Royal Canadian Mounted Police (RCMP), Mounties als symbool van Canada

Royal Canadian Mounted Police RCMP Mounties Canada

De Royal Canadian Mounted Police (RCMP) is de federale en nationale politie van Canada. In de volksmond wordt het korps ook wel Mounties genoemd. De RCMP zorgt voor de wetshandhaving op federaal niveau, maar ook op provinciaal niveau. Dit doen ze alleen niet in alle delen van Canada.

De provinciale politie handhaaft in acht van de tien provincies van Canada (Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Prince Edward Island en Saskatchewan, dus niet in Quebec en Ontario) en lokaal worden politiediensten uitgevoerd in de drie territories (Northwest Territories, Nunavut en Yukon) en in meer dan 150 gemeenten, 600 inheemse gemeenschappen en drie internationale luchthavens.

Herkomst naam Royal Canadian Mounted Police

Hoewel sommige mensen denken dat de ‘Mounted police’ te maken heeft met de bergen (mountains), is dat werkelijk klinkklare onzin. Mounted is namelijk hetzelfde als de ‘bereden politie’ in Nederland. Hoewel de Royal Canadian Mounted Police zich allang niet meer te paard verplaatst, worden de dienstpaarden wel regelmatig van stal gehaald voor ceremoniële evenementen.

Geschiedenis van de RCMP

In 1873 werden onder premier Sir John A. Macdonald 100-150 mensen aangesteld om te patrouilleren in de Northwest Territories, dat net was aangekocht van de Hudson Bay Company. Deze gewapende macht werd in het leven geroepen om de orde te handhaven in het enorme grotendeels ontoegankelijke gebied en luisterde naar de naam North-West Mounted Police (NWMP).

In 1904 werd de naam Royal aan de naam toegevoegd en vanaf 1920 werd de naam Royal Canadian Mounted Police gebruikt. Tijdens de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw werd de RCMP veelal ingezet om de nationale veiligheid te handhaven. Hiervoor werden infiltranten ingezet om radicale groeperingen van Oekraïners onschadelijk te maken en ook de Chinese gemeenschap kreeg te maken met infiltranten. De Chinezen maakten zich namelijk schuldig aan grootschalige drugstransporten.

In 1949, toen Newfoundland officieel ook deel ging uitmaken van Canada en een provincie werd, kreeg de meest oostelijke Canadese provincie ook een RCMP-korps.

In de loop der tijd waren er onder de RCMP diverse divisies ontstaan, zoals het Special Emergency Response Team (SERT), dat werd overgedragen aan de Canadian Forces (CF).

Uniform van Royal Canadian Mounted Police

Het meest opvallende aan de Mounties blijft toch wel hun karakteristieke voorkomen. Het klassieke uniform met rode tuniek, donkerblauwee broek en hoge laarzen is wereldwijd bekend. De bijnaam voor het RCMP-uniform is “Red Serge”. Het heeft een hoge kraag, een diep-rode tuniek, een donkerblauwe rijbroek met gele beenstreep, een Sam Browne-riem met wit zijarmkoord, oxblood rijlaarzen (soms met sporen), een bruine vilten hoed (breed met platte rand) met de karakteristieke “Montana crease” en bruine handschoenen.

Hoewel een en ander nogal klassiek kan overkomen en veel mensen het misschien zelfs als kneuterig beoordelen…vergis je niet! De Royal Canadian Mounted Police maakt gebruikt van supermoderne politiemethoden, apparatuur en de uniformen worden alleen gebruikt voor ceremoniële activiteiten.

RCMP in de Klondike, Yukon

Toen eind negentiende eeuw de goudkoorts uitbrak en duizenden mensen richting de Klondike in de Yukon trokken, ontstond in het verre noorden natuurlijk een grote puinhoop. Al deze gelukszoekers lieten Dawson City, dat voorheen bestond uit een paar honderd inwoners, exploderen tot een bedrijvige stad.

Maar alles was ongeorganiseerd. Er heersten enge ziektes, snelle jongens maakten misbruik van de goedgelovigheid van anderen en maakten snel geld. Kortom, er was een politiemacht nodig. De Royal Canadian Mounted Police handhaafde in die tijd ook de orde in Dawson City en omgeving, waar er ook regelmatig confrontaties plaatsvonden tussen de lokale First Nations en de goudzoekers die hun hele leefomgeving vernietigden.

In het prachtige drieluik Klondike kun je mooi zien hoe het er destijds ongeveer aan toeging in Dawson City en omgeving en hoe de RCMP destijds poogde de chaos enigszins te stroomlijnen.

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *