Reversing Falls, de omgekeerde waterval van Saint John’s, New Brunswick

Reversing Falls Saint John New Brunswick

Gelegen aan de Bay of Fundy, zijn de Reversing Falls van Saint John tweemaal per dag onderhevig aan de immense getijdenstromen. Met het grootste verschil tussen eb en vloed ter wereld, stromen de rivieren die in de Bay of Fundy uitkomen voor een groot deel leeg bij eb.

Wanneer het vloed wordt stromen deze met grote snelheid weer vol en als je erbij stilstaat dat het verschil tussen eb en vloed soms wel 14-15 meter is, kun je er een voorstelling bij maken over wat voor enorme watervolumes we het hebben.

Bij eb lopen sommige rivieren tot soms wel kilometers landinwaarts vrijwel geheel leeg, waarbij de rivierbeddingen geheel bloot komen te liggen. Het enige wat rest is een klein waterstroompje in het midden. Het is een fascinerend idee dat met het opkomen van vloed later de rivier met alle geweld weer aanzwelt tot een volwaardige ‘volle’ rivier.

Dit is ook de reden waarom veel mensen deze regio bezoeken om dit unieke natuurfenomeen te zien. Aan de kust kun je letterlijk over de bodem van de zee lopen. Wel is het belangrijk altijd op de hoogte te zijn van wanneer het getijde weer opkomt. Bij mijn laatste verblijf in Canada sprak ik een vader en een zoon die ingesloten waren geweest door het opkomende tij en die uiteindelijk met een helikopter waren gered.

Hoe ontstaat de Reversing Falls?

Het waterpeil in de Baai van Fundy beslaat een hoogte van maar liefst vijf verdiepingen. Wanneer de krachtige getijden opkomen, verandert de monding van de Saint John River in een omgekeerde waterval.

Het kleine volume water dat de rivier uitstroomt tegenover de enorme volumes die de riviermonding weer instromen, maken dat de rivier een omgekeerde waterval lijkt, aangezien het water omhoog de rivier instroomt. Zeker bij tijdens de ‘change of the tides’ kan je dit schitterende natuurfenomeen het best zien.

Door de turbulentie in het water van de Reversing Falls, is het sensationeel om te gaan tidal raften of met een krachtige boot van een lokale tourmaatschappij de rivier op te gaan.

Bekijk een video van de tidal bore en de Reversing Falls.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van New Brunswick

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies