Bezoek het pittoreske Rideau Canal in Ottawa

Rideau Canal Ottawa

Als je de hoofdstad Ottawa bezoekt, is een bezoek aan het historische Rideau Canal een absolute must! Dit UNESCO-werelderfgoed is een belangrijke attractie die zich sierlijk door de charmante binnenstad van Ottawa baant. Ontdek de diverse manieren om deze prachtige waterweg te verkennen, vanaf de oevers, vanaf het water en vanaf de schaatsbaan tijdens de winter.

De beste manier om te beginnen is om het Bytown Museum te bezoeken voor een overzicht van de geschiedenis van Ottawa, vanaf de aanleg van het kanaal tot de opkomst van de stad als hoofdstad van Canada. Het museum is gehuisvest in het oudste stenen gebouw van Ottawa, dat tijdens de aanleg van de waterweg werd gebruikt als schatkamer en opslagplaats en dat zich naast de sluizen van Ottawa bevindt.

Bytown Museum

In het Bytown Museum leer je over de fascinerende geschiedenis van de stad. Ottawa begon ooit als een handelscentrum van hout en de planning voor de aanleg van het Rideau Canal was een reactie op de beruchte oorlog van 1812. De aanleg van de waterweg stond onder toezicht van kolonel John By, naar wie ook de Byward Market is vernoemd.

De aanleg van het Rideau Canal is tot stand gekomen door meer dan 1000 arbeiders, voornamelijk Ierse immigranten, Frans-Canadezen en Algonquin First Nations, waarvan er tijdens de bouw veel zijn omgekomen. Bij de sluizen in het kanaal herdenkt een Keltisch kruis de arbeiders die hun leven verloren bij de aanleg van het kanaal.

De Locks van het Rideau Canal

Het achttal massieve sluizen (locks) die de Ottawa-rivier en het Rideau-kanaal met elkaar verbinden, worden tijdens de zomer nog altijd handmatig bediend en het is een prachtig schouwspel om hier op een zomerse dag lekker je lunch op te eten en de plezierbootjes voorbij te zien komen terwijl ze door de sluizen worden geschut.

Je kan dan zien hoe het personeel van Parks Canada de gietijzeren lieren met de hand bedient om de poorten te openen en te sluiten waar de plezierboten doorheen kunnen varen. Stop ook zeker even bij het Lockstation van Parks Canada om te leren hoe het systeem werkt. Dit systeem is sinds 1830 niet meer veranderd! Een van de meest pittoreske uitzichten in Ottawa kijkt neer op de Ottawa Locks vanaf de Plaza Bridge bovenaan.

Verken Ottawa per fiets

Aan beide zijden van het Rideau-kanaal lopen paden, waarop je kan fietsen, wandelen of hardlopen en daar wordt tijdens de zomermaanden dan ook volop gebruik van gemaakt. Een leuk idee is om een paar fietsen te huren bij RentABike, aan de overkant van het Fairmont Château Laurier onder de Plaza Bridge. Je kunt daar ook voor een begeleide rondleiding kiezen in groepsverband.

Let tijdens het verkennen van de paden op de bewegwijzering en op de historische en culturele plaatsen van betekenis.

Verken het Rideau Canal per boot

Van mei tot oktober kun je het kanaal ook per boot verkennen. Rideau Canal Cruises organiseert een leuke elektrische bootcruise die je van het centrum van Ottawa naar het pittoreske Dows Lake brengt. Onderweg kun je heerlijk van de omgeving genieten terwijl een gids je alles vertelt over het kanaal en de stad.

Hoewel wij Nederlanders natuurlijk niet over een boot in Canada beschikken, is het wel leuk om te weten dat je met een eigen boot vanuit Ottawa helemaal naar Kingston (202 kilometer) kunt varen, bij de Thousand Islands, helemaal bij Lake Ontario.

Schaatsen op het Rideau Canal

Natuurlijk is er niets zo romantisch als schaatsen op het Rideau Canal tijdens de winter. Volgens het  Guinness Book Of World Records is het de grootste ijsbaan ter wereld en zodra het kanaal voldoende bevroren is (begin januari tot begin maart en afhankelijk van het weer), kun je de afstand van 7,8 kilometer van het centrum van Ottawa naar Carleton University via Dows Lake schaatsen op de goed onderhouden ijsbaan.

Je kunt er 24 uur per dag gratis schaatsen en onderweg zijn er afstandsmarkeringen, verwarmde hutten, toiletruimtes en koek-en-zoopie-tentjes. En die laatste zijn zeker de moeite waard om even een pitstop te maken, want er is niets zo lekker als warme chocolademelk met een typisch Canadese BeaverTail, de typische traktatie uit Ottawa!

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Ontario

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies