mag verwachten van een vakantie-eiland: relaxte sfeer, heerlijk cruisen met je auto of camper en geen gehaast.

Als je de gezellige kustplaatsjes bezoekt zal je merken dat ook hier een heerlijk layed-back stemming heerst. Tofino en Ucluelet zijn typische voorbeelden hiervan. Dit zijn de vakantieoorden bij uitstek. Zoals ik deze plaatsjes zelf zie: ze zijn synoniem voor het woord ‘vakantiesfeer’.

Vancouver Island is absoluut een van ’s werelds mooiste vakantie-eilanden. De geweldige ruige natuur, de uiteenlopende flora en fauna, het gematigde klimaat en de rijke cultuur maken dit eiland tot een topbestemming. De bereikbaarheid van Vancouver Island is uitstekend. Vanuit Vancouver City is de haven van Nanaimo of Victoria eenvoudig te bereiken per veerboot. Bekijk hier vast een voorproefje voor je vakantie naar Vancouver Island.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *