Sea to Sky Highway: Highlights en bezienswaardigheden

Sky to Sky Highway Joffre Lakes

De iconische Sea to Sky Highway heeft verschillende benamingen: de Squamish Highway, Route 99 of Whistler Highway. De kronkelende weg vormt de voornaamste verkeersader vanuit Vancouver richting het noorden. In feite begint de route al bij de Amerikaanse grens. Het einde van de Sea to Sky Highway is Cache Creek, de plaats waar Highway 99 overgaat in Highway 97.

In totaal strekt de route zich uit over een afstand van ongeveer 409 kilometer van de stad Vancouver tot aan Cache Creek. Tijdens je rit op de Sea to Sky Highway wordt je voortdurend getrakteerd op schitterende landschappen en uitzichten. Je hebt uitzicht op de Stille Oceaan, fjorden, dichte bossen, torenhoge bergketens, kolkende rivieren en watervallen. De route biedt een uiteenlopende mix van kust- en bergomgevingen. De reistijd zonder stops in ongeveer 4,5 uur, dus wanneer je stops incalculeert bij bijvoorbeeld Squamish en Whistler, dan zit je al aan een dag reistijd. Mijn advies is om te overnachten in Whistler, zodat je je niet hoeft te haasten.

Naam en geschiedenis van deze route

De naam van de Sea to Sky Highway spreekt erg tot de verbeelding, een heel mooie naam eigenlijk. Het is logisch te beredeneren dat de naam voortkomt uit het feit dat de snelweg start op zeeniveau, en leidt naar het hoger gelegen deel van BC, hoog in de lucht, de omgeving die wintersportplaats Whistler omzoomt.

De route werd in de jaren zestig aangelegd om de toeristische omgeving van Whistler te ontsluiten. Tot die tijd liep de weg slechts tot de kustplaats Squamish. In 1975 werd de weg vanuit Whistler doorgetrokken naar Pemberton, een plaats die 32 kilometer noordelijker ligt. Vervolgens duurde het tot 1995 dat de weg met nog eens 185 kilometer werd verlengd tot aan Cache Creek.

Bezienswaardigheden Sea to Sky Highway

Wanneer men de route rijdt vanuit Vancouver staan de onderstaande bezienswaardigheden op volgorde.

Lions Bay

Het kustplaatsje Lions Bay is gelegen op ongeveer 10 kilometer rijden van Horseshoe Bay. Dit is een schilderachtige omgeving tussen de Coastal Mountains en Howe Sound. Lions Bay is slechts een kleine, artistieke gemeenschap van kunstenaars, schrijvers en muzikanten en heeft een gezellig jachthaventje, een winkel, een klein café en de Lions Bay Art Gallery. Het is een gezellige plek voor een korte stop en om in een heerlijke omgeving te pauzeren.

Porteau

Vanuit Lions Bay vervolg je de weg via Brunswick Beach naar Porteau, het volgende dorp van de Sea to Sky Highway. Hier vind je ook het kleine provinciale parkje Porteau Cove. Hoewel het qua formaat ook echt een park-je is, is het een schitterende plek tussen de snelweg en de kust. Met een oppervlakte van slechts 50 hectare, beschikt het park over allerhande faciliteiten, zoals een camping, douches, toiletten, picknickplaatsen, boothellingen, vislocaties en prima mogelijkheden om te watersporten. Een prachtige plek om te picknicken of te overnachten.

Britannia Beach

We vervolgen de Sea to Sky Highway tot het kustplaatsje Britannia Beach. Dit dorp verwierf in het verleden bekendheid als mijnwerkersgemeenschap, aangezien de regio rijk is aan koper. De productie werd gestaakt in1974. Tegenwoordig is de mijn te bezichtigen en leuk om te bezoeken!

Murrin Provincial Park

Ongeveer twee kilometer van Britannia Beach ligt het Murrin Provincial Park. Net zoals Porteau Cove is Murrin Provincial Park heel klein qua oppervlakte, maar groots in wat het te bieden heeft. Het park heeft een prachtig landschap en Murrin Provincial Park is vooral bekend om de klimwanden. Het is dan ook een populaire bestemming voor bergbeklimmers en bovendien is het een heerlijke plaats om te picknicken, te wandelen of te zwemmen en vissen in Browning Lake.

Shannon Falls Provincial Park

We vervolgen de Sea to Sky Highway naar Shannon Falls, dat net zuidelijk ligt van Squamish. In het Shannon Falls Provincial Park zijn watervallen te bewonderen die de op twee na hoogste zijn in BC. Het park is direct toegankelijk vanaf de doorgaande weg. Je kan er prima wandelen, klimmen, mountainbiken en wildlife spotten.

Squamish

Squamish is een iets grotere plaats langs de kust en telt zo’n zeventienduizend inwoners. Hierdoor zijn er in Squamish meer faciliteiten beschikbaar, waardoor dit een aantrekkelijke plaats is om te overnachten of boodschappen in te slaan als je met een RV reist.

West Coast Railway Heritage Park

Vanuit Squamish is het slechts twee kilometer rijden naar het West Coast Railway Heritage Park. Dit park herbergt een prachtig spoorwegmuseum, waar jaarlijks meer dan 1.500 mensen zich inspannen om het erfgoed van de lokale Canadese spoorwegen te conserveren. Kijk op de website van West Coast Railway Heritage Park voor meer informatie.

Brandywine Falls Provincial Park

Het prachtige Brandywine Falls Provincial Park ligt op 11 kilometer ten zuiden van Whistler langs de Sea to Sky Highway. Het park is uitsluitend overdag geopend en met een korte wandeling vanaf de parkeerplaats kan men de Brandywine Falls bekijken vanaf diverse uitkijkpunten.

Whistler

Dan Whistler…we zijn inmiddels zo’n 125 kilometer verwijderd van Vancouver. Whistler kreeg natuurlijk wereldwijd veel aandacht toen het de Olympische Spelen van 2010 kreeg toebedeeld. Als je deze route rijdt en je bent voorbij Whistler gereden, dan heb je iets gemist waar jaarlijks zo’n miljoen mensen van genieten. Mountainbikers, zomerskiërs, wandelaars, avonturiers en toeristen van allerlei pluimage komen naar Whistler voor de prachtige omgeving, de eindeloze mogelijkheden voor outdooractiviteiten en gewoon omdat het een machtig gezellig dorpscentrum heeft. Whistler bruist!

Tip: ga in Whistler met de gondel omhoog en doe daar de Peak-to-Peak Experience of ga zomerskiën.

Nairn Falls Provincial Park

We vervolgen de weg en na zo’n 20 minuten rijden ten noorden van Whistler ligt het Nairn Falls Provincial Park. Dit park en directe omgeving zijn een populaire bestemming voor toeristen die een verblijf in Whistler zelf te duur vinden en low-budget willen kamperen. Nairn Falls is de waterval waarnaar het park is vernoemd. Deze is 60 meter hoog en kan via een wandelpad worden bezocht.

Joffre Lakes Provincial Park

Nadat men via Pemberton het langwerpige Lilooet Lake is gepasseerd passeert de Sea to Sky Highway Joffre Provincial Park. Dit park is vooral bekend vanwege het azuurblauwe water van Upper Joffre Lake en Lower Joffre Lake.

De Sea to Sky Highway kronkelt langs Duffey Lake, Seton Lake en langs de Fraser River naar eindpunt Cache Creek. Maak onderweg gebruik van de parkeerplaatsen, want de omgeving vraagt er gewoon om vastgelegd te worden. Dit is de route waar je je mooiste vakantiefoto’s maakt. Neem dat maar van me aan!

Sea To Sky Highway Route Kaart

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

 

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies