De Rocky Mountaineer, de ultieme treinreis door Canada

Rocky Mountaineer treinreis Canada

Een treinreis met de Rocky Mountaineer staat bij veel mensen op hun bucketlist. Met de schitterende Rocky Mountains als decor is een rit langs watervallen, meren en snelstromende rivieren natuurlijk net een droom. In dit blog vertel ik je alles over de Rocky Mountaineer wat je moet weten.

De geschiedenis van de Rocky Mountaineer

Het bedrijf werd in 1990 opgericht door de Armstrong Group en is gevestigd in Vancouver, British Columbia. Het is de drukste particuliere spoordienst voor reizigersvervoer van heel Noord-Amerika en heeft sinds de start in 1990 reeds meer dan twee miljoen passagiers vervoerd.

1990 – Nadat de federale regering heeft besloten de subsidie aan VIA Rail te verminderen, krijgt het bedrijf Mountain Vistas Railtour Services Ltd het recht om de routes te exploiteren en het materieel van VIA Rail over te nemen. Onder leiding van oprichter Peter Armstrong realiseert een denktank het idee van een tweedaagse treintocht door de Canadese Rockies met de Rocky Mountaineer. De bedrijfsnaam van Mountain Vistas werd in november 1990 gewijzigd in Great Canadian Railtour Company Ltd.

1995 – De Rocky Mountaineer GoldLeaf-service wordt gelanceerd, waarmee de passagier recht heeft op een plek in de op maat gemaakte glazen koepelwagons met een panoramisch uitzicht op het bovenste dek. Op het onderdek is een restauratie en een observatiedek. Dit is de mooiste optie om met deze trein te reizen, maar tevens ook de duurste.

1996 – Er wordt een record gevestigd met ‘de langste passagierstrein in de Canadese geschiedenis’. De trein rijdt met 37 wagons door de Rockies.

1999 – Het record uit 1996 wordt verbeterd met 41 wagons.

2002 – De 500.000-ste bezoeker wordt aan boord verwelkomd.

2005 – De treinmaatschappij valt diverse keren in de prijzen als onder andere ‘Een van de mooiste treinreizen ter wereld’ en ‘The World’s Top 25 Trains’.

2006 De bestaande trajecten worden uitgebreid met twee nieuwe toeristische treinroutes: de Whistler Sea to Sky Climb, een dagtocht tussen North Vancouver en Whistler, en de Rainforest to Gold Rush-route, die loopt tussen Whistler en Jasper in Alberta.

2008 – Rocky Mountaineer verwelkomt de miljoenste reiziger.

2010 – De Rocky Mountaineer viert de 20e verjaardag en heeft een complete make-over doorgemaakt met een nieuwe look, een nieuw logo en opgeknapte wagons.

2012 – De  SilverLeaf Service wordt geintroduceerd op de route tussen Vancouver en Banff, Alberta. Ook werden vanaf 2012 de dubbeldeks-koepelwagons in gebruik genomen op het traject Whistler Sea to Sky Climb.

2013 – Rocky Mountaineer lanceert de nieuwe Coastal Passage-route, die Seattle, VS verbindt met Vancouver, maar ook de Journey Through the Clouds-route tussen Vancouver en Jasper.

2015 – Rocky Mountaineer viert het 25-jarig jubileum.

2016 – Rocky Mountaineer verlengt het seizoen met twee weken en eindigt voortaan half oktober.

De verschillende serviceniveaus

GoldLeaf

De GoldLeaf-service van Rocky Mountaineer is beschikbaar op alle routes en bestaat uit een op maat ontworpen wagon met twee verdiepingen, en een panoramisch dak over de gehele lengte van de wagon. Als passagier beschik je over verstelbare en roteerbare stoelen.

Passagiers krijgen warme, haute cuisine maaltijden die worden geserveerd in het restaurant op het lagere niveau in de wagon. Bekijk een promovideo over de GoldLeaf-service.

SilverLeaf

De SilverLeaf-service is ook beschikbaar op alle routes. Deze wagons zijn enkeldeks en beschikken over een glazen koepel met grote ramen en verstelbare stoelen. De passagiers krijgen iets minder luxe eten en hapjes dan bij de GoldLeaf-service. Gratis drankjes worden de hele reis door geserveerd, waaronder wijn, bier, sterke drank en frisdranken.

RedLeaf

Aanvankelijk was de relatief eenvoudige RedLeaf-serice alleen beschikbaar op het traject van Vancouver naar Whistler, maar sinds dit traject in 2015 werd opgeheven is deze service ook niet meer beschikbaar.

De vloot

Rocky Mountaineer heeft verschillende soorten wagons in de vloot:

 • GP40-2L locomotieven, ex-Canadian National Railway
 • 32 Redleaf Canada Car and Foundry enkeldeks wagons.
 • 6 SilverLeaf” enkeldekse koepelwagons, herbouwd op Redleaf wagons.
 • 16 Goldleaf Colorado dubbeldeks Ultra Dome wagons met een panoramisch dak.

4 Routes van de Rocky Mountaineer

Rocky Mountaineer exploiteert de volgende vier routes:

 • de First Passage to the West. Deze route leidt van Vancouver via Kamloops naar Banff of Calgary.
 • de Journey through the Clouds van Vancouver via Kamloops naar Jasper.
 • de Rainforest to Gold Rush route van North Vancouver via Whistler, Quesnel en Prince George naar Jasper.
 • De Whistler Sea to Sky Climb dagtrip van North Vancouver naar Whistler.

Snelle feiten

 • Het seizoen waarin de Rocky Mountaineer rijdt is van eind april tot half oktober.
 • De trein rijdt met een gemiddelde snelheid van 50 km/u, dus je hebt absoluut de gelegenheid om de omgeving goed in je op te nemen.
 • De lengte van de trein varieert van situatie tot situatie.
 • De totale vloot van Rocky Mountaineer bestaat uit 75 delen materiaal.
 • De trein reist door zeven bergketens: Cascade Range, Rocky Mountains, Coast Mountain Range, Cariboo Mountains, Selkirk Mountains, Centennial Range en de Premier Range.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies