Sable Island, Nova Scotia: wilde paarden en paradijselijke stranden

Sable Island Nova Scotia

Sable Island (Frans: île de Sable, letterlijk ‘zandeiland’) is een klein Canadees eiland in de Atlantische Oceaan en ligt op ongeveer 300 kilometer ten zuidoosten van Halifax en ongeveer 175 km ten zuidoosten van het dichtstbijzijnde punt van het vasteland van Nova Scotia.

Het eiland is alleen bewoond door vier medewerkers van Parks Canada, die hier het hele jaar bivakkeren. Tijdens de zomermaanden nemen de bezoekersaantallen naar het eiland toe. Aangezien het eiland beschermd gebied is, wordt het eiland beschermd en beheerd door Parks Canada. Wanneer je dit unieke eiland dus wilt bezoeken, is het noodzakelijk om bij Parks Canada toestemming te vragen. Op die manier kan de belasting op het unieke ecosysteem worden gehandhaafd.

Geschiedenis en geologie Sable Island

Sable Island is in feite een enorme zandbank die zich ongeveer 18.000 jaar begon te vormen. Het was tijdens de laatste ijstijd dat enorme gletsjers de relatief zachte bodem voor zich uitschoven richting het zuiden. Sable Island ligt dan ook op een rug van zand, grind en klei op de zeebodem. Een smeltende gletsjer liet een 30 meter hoge bergkam van deze afzettingen achter toen hij zich door de opwarming van de aarde weer terugtrok naar het noorden.

Onder de zeespiegel bestaat Sable Island uit grind en modder, de bovenste helft van de zandbank van Sable Island is strandzand dat is afgezet door golfslag op de onderste helft van de bank door zeespiegelstijging.

Tijdens de ijstijd was de zeespiegel aanzienlijk lager dan tegenwoordig, aangezien veel meer water was bevroren in de vorm van gletsjers. Wanneer de temperaturen weer stegen, smolten de gletsjers en steeg de zeespiegel weer.

De Sable Island-bank werd aanvankelijk gevormd toen de zeespiegel ongeveer 100 meter lager was dan nu. De stuwwal was waarschijnlijk droog en bovengronds. Het was maar een heuvel. Toen de zeespiegel steeg, kwam de stuwwal onder water te staan en spoelde er nieuw zand op. De toplaag werd uiteindelijk zo’n 40 meter hoog. De bovenste en onderste lagen van de zandbank van Sable Island hebben nu een totale hoogte van 70-80 meter.

Over het eiland

Sable Island is een langgerekt eiland en heeft een lengte van ongeveer 42 kilometer. Je kunt die afstand vergelijken met de rit van Downtown Halifax naar Peggy’s Cove. Het eiland is daarmee veel groter dan de meeste mensen denken. Dat geldt zeker wanneer je jezelf realiseert dat de zandbank onder water nog langer is, namelijk zo’n 70 kilometer.

Verwacht wordt dat de stijgende zeespiegel uiteindelijk Sable Island zal bedekken, net als de rest van de zandbank.

Scheepswrakken

Sable Island staat bekend om zijn grote aantal scheepswrakken. Aangenomen wordt dat naar schatting wel 350 schepen zijn gestrand op de ondiepe wateren door de zandbanken voor het eiland. Dikke zeemist, verraderlijke stromingen en de onwaarschijnlijke ligging van het eiland in het midden van een belangrijke transatlantische scheepvaartroute en rijke visgronden zijn de voornaamste oorzaken van de vele scheepswrakken. verantwoordelijk voor het grote aantal wrakken.

Vegetatie op het eiland

Sable Island ontleent zijn naam aan het Franse woord voor “zand”. Je dus voorstellen dat hier niet veel vegetatie voorkomt. Het eiland mist natuurlijke bomen, maar is in plaats daarvan bedekt met helmgras en andere laag groeiende vegetatie. In 1901 plantte de federale overheid meer dan 80.000 bomen in een poging de bodem te stabiliseren, maar ze stierven allemaal. In een nieuwe poging werd een enkele grove den geplant die het wel overleefde, maar in 50 jaar tijd slechts een meter hoog is geworden. Deze den wordt jaarlijks in december als kerstboom gedecoreerd als traditie onder het personeel van het weerstation.

De paarden van Sable Island

Volgens een rapport uit 2016 leven er op Sable Island meer dan 550 wilde paarden, die wettelijk beschermd zijn tegen menselijke bezoekers. Toen er in 2017-2018 een telling plaatsvond, bedroeg de paardenpopulatie rond de 500 paarden, een stijging ten opzichte van de ongeveer 300 die in de jaren zeventig werden geregistreerd.

Deze populatie wilde paarden stamt waarschijnlijk af van paarden die tijdens de Grote Verdrijving van Acadians in beslag zijn genomen en op het eiland zijn achtergelaten door Thomas Hancock, een koopman uit Boston.

Naast de paarden van Sable Island als bewoners, zijn de kusten ook bevolkt met grijze zeehonden die hier broeden op de stranden. Jaarlijk worden hier naar schatting zo’n 50.000 pups op het eiland werden geboren. De zeehonden worden belaagd door de verschillende haaiensoorten die in de nabijgelegen wateren leven. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat je hier uiteengereten zeehondenresten op het strand aantreft. De ongebruikelijke ‘kurkentrekker’-bijtwonden op dode zeehonden suggereren dat de Groenlandse haai hier waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de meeste aanvallen.

Op het eiland zijn ook diverse grote vogelkolonies, waaronder die van de Noordse stern en de mus van Ipswich, een ondersoort van de savannemus die alleen op het eiland broedt.

Sable Island bezoeken

Parks Canada verwelkomt jaarlijks bezoekers van juni tot eind oktober in het Sable Island National Park Reserve. Het is een van de verst gelegen eilanden voor de kust van Canada en is alleen bereikbaar via de lucht en over zee. Door de extreem geïsoleerde ligging is een bezoek altijd afhankelijk van de weersomstandigheden. Houd er dus rekening mee dat een bezoek aan het eiland een dag kan uitlopen door een over razende storm.

Het eiland is alleen met een dagtocht te bezoeken. Het is ook belangrijk op te merken dat u zich moet registreren en toestemming moet krijgen van Parks Canada voorafgaand aan uw bezoek aan Sable Island.

Boek een vlucht en vlieg met Sable Aviation 44 60 Inc.

Vanaf Halifax vlieg je naar Sable Island met Sable Aviation 44 60 Inc. in een klein chartervliegtuig met een reisgroep van vier andere mensen voor een dagtocht. Er is ook een landingsvergoeding voor Parks Canada en een kleine aanbetaling. Deze staan ​​los van het boeken van een charter bij Sable Aviation en moeten voor uw vertrekdatum worden geregeld.

De vlucht zal anderhalf duren, afhankelijk van de wind. Vanuit het toestel heb je wel schitterende mogelijkheden om het karakteristieke Sable Island te fotograferen. Op de landingsbaan van een zandstrand wordt je verwelkomd door het personeel van Parks Canada.

Charters vertrekken meestal op zaterdagochtend, maar afhankelijk van het weer kunnen er vaak vertragingen of wijzigingen in de datum zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel het weer er geweldig uitziet, het heel goed heel anders kan zijn op Sable Island. Mist is een enorme factor als het gaat om het boeken van een charter naar het eiland, omdat het vliegtuig de landingsbaan dan niet kan zien en volledig op de radar zou moeten vertrouwen. Het wordt aanbevolen om een ​​bezoek te brengen in augustus tot oktober, omdat er in die periode minder kans op mist is. Meer informatie over vluchten met Sable Aviation.

Boek een cruiseschip tour met Adventure Canada

Adventure Canada biedt een geweldige cruise aan om in meestal 8 dagen op een prachtige manier de Canadese Maritimes per cruiseschip te verkennen. Tijdens deze cruise bezoek je ook Sable Island en reis je onder andere naar St. John’s in Newfoundland en het eiland Saint-Pierre, gelegen voor de kust van Newfoundland.

Cruises met Adventure Canada naar Sable Island vertrekken vanuit St.John’s met een dag op zee voor aankomst op Sable Island, waar het schip voor de kust het anker uitwerpt en de bezoekers met Zodiacboot naar het strand worden gebracht.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Wij maken gebruik van cookies